Străzile Parisului sunt scena a tot mai multe proteste legate de Jocurile Olimpice

  • Tensiunile escaladează la Paris, în contextul Jocurilor Olimpice, diverse forme de activism luând amploare.
  • Printre acţiunile notabile se numără un „dans antirasist" organizat în sprijinul cântăreţei Aya Nakamura şi activiştii care sensibilizează cu privire la problemele persoanelor fără adăpost.
Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Străzile Parisului sunt scena a tot mai multe proteste legate de Jocurile Olimpice

Străzile Parisului sunt scena a tot mai multe proteste legate de Jocurile Olimpice

Activiştii de la „SOS Racisme" au organizat un „dans antirasist" în faţa sediului partidului Raliul Naţional (RN) - o grupare de extremă dreapta - pentru a protesta faţă de afirmaţiile lui Marine Le Pen privind posibila participare a cântăreţei Aya Nakamura la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 26 iulie, interpretând cântece de Edith Piaf, după cum a publicat L'Express încă de la sfârşitul lunii februarie.

Marine Le Pen, liderul RN, a respins această idee, acuzându-l pe preşedintele Emmanuel Macron că vrea să-i „dezbine" şi să-i „umilească" pe francezi, menţionând „hainele ei", „vulgaritatea ei" sau faptul că „nu cântă în franceză".

Reacţia celor aproximativ 20 de militanţi a fost de a dansa pe cântecele cântăreţei de origine din Mali, precum şi pe cele ale lui Edith Piaf, în faţa sediului RN, închis şi încuiat, după cum a confirmat un jurnalist AFP. Mesajul acestora a fost: „Franţa nu este umilită de negri, este umilită de rasişti".

Dominique Sopo, preşedintele SOS Racisme, a declarat, citat de insidethegames: „Ne pregătim să primim pe toată lumea la Jocurile Olimpice şi avem o controversă pentru că unii vor să îl trimită pe cel mai important artist francofon al nostru la Bamako, simbolic sau nu atât de simbolic."

O altă preocupare a activiştilor din mai multe asociaţii în timpul Jocurilor este situaţia persoanelor care trăiesc pe străzi. Cu câteva luni în urmă, organizaţiile au denunţat evacuările forţate ale persoanelor vulnerabile.

Potrivit lui Paul Alauzy, purtător de cuvânt al „Revers de la médaille", o coaliţie de aproximativ 80 de asociaţii şi ONG-uri, grupuri de activişti au folosit mai multe statui pentru a transmite mesaje, inclusiv fraze precum „curăţenia socială ca moştenire".

Cu câteva luni înainte de evenimentul olimpic, „3.500 de persoane dorm pe străzi şi o mie în sălile de sport" din Paris, a subliniat colectivul. „Este necesar să ne ocupăm de ei pentru ca sărbătoarea să fie frumoasă şi demnă pentru toată lumea".

În faţa Senatului, militanţii au marcat în mod simbolic un „prim test" pentru Jocurile Olimpice, lansând în fântâna din Grădinile Luxemburg flotoare care semănau cu inelele olimpice, potrivit unui jurnalist AFP care a asistat la eveniment.

La Dugny, la nord de Paris, între 60 şi 70 de activişti ecologişti din cadrul organizaţiei Dreptul la Locuinţă (DAL) au protestat împotriva gentrificării şi a construcţiilor la scară largă în apropierea viitorului Media City al Jocurilor. Manifestaţia a fost organizată ca răspuns la un apel al colectivului „Tinerii pentru climă".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici