Ştafeta 4x400 de metri a SUA, descalificată pentru dopaj

Ştafeta 4x400 metri a Statelor Unite ale Americii, campioană olimpică la Sydney, în 2000, a fost descalificată ca urmare a dopajului pe care unul dintre membrii echipei, Antonio Pettigrew, l-a recunoscut, a anunţat Giselle Davies, directoare de comunicare a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Ştafeta 4x400 de metri a SUA, descalificată pentru dopaj

Ştafeta 4x400 de metri a SUA, descalificată pentru dopaj (Mediafax Foto / AFP)

Potrivit AFP, Pettigrew a recunoscut că s-a dopat la sfârşitul lunii mai, în cadrul procesului antrenorului Trevor Graham şi a înapoiat medalia de aur câştigată. Alţi doi membri ai ştafetei americane, fraţii Alvin şi Calvin Harrison fuseseră deja suspendaţi pentru dopaj, însă după Jocurile Olimpice de la Sydney. Un alt atlet, Jerome Young, a primit şi el o suspendare pentru dopaj, dar sancţiunea sa nu a ameninţat titlul olimpic american, pentru că el fusese doar rezervă în acea cursă. Cvintuplul campion olimpic Michael Johnson, singurul reprezentat al ştafetei americane de 4x400 de metri care nu a fost implicat într-un caz de dopaj, a anunţat că va înapoia medalia, după depoziţia lui Pettigrew.

Comisia executivă a CIO, care a luat decizia de descalificare a echipei americane, nu a precizat cui va reveni medalia olimpică retrasă ştafetei din Statele Unite. La cursa din 2000, echipa Nigeriei a terminat pe poziţia secundă.

"Ca şi în cazul lui Marion Jones, comisia de disciplină studiază rapoartele anchetei în afacerea Balco, pentru a stabili dacă şi alţi atleţi sunt implicaţi în cazuri de dopaj", a spus oficialul CIO, precizând că forul olimpic doreşte să finalizeze tate rezultatele de la Sydney în acelaşi moment.

În decembrie 2007, CIO a retras cinci medalii cucerite de americanca Marion Jones la Sydney şi a anunţat că decizia de reatribuire a lor nu va fi făcută publică în timpul Jocurilor de la Beijing. Principala problemă ţine de decernarea aurului în proba de 100 de metri, care ar fi trebuit să-i revină sportivei elene Ekaterini Thanou, sancţionată şi ea însă pentru dopaj, în 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici