Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german

ITIA anunţă că 5 cinci jucători de tenis au fost sancţionaţi (amendă şi suspendare) pentru încălcarea Programului Anticorupţie din Tenis, iar în Germania sunt anchetate 17 meciuri de fotbal din divizia a treia, vizate de presupuse nereguli.

Urmărește
1093 afișări
Imaginea articolului Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german

Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german

Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) anunţă că cinci jucători de tenis au fost sancţionaţi pentru încălcarea Programului Anticorupţie din Tenis (TACP).

Sancţiunile sunt legate de un dosar penal început în 2023 privind aranjarea unor meciuri în Belgia. Colaborarea dintre ITIA şi autorităţile belgiene a dus la o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru liderul conspiraţiei criminale, Grigor Sargsyan.

Toate persoanele găsite vinovate de încălcări au acceptat o sancţiune convenită – renunţarea la dreptul lor la o audiere în faţa unui ofiţer anticorupţie independent (AHO).

Toate plângerile se referă la meciurile jucate în 2017 şi/sau 2018 şi se referă la modificarea rezultatului meciurilor, facilitarea pariurilor, acceptarea de bani în schimb şi nerenunţarea tentativelor de corupţie.

Iván Endara, din Ecuador, în vârstă de 36 de ani, care a atins locul 367 la nivel mondial în iulie 2015, a fost suspendat pentru cinci ani şi amendat cu 15.000 de dolari. Suspendarea a început pe 26 iulie 2024 şi va expira pe 25 iulie 2029.

Mauricio Reséndiz Dominguez, în vârstă de 29 de ani, din Mexic, care a atins locul 1305 în clasamentul carierei în octombrie 2016, a fost suspendat pentru cinci ani şi amendat cu 15.000 de dolari. Suspendarea a început pe 15 iulie 2024 şi va expira pe 14 iulie 2029.

Ral Isaas Rosas-Zarur, în vârstă de 35 de ani, din Mexic, care a atins locul 1425 în cariera mondială în martie 2018, a fost suspendat pentru cinci ani şi amendat cu 15.000 de dolari. Suspendarea a început pe 24 iulie 2024 şi va expira pe 23 iulie 2029.

Ivar Aramburu Contreras, în vârstă de 30  de ani, din Mexic, care a atins locul 1244 în clasamentul mondial în carieră, în august 2022, a fost suspendat pentru doi ani şi două luni şi amendat cu 44.000 de dolari – din care 30.800 de dolari sunt suspendaţi. Suspendarea a început pe 8 ianuarie 2024 şi va expira pe 7 martie 2026.

Aitor Aramburu Contreras, în vârstă de 32 de ani, din Mexic, care a atins un clasament mondial de simplu de 1663 în martie 2018, a fost suspendat pentru un an şi 10 luni şi amendat cu 36.000 de dolari – din care 25.200 de dolari sunt suspendaţi. Suspendarea a început pe 8 februarie 2024 şi va expira pe 7 decembrie 2025.

În timpul perioadelor de suspendare, jucătorilor le este interzis să joace, să antreneze sau să participe la orice evenimente de tenis sancţionate sau sancţionate de membrii ITIA (ATP, ITF, WTA, Tennis Australia, Fédération Francaise de Tennis, Wimbledon şi USTA) sau de orice asociaţie naţională.

ITIA este un organism independent înfiinţat de membrii săi de tenis pentru a promova, încuraja, îmbunătăţi şi proteja integritatea tenisului profesionist în întreaga lume.

Cazul, dezvăluit de Hamburger Morgenpost

Erori flagrante pe teren, pariuri anormale şi rezultate timpurii distribuite pe dark web. Iar meciurile implicate nu sunt puţine.

Este tabloul teribil dezvăluit de un tabloid din Hamburg, „Hamburger Morgenpost”, şi preluat de mai multe surse mass-media germane.

Există suspiciuni că în ultimii doi ani au fost manipulate 17 meciuri din seria a treia şi din unele ligi neprofesioniste din Germania.

În spatele blaturilor ar fi mafia pariurilor sportive.

Se spune că Asociaţia Germană de Fotbal este la curent cu presupusele fapte şi ia situaţia foarte în serios. Sunt examinate unele erori flagrante ale arbitrilor, portarilor, precum şi ale fundaşilor.

În privinţa celor 17 meciuri investigate, informaţiile despre rezultate ar fi fost distribuite pe dark web. Istoricul discuţiilor de pe chat ar trebui să demonstreze şi să probeze în instanţă complicităţile din spatele cortinei.

Momentan, meciurile investigate nu au fost comunicate. În urmă cu aproximativ un an, Procuratura din Bochum a început o anchetă cu privire la nişte pariuri.

Au atras atenţia sumele de bani neobişnuit de mari investite la meciul din campionatul regional dintre formaţiile FSV Frankfurt şi TSV Steinbach Haiger.

La acel moment, Ministerul Federal de Interne a primit informaţii de la un furnizor de pariuri despre o posibilă manipulare a meciului. Acum, valul este şi mai puternic, fiind suspectate 17 partide.

Hamburger Morgen Post aminteşte că ultimul scandal major de pariuri pe fotbal din fotbalul german datează de acum 19 ani.

În ianuarie 2005 a apărut cazul arbitrului Robert Hoyzer, care manipulase mai multe meciuri profesioniste germane în baza unui acord cu un client croat.

Au fost denaturate rezultate ale unor competiţii importante, precum meciul din 2004 pe care HSV l-a disputat în Cupa DFB împotriva lui Paderborn, terminat 2-4, precum şi meciuri din Liga Campionilor şi din Europa League.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici