Suport de memorie cu inscripţia "spagă C. G.", la Cornel Penescu în birou

Anchetatorii au găsit, la percheziţie, în biroul lui Cornel Penescu de la societatea PIC, un suport de memorie cu inscripţia "spagă C. G.", din care ar rezulta o infracţiune de dare şi luare de mită în septembrie 2007, se arată în motivarea Tribunalului Argeş în cazul arestării lui Penescu.

Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului Suport de memorie cu inscripţia "spagă C. G.", la Cornel Penescu în birou

Suport de memorie cu inscripţia "spagă C. G.", la Cornel Penescu în birou (Imagine: Mediafax Foto)

Tribunalul Argeş a dat, joi, motivarea arestării preventive în dosarul care-i cuprinde pe finanţatorul FC Argeş Cornel Penescu, pe preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, pe directorul general al PIC, Liviu Făcăleaţă şi pe fostul director al OJPC Argeş, Cristian Libertatu.

"Se reţine, dintr-un suport de memorie, descoperit cu ocazia percheziţiei imobiliare efectuate la sediul PIC, în biroul lui Penescu Gheorghe Cornel, inscripţionat cu «şpagă C.G.», că Penescu Gheorghe Cornel i-a remis inculpatului Constantin Gheorghe o mare sumă de bani, în bancnote de 50 de lei, introduse într-un plic alb", se arată în motivarea Tribunalului Argeş la măsura arestării preventive a celor patru inculpaţi din acest dosar, potrivit căreia fapta din septembrie 2007, imputată inculpaţilor ca dare şi luare de mită, nu s-a numărat printre cele care au motivat, în fapt, propunerea arestului preventiv.

Din motivarea Tribunalului Argeş reiese că reprezentanţii DNA Piteşti s-au sesizat din oficiu, încă din septembrie 2008, asupra faptului că Penescu Cornel a remis diferite sume de bani preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, pentru a desemna anumiţi arbitri care să favorizeze echipa FC Argeş la partidele disputate în campionat. Astfel, este vorba despre şase partide din sezonul 2008-2009, pentru care au fost date sub formă de mită sume cuprinse între 2.000 şi 15.000 de dolari, totalizând 33.000 de dolari.

Din anchetă, a mai rezultat că patronul FC Argeş, Cornel Penescu, prin intermediul omului său de încredere, Liviu Făcăleaţă, i-a dat lui Constantin Gheorghe suma de 270.000 de lei pentru a promova în prima ligă un anumit arbitru şi a-l desemna pe acesta la meciurile echipei FC Argeş.

În 14 ianuarie 2009, anchetatorii s-au sesizat şi asupra faptului că, tot prin intermediul lui Liviu Făcăleaţă, Penescu i-a dat fostului şef al Inspectoratului Regional Pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, suma de 4.000 de euro "pentru favorizarea firmelor lui Penescu Gheorghe Cornel cu ocazia controalelor efectuate de inspectorii OPC Argeş", fapte care rezultă din convorbirile telefonice dintre cei trei. De altfel, în motivarea arestării preventive se precizează că în acest caz s-au desfăşurat acte premergătoare urmăririi penale constând în interceptarea şi înregistrarea de convorbiri telefonice, înregistrări de imagini, localizări, urmăriri, toate autorizate.

Faptele de care sunt acuzaţi cei patru inculpaţi din dosarul Penescu prezintă "un grad de pericol social însemnat", se arată în motivarea arestării preventive dată de Tribunalul Argeş.

"Reţinând, pe lângă gradul de pericol social însemnat al infracţiunilor de corupţie şi datele referitoare la vârsta medie a inculpaţilor, starea de sănătate a acestora, (...) lipsa antecedentelor penale şi celelalte date privind persoana inculpaţilor, instanţa constată că celelalte măsuri preventive, restrictive de libertate, nu sunt suficiente (...), iar măsura arestării preventive nu este incompatibilă cu ansamblul criteriilor legale de alegere", se arată în motivarea Tribunalului Argeş.

Infracţiunile constatate în acest caz impun, conform motivării, "luarea unor măsuri adecvate de prevenire, combatere şi sancţionare a tot ceea ce se circumscrie noţiunii de corupţie".

"Considerăm că toţi cei patru inculpaţi (...) sunt cercetaţi în prezenta cauză pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, de dare şi luare de mită, deci a unor infracţiuni care atât prin specificul lor, cât şi în mod concret presupun alterarea atribuţiilor de serviciu în detrimentul şi spre înşelarea aşteptărilor unor importante mase de cetăţeni", se mai arată în motivare.

Instanţa mai consideră că neluarea unor măsuri prompte de către autorităţile judiciare ar reprezenta o încurajare a inculpaţilor şi a celorlalţi la comiterea sau repetarea unor fapte similare.

De asemenea, se precizează că, prin lăsarea în libertate a inculpaţilor, desfăşurarea cercetării penale ar fi îngreunată, ca urmare a autorităţii şi influenţei pe care aceştia le au în diferite medii.

Recursul depus de Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Cristian Libertatu şi Liviu Făcăleaţă împotriva măsurii de arestare preventivă se va judeca vineri la Curtea de Apel Piteşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Paula Andrada Cotovanu, procesul va începe la ora 8,30.

Tribunalul Argeş a hotărât, marţi, arestarea preventivă pentru 29 de zile a finanţatorului clubului de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, a preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, a lui Liviu Făcăleaţă, director general al PIC, şi a lui Cristian Libertatu, fost director al OJPC Argeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici