- Home
- Sport
- (28.09.2024, 06:36)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ştiinţa a aflat cum a reuşit turcul Yusuf Dikec să tragă excepţional cu pistolul ţinându-şi o mână în buzunar
Un grup mic de neuroni alimentează concentraţia, fiind „responsabil” de miracole precum cel înregistrat la Jocurile Olimpice de la Paris.
Urmărește
61807 afișări
Yusuf Dikec
Un studiu recent, publicat în „Nature Neuroscience”, evidenţiază prezenţa unei infime structuri cerebrale, numită „locus coeruleus” sau „punctul albastru”, care joacă un rol central în reglarea atenţiei.
Yusuf Dikec a câştigat argintul la tir, la Jocurile Olimpice de la Paris, şi felul în care a reuşit să atingă performanţa a devenit viral pe reţelele de socializare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
Vedeta Jocurilor Olimpice din 2024 este un subofiţer pensionar al Jandarmeriei turce şi membru al clubului sportiv Jandarma Gücü Dikec.
Concentrarea absolută a lui Dikec
Printre cele mai importante momente ale Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 care au captat atenţia lumii se numără performanţa extraordinară a trăgătorului turc Yusuf Dikec.
Fără protecţie (a folosit doar dopuri de urechi) şi lipsit de aparat de ochire, Dikec a făcut furori întrucât, cu calm şi o mână în buzunar, a plecat acasă cu medalia de argint în proba de pistol cu aer comprimat.
Concentrarea lui absolută, aparent fără efort, a stârnit discuţii şi i-a determinat pe mulţi să se întrebe cum a reuşit să atingă extraordinara stare de concentrare mentală.
Potrivit cercetărilor recente, inclusiv a unui studiu publicat recent în revista Nature Neuroscience, o structură mică, adâncă în trunchiul nostru cerebral, cunoscută sub numele de „locus coeruleus” sau „punctul albastru”, joacă un rol central.
„Creierul nostru are capacitatea de a se concentra, de a filtra distragerile, de a se concentra pe o singură sarcină”, explică neurologul italian Valerio Zerbi, profesor la Universitatea din Geneva, care a coordonat noul studiu împreună cu Johannes Bohacek de la Politehnica din Zurich.
„Locus coeruleus” se activează în puncte diferite
„Acest fenomen, descris de termenul englezesc „a fi în zonă”, este o abilitate critică nu numai pentru sportivi, ci şi pentru oricine se confruntă cu o sarcină dificilă, fie că este vorba de un examen, de stăpânirea unui instrument muzical sau de a face faţă complexităţii vieţii de zi cu zi”, mai spune acesta.
„În creierul nostru există un grup mic de neuroni, cunoscut sub numele de „locus coeruleus” sau „punctul albastru” care, în ciuda dimensiunilor sale mici, joacă un rol colosal în modul în care percepem şi procesăm lumea din jurul nostru”, relatează acelaşi Zerbi.
Punctul albastru acţionează ca un conductor, influenţând aproape fiecare parte a creierului prin eliberarea de norepinefrină, un neurotransmiţător care ne ajută să ne reglam atenţia şi vigilenţa. S-a descoperit că „locus coeruleus” se activează în moduri diferite, în funcţie de ceea ce are nevoie creierul nostru la un moment dat.
Când suntem profund concentraţi, se activează într-un mod constant şi tonic, ajutându-ne să eliminăm distragerile şi să performăm. Iar când se întâmplă ceva neaşteptat, cum ar fi un zgomot brusc, „locus coeruleus” trece în modul „explozie”, cu şocuri continue, pregătindu-ne pentru vigilenţă şi reacţie rapidă.
Studiul punctului albastru, făcut cu tehnici de ultimă oră
Noua descoperire, care marchează un progres semnificativ în înţelegerea funcţiei creierului, a fost posibilă datorită utilizării tehnicilor de studiu precum fotometria, imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională şi optogenetica futuristă, o metodă care utilizează pulsuri de lumină în scopul controlului neuronal.
„În practică am văzut cum diferitele modalităţi de activare a locusului coeruleus reuşesc să reorganizeze activitatea creierului pentru a se adapta nevoilor momentului. De exemplu, atunci când punctul albastru este activat „în şocuri”, acesta angajează zonele dedicate procesării informaţiilor senzoriale, ajutându-ne să ne menţinem atenţia ridicată asupra mediului înconjurător.
În schimb, activarea tonică susţine concentrarea, implicând regiuni precum cortexul prefrontal şi hipocâmpul, la fel cum căştile ne ajută să ne concentrăm, reducând zgomotul de fundal”.
Pot fi antrenate abilităţile creierului?
Succesul olimpic al lui Yusuf Dikec şi al multor alţi sportivi de top poate sta în stăpânirea perfectă a punctului albastru.
„Prin rafinarea activităţii locus coeruleus, am fi capabili să trecem de la stări de concentrare intensă la stări de conştientizare largă şi reacţie rapidă, performând cel mai bine atunci când contează cel mai mult.
Pregătirea fizică este cu siguranţă necesară unui sportiv olimpic, dar uneori ceea ce face diferenţa sunt abilităţile extraordinare de control ale creierului uman, abilităţi pe care începem să le înţelegem mai bine şi pe care poate în viitor vom învăţa şi să le antrenăm” conchide Zerbi.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe