Steaua a sărbătorit 23 de ani de la cucerirea Cupei Campionilor Europeni

Clubul Steaua a invitat, joi, mai mulţi foşti fotbalişti care au câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, pentru a sărbători 23 de ani de la obţinerea celui mai important trofeu al Europei, după o finală disputată la Sevilla, în compania formaţiei FC Barcelona.

Urmărește
5 afișări

Căpitanul echipei Steaua de la meciul din 1986 cu FC Barcelona, Ştefan Iovan, prezent la eveniment, consideră că gruparea "roş-albastră" a dominat fotbalul european în perioada 1985-1990. "Este un moment deosebit. Ne mai revedem din când în când cei care am făcut o mare performanţă. Ne mai aducem aminte, povestim lucrurile frumoase din trecut. Am rămas în istorie, dar păcat că sunt aprecieri destul de rare pentru o performanţă unică în istoria fotbalului românesc. Nu ştiam nici măcar să ne bucurăm atunci. Nu realizasem ce câştigasem. Dar patru, cinci ani noi am dominat Europa. Nu a fost o performanţă întâmplătoare", a spus Iovan.

Unul dintre fundaşii centrali ai Stelei din acea perioadă, Adrian Bumbescu, s-a declarat dezamăgit că performanţei obţinute atunci nu i se acordă o importanţă mai mare. "E păcat că după 23 de ani nu e aşa cum ar trebui să fie. Ar fi trebuit mult mai mult. E bine totuşi că suntem împreună, n-a murit niciunul, suntem optimişti şi mergem mai departe. Când ne-am întors de la Sevilla, la Otopeni cred că erau mai mulţi oameni decât au fost la Revoluţie", a afirmat Bumbescu.

Fostul stelist Ilie Bărbulescu şi-ar dori ca şi celelalte performaţe ale echipei "roş-albastre" din acea perioadă să fie amintite. "E bine că se mai aduce aminte de câştigarea Cupei Campionilor Europeni. Nu prea se mai vorbeşte de Supercupa Europei, de finala de la Tokyo, de cealaltă finală de Cupa Campionilor. Cred că merităm mai mult respect din partea unora. Prea uşor se trece peste acele performanţe", a spus Bărbulescu.

Actualul antrenor al echipei Steaua, Marius Lăcătuş, a explicat discuţia avută cu reprezentanţii Guvernului, cu privire la posibila acordare a unor rente viagere pentru câştigătorii CCE. "Am mai discutat această problemă şi nu s-a rezolvat nimic. Ni s-a explicat că se oferă numai campionilor europeni şi probabil o cupă a campionilor europeni nu intră în această categorie. Poate, pe viitor, se va rezolva ceva", a precizat Lăcătuş.

Marius Lăcătuş îşi doreşte să realizeze performanţe similare şi cu actualii jucători ai Stelei, dar este conştient că altele sunt condiţiile din prezent. "Nivelul Ligii Campionilor a crescut enorm. Jucătorii actuali nu se mulţumesc doar cu prezenţa în grupele competiţiei, dar fotbalul a evoluat foarte mult. Echipele de nivel înalt folosesc numai jucători internaţionali, chiar numai vedete. Noi ne străduim să facem o echipă bună. Mă bucur că am câştigat Cupa Campionilor Europeni, dar nu putem trăi din amintiri", a explicat Lăcătuş.

Un alt jucător stelist din 1986, Lucian Bălan, consideră că performanţa Stelei nu putea fi realizată dacă grupul de sportivi nu era foarte unit. "Este o performanţă unică creată de o familie unită. Din punct de vedere personal, în ultimii 10-12 ani, nu prea am fost mulţumit, am trăit degeaba, dar prezenţa mea aici, după 23 de ani de la performanţă, mă face să mă simt mult mai bine, mă ajută să trec peste toate", a spus Bălan.

Fostul fundaş central Miodrag Belodedici, dublu câştigător al Cupei Campionilor Europeni, cu Steaua Bucureşti şi Steaua Roşie Belgrad, a glumit spunând că pentru el cea mai importantă cupă este cea din timpul junioratului, de la Socol.

Mihail Majearu a explicat că a ratat penaltiul din meciul cu Barcelona din cauza oboselii, dar a spus, în glumă, că era sigur că Duckadam va apăra şi din această cauză a ratat.

Lăcătuş a glumit pe seama faptului că Adrian Bumbescu şi-a dat primul ghetele jos după terminarea meciului cu FC Barcelona, temându-se să execute un penalti.

Foştii jucători stelişti au primit din partea clubului din Bulevardul Ghencea cadouri şi un tricou actual de joc al grupării "roş-albastre" cu numele fiecăruia inscripţionat pe spate.

Câştigătorii Cupei Campionilor Europeni au efectuat, după conferinţa de presă, o vizită la muzeul şi magazinul clubului din Ghencea, unde au oferit autografe şi au depănat amintiri.

Clubul Steaua va organiza, tot joi, o recepţie pentru fostele glorii, la care şi-au anunţat prezenţa şi căpitanul echipei din acea perioadă, Tudorel Stoica, dar şi antrenorul-jucător Anghel Iordănescu.

Steaua a câştigat, în 7 mai 1986, Cupa Campionilor Europeni, după ce a învins în finală, la Sevilla, cu scorul de 2-0 (0-0, 0-0), după executarea penaltiurilor, formaţia FC Barcelona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici