- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (13.08.2012, 02:26)
- Leila Bolat ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spectacol total de muzică, ritm şi culoare, la închiderea Jocurilor Olimpice de la Londra
Jocurile Olimpice de la Londra, o competiţie "fericită şi glorioasă", s-au încheiat, duminică seară, cu un show total la care au contribuit unele dintre cele mai mari vedete ale muzicii britanice, mii de voluntari, dar şi mai multe personalităţi din Brazilia, următoarea gazdă a Olimpiadei.
Urmărește
1451 afișări
Spectacol total de muzică, ritm şi culoare, la închiderea JO de la Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ceremonia a început după bătăile unei replici a celebrului Big Ben, după ce spectatorii prezenţi în tribune, 80.000, au numărat la unison. Emeli Sande, protagonista unui moment muzical emoţionant la ceremonia de deschidere din urmă cu două săptămâni, a interpretat melodia "Read all about it", acompaniată de un pianist, moment urmat de o "călătorie de-a lungul unei zile" în Londra, de la precipitarea de dimineaţă până la amurgul sclipitor, într-un decor reprezentând autobuze, maşini, dar şi principalele obiective din capitala britanică, toate înfăşurate în ziare, tema acestui segment. Julian Lloyd Webber şi orchestra simfonică londoneză au încântat publicul cu "Salut D'Amour", după care Winston Churchill, interpretat de Timothy Spall, a citit acelaşi fragment din "The Tempest" cu care a dat start Kenneth Brannagh ceremoniei de deschidere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Prinţul Harry al Marii Britanii şi preşedintele CIO, Jacques Rogge, au fost invitaţi apoi în aplauzele spectatorilor în loja regală, unde se afla şi ducesa de Cambridge, Catherine. Imnul Regatului Unit a fost intonat în cor de public, sub îndrumarea orchestrei simfonice şi a Urban Voices Collective, iar drapelul britanic a fost înălţat.
Au urmat momente muzicale susţinute de Madness, One Direction, Pet Shop Boys şi Ray Davies, dar şi reprezentaţii ale trupei de acrobaţie Spellbound, formată din 30 de gimnaşti, şi grupului de percuţie Stomp.
După acest segment de zgomot, culoare şi vitalitate, atmosfera s-a calmat cu o nouă intervenţie a interpretei Emeli Sande cu aceeaşi melodie, "Read all about it", însă de această dată muzica fiind însoţită de imagini marcante de la Jocurile Olimpice - campioni plângând de bucurie, alţi sportivi plângând de supărare...
Defilarea sportivilor la ceremonia de închidere a început cu intrarea în arenă a celor care au purtat steagurile celor 204 naţiuni, România fiind reprezentată de Sandra Izbaşa. Apoi, surprinzător, alţi sportivi au început să apară din tribune, venind printre spectatori. Sportivii s-au strâns pe teren lăsând între ei câteva porţiuni, întregul tablou având aspectul steagului britanic.
În acordurile melodiei "Running up that hill", cântată de Kate Bush, în centrul arenei au fost aduse apoi 303 cutii albe reprezentând cele 303 întreceri sportive ce au avut loc la JO. Din nou publicul a putut să revadă câtva imagini de la competiţiile de la Londra, în timp ce unii voluntari au format din cutii o piramidă şi alţii imitau mişcările de alergare.
În faţa drapelelor celor 204 naţiuni, ugandezul Stephen Kiprotich a primit medalia de aur pentru succesul din proba masculină de maraton, iar kenyenii Abel Kirui şi Wilson Kipsang Kiprotich au primit medaliile de argint şi de bronz. Kiprotich şi-a ascultat emoţionat imnul naţional, după care în scenă au intrat sportivii aleşi în acest week-end în CIO, dar şi reprezentanţi ai celor 70.000 de voluntari care au contribuit la JO, cărora organizatorii le-au mulţumit.
Un cor de 100 de oameni din Liverpool, majoritatea copii purtând tricouri albe cu cuvântul "Imagine" scris pe ele a cântat melodia cu acelaşi nume, formând un "duet" special cu John Lennon, cu ajutorul unor imagini filmate cu acesta la 22 iulie 1971, într-un spectacol de culoare şi lumină. În acelaşi timp, zeci de voluntari au format la centrul terenului, din 101 fragmente, chipul lui Lennon în relief.
Într-o "baie" de lumină albastră, în arenă a apărut apoi celebrul George Michael. Pentru acest segment al spectacolului, "O simfonie a muzicii britanice", între scaunele spectatorilor au fost montate 70.799 de mici panouri, pentru a crea un ecran imens, pe tot stadionul.
50 de scutere au intrat apoi în arenă purtând-l pe solistul trupei Kaiser Chiefs, următoarea protagonistă a serii. Panourile din tribune au format, după momentul Kaiser Chiefs, imagini ale lui David Bowie, în sunetele unor melodii celebre ale acestuia.
Publicul a fost suprins apoi de apariţia a opt panouri imense pe teren, cu imaginile unor modele britanice celebre (Naomi Campbell, Kate Moss, Lily Donaldson, Stella Tennant, Karen Elson, Lily Cole, Georgia May Jaggar, Jourdan Dunn, David Gandy) purtând vestimentaţii Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Christopher Kane, Burberry, Erdem, Victoria Beckham, Jonathan Saunders, Stephen Jones şi Paul Smith. Din spatele panourilor au apărut apoi impresionantele modele, care au defilat până la centrul terenului.
Luminile de pe stadion au devenit sângerii, iar pe arenă şi-a făcut apariţia, pe un "vas fantomă", Annie Lennox, o altă prezenţă ce a făcut senzaţie, cântând "Little Bird". Ed Sheeran, cântăreţ descoperit de firma de management a lui Elton John, a interpretat apoi piesa "Wish you were here" a trupei Pink Floyd, în timp ce un acrobat se îndrepta pe sârmă către un manechin care, în momentul întâlnirii, a luat foc, reproducându-se astfel o imagine de pe coperta unui album Pink Floyd.
Incursiunea prin istoria muzicii britanice a continuat după un moment ce a marcat "excentricitatea britanică", cu actorul Russell Brand în prim plan, cântând fragmente din mai multe melodii celebre. Din centrul unei caracatiţe imense, cu un diametru de 50 de metri, formată la mijlocul terenului a apărut Fatboy Slim, care a dat start unei succesiuni de vedete ce au electrizat pubicul: Jessie J, Tinie Tempah, Taio Cruz. Cei trei au cântat şi în ritmuri disco, făcând tot publicul să danseze.
Cel mai aşteptat moment al serii pentru mulţi fani din întreaga lume a fost apariţia trupei Spice Girls, reunită special pentru această ocazie. Emma Bunton, Mel C, Victoria Beckham, Geri Halliwell and Mel B au intrat pe stadion cu cinci taxiuri iniţial negre, care treptat s-au colorat cu mii de lumini. După ce au cântat melodia lor de debut, "Wannabe", ele s-au urcat pe maşini şi au făcut turul stadionului, cântând "Spice up your Life".
Liam Gallagher, fost component al trupei Oasis, a interpretat apoi piesa "Wonderwall" împreună cu actuala sa trupă, Beady Eye, moment în care, conform BBC, a cântat tot stadionul.
Şi-au făcut apariţia apoi biciclişti zburători, personaje de epocă, soldaţi romani, dansatori indieni, călugăriţe pe rotile, omul ghiulea şi Eric Idle cântând celebra "Always look on the bright side of life" alături de solista de operă Susan Bullock, un moment plin de umor şi de culoare.
Sobrietatea a revenit odată cu melodia oficială a Jocurilor Olimpice de la Londra, "Survival", interpretată de trupa Muse. Pe patru ecrane aduse la centrul terenului, Freddie Mercury a făcut introducerea unui moment susţinut de Brian May, cu faimosul său "call and response", la care publicul a reacţionat cântând la unison. După un solo al lui May, acesta şi colegul său din Queen, Roger Taylor, au cântat "Brighton rock". Simfonia muzicii britanice s-a încheiat cu piesa "We will rock you", interpretată de Queen şi Jessie J.
Segmentul final al ceremoniei a început cu intonarea imnului Greciei, însoţit de înălţarea drapelului elen, urmată de imnul olimpic interpretat de două coruri masculine, când s-a coborât drapelul olimpic şi a fost adus pe scenă de primarul Londrei, Boris Johnson. Johnson a fluturat steagul de patru ori, l-a înmânat preşedintelui CIO, Jacques Rogge, care a făcut acelaşi lucru, iar în cele din urmă drapelul a ajuns la Eduardo Paes, primarul oraşului Rio de Janeiro, gazda ediţiei din 2016 a Jocurilor Olimpice. În tonurile imnului Braziliei, a fost înălţat drapelul acestei ţări şi întregul stadion s-a colorat în verde şi galben. Timp de opt minute, după ce un celebru dansator brazilian, Renato Sorriso, şi-a făcut apariţia în centrul terenului deghizat într-un măturător ce încearcă să înveţe un britanic să danseze şi o imensă zeiţă a apei a dat startul unui ritual de sărbătoare din pădurea amazoniană, a avut loc un spectacol de muzică, samba şi carnaval din Brazilia, cu mai multe personaje celebre - Pele, Alessandra Ambrosio, Seu Jorge, Marisa Monte, BNegao - la final, apărând într-o explozie de culori şi lumină logoul Jocurilor Olimpice de la Rio.
Preşedintele Comitetului de Organizare a JO de la Londra, Sebastian Coe, şi Jacques Rogge au rostit discursurile de încheiere a ceremoniei, mulţumindu-le tuturor celor implicaţi în evenimentul sportiv, iar preşedintele CIO a declarat Jocurile închise.
Flacăra olimpică s-a deschis în 204 "petale", deasupra apărând o pasăre de foc, moment însoţit de o nouă surpriză: trupa Take That cântând "Rule the world". Deasupra stadionului s-au aprins focuri de artificii, iar peste 200 de balerine de la Baletul Regal s-au îndreptat în paşi de dans către petale, care s-au stins.
Show-ul s-a încheiat într-o atmosferă incendiară, cu legendara trupă The Who.
Întregul spectacol, conceput de directorul artistic Kim Gavin, a costat aproximativ 15 milioane de lire sterline şi a fost realizat cu prijinul a 3.500 de voluntari. Vedetele prezente la show au primit pentru prestaţia lor suma simbolică de o liră sterlină.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe