- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sportivii participanţi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, puşi în pericol de apa din canalizare
O serie de teste efectuate în ultima perioadă arată că sportivii care vor participa anul viitor la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro ar putea fi puşi în pericol din cauza apei infestate din canalizare, informează Huffington Post.
Sportivii participanţi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, puşi în pericol de apa din canalizare
Potrivit unui studiu, căile navigabile din oraşul care va găzdui anul viitor Jocurile Olimpice sunt tot mai pline de bacterii patogene, pe măsură ce se apropie de terenul în care se scurg apele din canalizări.
”Viruşii sunt răspândiţi la scară largă. Aceştia nu se regăsesc doar la linia ţărmului, ci peste tot în apă şi astfel creşte expunerea celor care intră în contact cu aceste ape”, a spus Kristina Mena, expert şi profesor în sănătate publică la Universitatea din Texas, Centrul de Ştiinţă a Sănătăţii din Houston. ”Vorbim despre un mediu extrem, unde poluarea este atât de mare, încât expunerea este iminentă şi şansele de infectare sunt foarte mari”, a completat aceasta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Prima serie de teste, efectuate de un trust de presă, arăta că bolile cauzate de viruşi sunt direct legate de nivelul scurgerilor din sistemul de canalizare, care sunt de până la 1,7 milioane de ori mai mari faţă de nivelul considerat a fi alarmant în Statele Unite sau Europa. Experţii au precizat că pentru sportivii care concurează într-un asemenea mediu expunerea la boli grave este foarte mare.
Aceste rezultate i-au şocat pe sportivii din întreaga lume, oficialii din sport cerând să facă propriile lor teste pentru a se asigura că apele sunt sigure pentru jocurile olimpice de anul viitor. Urgentarea acestor acţiuni s-a decis în august, după ce competiţiile de canotaj şi navigaţie din Rio au dus la dublarea bolilor printre atleţi faţă de limita acceptabilă în Statele Unite pentru înotătorii de ocazie, notează Huffington Post.
Cu toate acestea, oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi cei ai comunităţii olimpice s-au răzgândit în a efectua testele necesare.
În prezent, potrivit unor noi teste efectuate de trustul de presă, calitatea apei nu s-a îmbunătăţit, ci chiar apa este şi mai contaminată decât se ştia iniţial. Astfel, numărul viruşilor depistaţi pe o suprafaţă de 1 kilometru de-a lungul golfului Guanabara, unde înotătorii se întrec, este la acelaşi nivel cu cel al viruşilor găsiţi de-a lungul ţărmului apropiat de sursele de canalizare.
Potrivit Kristinei Mena, nivelul viruşilor din apele braziliene este atât de ridicat încât dacă ar fi fost depistat pe plajele din Statele Unite, autorităţile ar închide acele plaje.
Oficialii brazilieni, cei ai Jocurilor Olimpice şi ai OMS spun că Brazilia trebuie să efectueze acum teste pe ”markeri” bacteriali care să determine calitatea apei. Acest standard este folosit pe tot globul, în special pentru că e cea mai ieftină şi mai uşoară metodă din istorie. Asta deşi în ultimii ani avansul tehnologic a dus la simplificarea şi ieftinirea metodelor de monitorizare virală, iar numeroşi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice din SUA şi Europa cer schimbarea legislaţiei astfel încât să se solicite testarea virotică a apei.
”Rio 2016 respectă sfatul experţilor OMS, care recomandă trecerea apei printr-un program de testare a calităţii”, au arătat reprezentanţii comitetului Olimpic Rio 2016.
Unul dintre cazurile care a înspăimântat comunitatea sportivă a fost cel al lui Erik Heil, în vârstă de 26 de ani, care a fost tratat într-un spital din Berlin după ce a fost infectat cu un stafilococ meticilino-rezistent, o bacterie care devorează carnea, la scurt timp după ce a participat la un test olimpic de navigaţie la Rio, în luna august a acestui an.
Pentru a putea participa la jocurile olimpice de anul viitor, Heil vrea să se protejeze de apele infectate din canalizare purtând salopete din plastic şi să le dea jos după ce depăşeşte apele contaminate de lângă ţărm. Însă, strategia sa de a evita infecţia nu-i va limita riscurile, potrivit sursei citate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale
-
astăzi, 10:48