Tibi Uşeriu îşi începe mesajul său video spunând că „s-a încălzit astăzi (miercuri – n.r.) un pic şi pot să scot telefonul să fac o filmare. Bine, s-a încălzit puţin, dar nu e de plajă, sunt – 19. Ce am vrut să vă arăt, uite, am să vă arăt în spate, o să vă arăt şi în faţă, cum poate fi (…) Via Transilvaniei. Bă, ce vie au ăştia. Ce vie au ăştia şi cum poate să arate, dar eu cred că având ajutorul nostru, aşa poate să arate şi a noastră, de fain”, spune Tibi Uşeriu.
Sportivul român este în cea de-a cincea zi de concurs şi spune că planurile i-au fost date peste cap din cauza zăpezii, dar „să ajungem la final, asta e cel mai important”, spune sportivul, care anul trecut a fost eliminat din cauza unor degerături.
„E cam multă zăpadă, traseul e foarte dificil de mers pe el, dar ce contează? Să ajungem la final, asta e important. Îmi aduc aminte că anul trecut pe vremea asta eram în spital şi dădeam refresh la pagină să văd care termină cursa. Astăzi sunt la kilometrul 380 şi ceva. Mai am 100 şi ceva de kilometri, mă apropii de punctul 8 şi nu cred că nu arăt eu foarte bine. M-am săturat de dormitul ăsta prin pădurile astea. Cât îs de frumoase, la un moment dat nu le mai suporţi”, mărturiseşte Tibi.
Acesta devine amuzant când povesteşte despre faptul că la Cercul Polar singurii care pot ataca sunt renii şi a fost sfătuit de organizatorii Yukon Arctic să aibă grijă de sanie, pe care Tibi o numeşte „căsuţa mea”.
„Săniuţa asta a mea, uite, cu sigla noastră, e căsuţa mea. Îmi salvează viaţa. La un moment dat a fost o chestie faină că singurele animale care atacă sunt renii. Mai umblă lupi, râşi, dar în general sunt renii. Dar la un moment dat a apărut un ren şi eu am mers pe sanie. Organizatorul a spus:
Sportivul Tibi Uşeriu mai are peste 100 de kilometri până la finalul cursei de la Cercul Polar, după cinci zile de concurs, în care au mai rămas doar patru atleţi.
Încă din a doua zi de concurs, sportivul român a spus că nu are forţă, pentru că are probleme cu stomacul şi nu poate mânca.
Anul trecut, Tibi Uşeriu a mers aproximativ 100 de kilometri în 24 de ore la temperaturi de -38 de grade Celsius, iar la a doua oprire, medicii care i-au făcut controlul de rutină l-au anunţat că trebuie să se retragă. A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Whitehorse, Canada, pentru îngrijiri de specialitate, pentru că avea degerături.
Yukon Arctic Ultra 2020 se desfăşoară în perioada 30 ianuarie – 7 februarie.