Szabo: Nu ar trebui să mai existe nerealizări profesionale după sport

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Atletism, Gabriela Szabo, care a participat, marţi, la un seminar din cadrul proiectului "Securitate socială şi formarea profesională pentru sportivi" consideră că sportivii nu trebuie să mai aibă nerealizări profesionale după retragerea din viaţa sportivă.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Szabo: Nu ar trebui să mai existe nerealizări profesionale după sport

Szabo: Nu ar trebui să mai existe nerealizări profesionale după sport (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

"Mesajul pe care trebuie să-l transmitem sportivilor este foarte elocvent, şi anume că informarea şi educaţia sunt primordiale pentru reconversia profesională a unui sportiv care urmează să se retragă din viaţa sportivă. Iar cheia în toată această ecuaţie este familia, antrenorii, cluburile care stau în spatele sportivilor. Toţi trebuie să-i facă pe sportivi să conştientizeze cât de importantă este educaţia. Faci sport de mare performanţă, dar, în acelaşi timp, trebuie să ai şi o educaţie la acelaşi nivel pentru ca în momentul în care te laşi de sport să ai o primă opţiune, să poţi să faci ceva şi să nu mai existe acele nerealizări profesionale de după sport ", a declarat Gabriela Szabo.

"Nu este uşor, un campion mondial sau olimpic se bucură de acea medalie un an sau doi după care venim şi noi în lumea reală şi vedem cu ce probleme ne confruntăm. Pentru că reintegrarea unui sportiv este greoaie, nu au experienţă în domeniul muncii. Trecerea de la cariera sportivă la piaţa muncii ar trebui să se facă mult mai treptat şi asta ţine de educaţie. Antrenorul din spatele sportivului trebuie să-l facă să conştietizeze că trebuie să ajungă cu educaţia la acelaşi nivel cu performanţa sportivă. Sportul cred că ar trebui să fie o prioritate pentru societatea românească", a spus Szabo.

Referitor la evoluţia atleţilor români în anul 2010, oficialul federaţiei de atletism consideră că aceştia au avut rezultate onorabile. "A fost un an excelent din toate punctele de vedere, ne bucurăm cu rezultatele de la nivel de juniori şi cele de la seniori, aşteptăm cu braţele deschise Jocurile Olimpice de la Londra, unde sperăm să avem rezultate frumoase. Pentru 2011 am foarte multe proiecte, sper să reuşesc în tot ceea ce mi-am propus, de promovare a sportului, de reconversie socială, activitatea internaţională şi cea de la Federaţia Română de Atletism. Sunt multe paliere, important e că fac tot cu pasiune şi dedicaţie", a mai spus Szabo.

Preşedintele FR Atletism a participat la ultimul seminar, pentru zona Bucureşti-Ilfov, de prezentare şi dezbatere a "Raportului de cercetare privind securitatea socială şi formarea profesională a sportivilor". La evenimentul de la Bucureşti a fost prezent şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi tineret, Doina Melinte, precum şi antrenorul echipei masculine de sabie a României, Mihai Covaliu, fostul campion olimpic şi mondial la canoe, Ivan Patzaichin, şi preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului de fotbal Steaua, Valeriu Argăseală.

Acest proiect, iniţiat de Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret şi de Blocul Naţional Sindical, doreşte să producă o schimbare majoră în felul în care sportivii abordează viaţa din timpul şi de după perioada de performanţă, să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care se expun dacă nu investesc în educaţie şi pregătire profesională şi, în egală măsură, la riscul major de a nu beneficia de ajutor de şomaj, de pensie sau asigurare medicală dacă nu acordă atenţie obligaţiilor pe care le au în calitate de contribuabili.
Implementarea proiectului a început la data de 1 iunie 2009 şi se va finaliza la 31 mai 2011.

Primul obiectiv specific al proiectului a constat în realizarea unei radiografii detaliate şi exacte a situaţiei sportivilor activi sau aflaţi la finalul carierei, a gradului în care aceştia sunt interesaţi de formarea profesională şi de dezvoltarea personală. În perioada august - decembrie 2009, a fost derulată o cercetare la nivel naţional pe un eşantion reprezentativ de 5.050 de sportivi legitimaţi la cluburi din 35 de sporturi. Cercetarea făcută în cadrul proiectului este prima de acest gen din România post-decembristă.

Cel de-al doilea obiectiv specific al proiectului a fost promovarea avantajelor sistemului de securitate socială şi importanţa dobândirii unei calificări. Astfel, în perioada mai - noiembrie 2010 au fost organizate şapte seminarii regionale, în Timişoara, Galaţi, Braşov, Cluj-Napoca, Bacău, Târgovişte şi Craiova. La aceste seminarii au participat numeroşi sportivi, antrenori, reprezentanţi ai cluburilor, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale şi experţi din sport.

Al treilea obiectiv al proiectului constă în înfiinţarea unui birou de informare şi consiliere a sportivilor, în aspecte referitoare la raporturile juridice dintre ei şi cluburile sportive, fiscalitate, formare profesională, contribuţii sociale, legislaţia muncii sau posibilităţi de dezvoltare personală. Serviciile oferite de acest birou se adresează tuturor sportivilor din România şi nu presupun nici un cost din partea sportivilor. Biroul este operaţional începând cu 1 iunie 2010 şi va fi susţinut financiar, după finalizarea proiectului de către Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici