Solicitarea sindicatului fotbaliştilor adresat FRF după decesul nigerianului Henry

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) solicită FRF modificarea Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) ca urmare a decesului jucătorului echipei Delta Tulcea Chinonso Ihelwere Henry, în timpul meciului amical cu FC Baloteşti de duminică.

Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului Solicitarea sindicatului fotbaliştilor adresat FRF după decesul nigerianului Henry

Chinonso Ihelwere Henry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat de presă remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, AFAN este de părere că în regulamentul actual există carenţe de nepermis la nivelul protecţiei medicale şi sociale.

"Şocul produs de moartea fotbalistului nigerian al Deltei Tulcea, Chinonso Ihelewere Henry, provoacă, alături de durere, şi aducerea brutală în prim plan a carenţelor de nepermis existente la nivelul protecţiei medicale şi sociale a jucătorilor de fotbal în România. Organismul sindical al fotbaliştilor români îşi reafirmă cu această nefericită ocazie poziţia, solicitând cu titlu de urgenţă Federaţiei Române de Fotbal (FRF) amendarea Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF)", se menţionează în comunicat.

AFAN susţine că în prezent, ROAF permite "o lejeritate vecină cu inconştienţa" la nivelul organizării meciurilor, deoarece la partidele amicale nu este prevăzută obligativitatea prezenţei unei ambulanţe la teren. "Mai mult, deşi s-a clamat în multe rânduri după decesul regretatului Cătălin Hâldan că a fost înăsprit regulamentul din acest punct de vedere, nici măcar pentru jocurile oficiale nu este prevăzută o ambulanţă dotată după ultimele standarde", menţionează conducerea sindicatului fotbaliştilor.

De asemenea, AFAN consideră că FRF trebuie să îşi asume rigurozitatea şi eficienţa controalelor medicale periodice efectuate de jucători. "Din acest punct de vedere, solicităm impunerea prin regulament a unui standard al acestor controale, prin precizarea clară şi amănunţită a condiţiilor în care ele se desfăşoară şi a gradului de calificare a personalului medical care le efectuează. În prezent, vizele medicale primite de sportivi sunt percepute de către club ca simple şi nedorite formalităţi şi costuri. De asemenea, în viziunea noastră, Liga Profesionistă de Fotbal trebuie îşi asume şi să instituie un sistem de control asupra modului în care cluburile obţin avizul medical pentru fiecare dintre fotbaliştii legitimaţi", se mai precizează în sursa citată.

În opinia AFAN, fotbaliştii români se expun în prezent unor riscuri mari, jucând fără a deţine poliţe de asigurare individuală de sănătate şi de viaţă viabile, dat fiind că angajatorii nu sunt obligaţi prin regulament să încheie astfel de poliţe.

Fotbalistul nigerian al echipei Delta Tulcea Chinonso Ihelwere Henry, care s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului amical disputat, duminică, la Baloteşti, a murit după ce medicii au încercat să-l resusciteze timp de aproximativ o oră.

"Pacientul a fost tot timpul în stop cardiorespirator. El a fost găsit în stop cardiorespirator şi s-au făcut manevre de resuscitare de la ora 1.2.05 până la ora 13.12. Echipajul de prim ajutor a ajuns la 3-4 minute de la apel", a declarat medicul Ioana Tănase, medic de la echipajul SMURD sosit la faţa locului.

Decesul jucătorului a fost declarat la ora 13.12, el fiind preluat de Institutul de Medicină Legală pentru efectuarea autopsiei.

Potrivit martorilor, fotbalistul nigerian s-a prăbuşit pe teren în repriza a doua, cu puţin timp înainte de finalul meciului.

Jucătorul nigerian Chinonso Ihelwere Henry avea 21 de ani şi evolua pe postul de atacant. El fusese adus în România de tehnicianul Ion Marin în 2007, iar în iarnă a fost dorit de Petre Grigoraş la Pandurii Târgu Jiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici