TAS: Sportivii suspendaţi peste 6 luni vor fi admişi la JO după expirarea sancţiunii

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) consideră "nevalabilă şi neaplicabilă" regula Comitetului Internaţional Olimpic care îi împiedică pe sportivii ce au fost suspendaţi mai mult de şase luni, pentru dopaj, să participe la Jocurile Olimpice ce urmează expirării sancţiunii.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului TAS: Sportivii suspendaţi peste 6 luni vor fi admişi la JO după expirarea sancţiunii

TAS: Sportivii suspendaţi peste 6 luni vor fi admişi la JO după expirarea sancţiunii

"Decizia Comisiei executive a CIO din data de 27 iunie 2008 prin care li se interzice sportivilor ce au fost suspendaţi pentru o perioadă de peste şase luni, ca urmare a încălcării regulilor antidoping, să participe la Jocurile Olimpice ce urmează să aibă loc după expirarea suspendării lor este nevalabilă şi neaplicabilă", se menţionează într-un comunicat dat publicităţii, joi, de TAS.

În 2008, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a introdus această nouă regulă, numită "Osaka", reprezentând articolul 45 din Carta olimpică, ea fiind aplicată începând cu Jocurile Olimpice din Vancouver din 2010.

Însă respectivul articol a fost considerat de mulţi injust şi contrar chiar Codului mondial antidoping, printre ai cărui semnatari este şi Comitetul Internaţional Olimpic.

Astfel, Comitetul Olimpic al SUA (USOC), susţinut de alte foruri, a contestat valabilitatea juridică a acestei decizii. Pentru a tranşa problema, CIO şi USOC au acceptat să se adreseze TAS, care a ascultat, în luna august, la Lausanne, argumentele ambelor părţi.

În comunicatul TAS, se menţionează că "regula «Osaka» reprezintă mai mult o sancţiune disciplinară decât o simplă condiţie de eligibilitate pentru a participa la Jocurile Olimpice". "O astfel de sancţiune disciplinară nu este conformă articolului 23.2.2. din Codul Mondial Antidoping (CMA), care prevede că semnatarii codului nu pot introduce reguli ce au drept efect modificarea dispoziţiilor CMA privind perioadele de suspendare, deoarece asta ar însemna adăugarea unei perioade de ineligibilitate suplimentară sancţiunii CMA, după ce suspendarea a fost deja efectuată. Comisia TAS (n.r. - formată din trei judecători) a apreciat, de asemenea, că ţinând cont de faptul că CIO recunoaşte aplicarea CMA în statutul propriu (Carta olimpică, articolul 44), regula «Osaka» constituie în realitate o încălcare a statutului CIO şi este, în consecinţă, nevalabilă şi neaplicabilă", se arată în decizia tribunalului de la Lausanne.

Judecătorii au apreciat că, în situaţia în care CIO ar fi dorit să-i excludă de la JO pe sportivii ce au fost suspendaţi pentru dopaj, ar fi putut să propună o modificarea în acest sens a Codului Mondial Antidoping, pentru ca şi ceilalţi semnatari ai codului să aibă posibilitatea să o analizeze şi eventual să o adopte.

Potrivit AFP, mai mulţi sportivi americani, printre care campionul olimpic la 400 metri LaShawn Merritt, riscau să nu participe la JO de la Londra în virtutea acestei reguli. Pentru americani, cazul lui LaShawn Merritt era reprezentativ pentru incorectitudinea regulii "Osaka", deoarece, în opinia lor, campionul olimpic şi mondial se număra printre sportivii depistaţi pozitiv, dar nu a avut intenţia de a se dopa.

LaShawn Merritt a fost suspendat pentru o perioadă de 21 de luni pentru că, potrivit declaraţiilor sale, a consumat un produs ce conţine DHEA, cu scopul de a-şi mări dimensiunea penisului. "Nicio sancţiune nu va ascunde ruşinea şi umilinţa pe care le resimt", a spus atunci americanul, vorbind despre "o greşeală egoistă, imatură şi prostească".

Revenit în competiţii la sfârşitul lunii iulie 2011, Merritt a câştigat medalia de argint la Campionatele Mondiale de la Daegu şi cea de aur cu ştafeta SUA 4x400, numărându-se printre favoriţi la JO de la Londra.

Regula 45 i-ar fi putut priva de participarea la JO pe numeroşi alţi sportivi, printre care atleta franceză Hind Dehiba, specialistă în cursele de semifond, sau rutierul spaniol Alejandro Valverde.

CIO a indicat, într-un comunicat, că va respecta decizia TAS, "în ciuda dezamăgirii" provocate de aceasta.

"CIO respectă pe deplin Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi va aplica şi această decizie. Totuşi, CIO susţine în continuare politica sa de toleranţă zero în materie de dopaj şi va continua să-şi demonstreze determinarea în a-i prinde pe trişori", se arată într-un comunicat al forului internaţional olimpic.

CIO menţionează că nu va face apel la această decizie şi că înainte de a adopta regula "Osaka" a cerut avizul TAS, care a fost favorabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici