Societatea Italiană împotriva Obezităţii: Sibutramina nu face parte din categoria amfetaminelor

Societatea Italiană împotriva Obezităţii a dat publicităţii, duminică, un comunicat în care neagă faptul că sibutramina ar face parte din categoria amfetaminelor, informează site-ul firenzeviola.it.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Societatea Italiană împotriva Obezităţii: Sibutramina nu face parte din categoria amfetaminelor

Societatea Italiană împotriva Obezităţii: Sibutramina nu face parte din categoria amfetaminelor

"Sibutramina este un medicament care nu are nimic în comun cu amfetaminele. Acţionează asupra sistemului nervos central, reduce apetitul şi are un mecanism de acţionare diferit faţă de cel al amfetaminelor. Este un medicament care trebuie luat după indicaţii precise", se arată în comunicatul Societăţii Italiene împotriva Obezităţii.

Cotidianul La Repubblica a notat, joi seară, că sibutramina, substanţa cu care a fost depistat pozitiv atacantul Adrian Mutu, are efecte euforizante şi de aceea este folosită uneori ca substituent al cocainei, informaţie confirmată de biochimistul italian Dario D'Ottavio, expert în doping.

"Este o substanţă periculoasă. În trecut chiar au murit oameni şi din acest motiv la un moment dat a fost scoasă de pe piaţă. Apoi, a revenit în farmacii ca produs ce poate fi eliberat doar cu reţetă, iar recent a fost din nou scos de pe piaţă. De ce o iau sportivii? Simplu: este un stimulent puternic, care îndepărtează senzaţiile de oboseală şi foame. Ca amfetaminele. Stimulează neurotransmiţătorii. Rezultatul este o eficienţă mai mare din punct de vedere fizic şi o prestaţie sportivă mai bună", a spus D'Ottavio.

Dario D'Ottavio a confirmat că sibutramina este un produs similar cu fentermina, care a dus la suspendarea pe un an a jucătorilor echipei AS Roma, Peruzzi şi Carnevale, în 1990. Expertul italian a mai confirmat că, pentru efectele sale euforizante, sibutramina este uneori folosită ca substituent al cocainei şi nu întâmplător figurează şi ca substanţă antidepresivă. "Cu siguranţă. Însă să nu uităm şi de efectul practic al scăderii în greutate. Scade grăsimea, este îmbunătăţit raportul greutate - putere şi implicit accelerările, frecvente în fotbal, devin mai eficiente", a precizat D'Ottavio.

Potrivit fiorentina.it, profesorul Giampietro Pellegrini, specialist în farmacologie la Universitatea din Florenţa, a declarat, tot joi, la Radio Fiesole, că sibutramina este o substanţă care are multe similitudini cu cocaina, deşi aparţine unei categorii diferite. "Este o substanţă folosită pentru reducerea greutăţii, dar acum puţin timp a fost retrasă din comerţ pentru că provoca probleme cardiovasculare. Dacă un sportiv vrea să se dopeze, există substanţe mai eficiente", a adăugat Pellegrini.

Atacantul Adrian Mutu a fost depistat pozitiv cu sibutramină de două ori în acest an: prima dată în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei, iar a doua oară, la zece zile distanţă, după un control antidoping efectuat pe 20 ianuarie, după meciul Fiorentina - Lazio, scor 3-2, din Cupa Italiei, în care jucătorul român a marcat două goluri.

Sibutramina, substanţă folosită în tratamentul obezităţii, acţionând prin reducerea senzaţiei de foame, figurează pe lista produselor interzise de către Agentia Mondială Antidoping (WADA).

Mutu a fost pentru prima oară în carieră depistat pozitiv la finalul anului 2004, pe vremea când evolua la clubul Chelsea Londra. Chelsea l-a achiziţionat, în vara anului 2003, pe Mutu de la AC Parma, contra sumei de 15,8 milioane de lire sterline şi a renunţat la serviciile acestuia în octombrie 2004, după ce jucătorul a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici