Ţiriac: Sunt stupefiat că jucătorii echipei Petrolul nu au intervenit

Fostul jucător de tenis Ion Ţiriac a declarat în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, că a fost surprins neplăcut de faptul că fotbaliştii echipei Petrolul nu au intervenit în momentul în care suporterul grupării prahovene l-a lovit pe jucătorul Stelei, George Galamaz.

Urmărește
80 afișări
Imaginea articolului Ţiriac: Sunt stupefiat că jucătorii echipei Petrolul nu au intervenit

Ţiriac: Sunt stupefiat că jucătorii echipei Petrolul nu au intervenit (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Pe mine m-a stupefiat faptul că jucătorii de la Petrolul nu s-au autosesizat, pentru că ăia nu sunt fani, fanii sunt bunicul cu nepotul care bat din palme şi strigă «Hai Petrolul». E injust să generalizăm. Din oamenii care erau acolo, 99 la sută erau probabil oameni de bună credinţă veniţi să vadă un spectacol bun, Steaua e încă un nume mare, Petrolul e o echipă cu tradiţie. Vorba lui Blatter, eram la masă cu el acum zece ani, că şi ăsta e etern, fotbalul e un sport diferit, pentru că cine mai dă cu capul în minge. Din când în când e mai violent şi pe teren, dar nu are nicio legătură cu tribuna şi cu justiţiarii. Înţeleg că acest cetăţean a spus că a fost supărat că s-a dat penalti", a spus Ţiriac la emisiunea "După 20 de ani".

Totuşi, Ion Ţiriac a afirmat că stadionul echipei Petrolul Ploieşti nu ar fi trebuit suspendat. "Ăsta de la Ploieşti e mare pericol public şi dacă mai e şi drogat, mâine îţi omoară un copil, dar nu cred că e corect ca stadionul să fie suspendat, pentru că e plăcerea a 99 la sută dintre oameni", a adăugat Ţiriac.

Ion Ţiriac a precizat că evenimentele tragice au făcut ca arenele sportive să devină din ce în ce mai sigure. "Au fost evenimente care au marcat schimbarea în sport, ca în Anglia pe Hillsborough, în Belgia pe Heysel şi Monica Seles-Steffi Graf, la Hamburg, când mă aflam în tribună. La Wimbledon, pe vremea mea, erau 5.000 de locuri în picioare, venea omul la 11 dimineaţa şi stătea până la opt seara în picioare. Din momentul în care s-au întâmplat aceste evenimente cu acei morţi din cauza maselor care se împingeau, toată lumea a fost obligată să aibă loc pe scaune. Când s-a întâmplat evenimentul cu Seles, ATP şi WTA au făcut un regulament că ai obligativitatea ca pe terenurile unde au loc meciuri oficiale plus cele oficiale de antrenament să ai minimum şase oameni de ordine", a explicat Ţiriac.

Ion Ţiriac este de părere că paza ar trebui asigurată de oameni specializaţi. "Sunt multe organizaţii profesioniste, dar şi altele neprofesioniste. Multe dintre acestea, nu numai la noi, iau poliţişti pensionari şi fete mai tinere sau mai bătrâne pentru a decora eventul. Unde erau jandarmii, dacă tu nu i-ai angajat? Se pare că poţi să angajezi jandarmii, chiar dacă te costă mai mult", a menţionat Ţiriac.

Omul de afaceri a dat exemplul turneului pe care îl organizează la Madrid şi unde securitatea îl costă aproape 200.000 de euro. "Pe mine, la Madrid, mă costă între 150.000 şi 200.000 de euro securitatea, pentru sindromul Seles, şi trebuie să-l plătesc pentru că altfel nu pot să-l organizez", a subliniat Ion Ţiriac.

Ion Ţiriac s-a declarat de acord cu gestul jucătorului stelist Novak Martinovici, care a intervenit să-l imobilizeze pe suporterul echipei ploieştene lovindu-l. "Românului îi trebuie foarte puţin ca să se bucure. Am văzut acel stadion plin, oamenii fiind foarte bucuroşi, a fost ceva frumos, dar oarecum într-o normalitate. Acest stadion aparţine Primăriei, dar în cele 90 de minute aparţine gazdei. Spectatorii vin şi stau în acea proprietate privată fără să intre în casă, pentru că există legi sportive şi sociale. Când un individ îţi intră în casă şi devine şi un pericol, atunci gazda şi locatarul au dreptul să se apere cu tot ce au ei. Nu mai are niciun drept să nu-l bată, să nu-i sară capul din loc", a completat Ţiriac.

Fostul jucător de tenis doreşte ca în România astfel de agresiuni să fie pedepsite conform legilor în vigoare. "Problema e că acum nu ştiu câţi ani l-au prins pe unul cu lanţuri la un meci al Stelei. Câţi ani a făcut puşcărie? A fost cu suspendare. Şi când vine cu lanţul din nou şi îţi dă cu el în cap? Eu vreau ca în această ţară aceste legi să se respecte, oamenii să fie judecaţi în cinci zile, după cum spune legea, că altfel ajungem la situaţia asta sau mai grave. Dacă nu se fac nişte legi şi mai grave nu vom rezolva problemele cum au făcut-o englezii. Multe ţări au făcut nişte legi draconice şi şi-au mai rezolvat din probleme", a adăugat Ţiriac.

Totuşi, Ţiriac nu vrea ca suporterul ploieştean să fie dat ca exemplu: "Noi am învăţat foarte târziu «gangsterismele», dar le învăţăm foarte repede. Sindromul acesta nu este românesc, dar noi încercăm să perfecţionăm acest lucru cu ură, cu violenţă. Eu nu vreau un exemplu cu acest tânăr de la Ploieşti. Aceste imagini nu sunt normale pentru un sport, care e pâinea săracului".

Ion Ţiriac a povestit un moment din cariera sa de tenisman, în care a instigat publicul şi s-a temut pentru securitatea sa. "Noi, la semifinala din Brazilia, am stat zece zile să ne antrenăm înaintea ultimei finale de Cupa Davis pe care am jucat-o. Brazilienii sunt un pic mai exuberanţi. Zece zile ne aruncau cu pietricele, cu monede şi i-am spus partenerului ăsta al meu Tănase, Năstase, cum se numeşte, că nu e de joacă şi să-şi ţină caii acasă. Fiind 2-2 în a treia zi, eu trebuia să joc ultimul meci de simplu şi s-a întâmplat să nu greşesc o minge. În meciul acela am câştigat în trei seturi într-o oră şi jumătate. Dar greşeala mea, şi mi-o asum, dar nu se face, a fost că le-am arătat pumnul ălora, erau 8.000 de oameni. Norocul meu a fost că erau 200 de oameni de ordine în jur. Când a început vulcanul acela, m-a prins cineva de spate şi când i-am dat un cot celui care m-a prins, cred că i-am rupt gura lui Georgescu, care era căpitanul de echipă. Apoi m-am dus şi am mai luat o rachetă şi am spus «Primul care intră aici, eu îi sparg capul», chiar dacă mă fac bucăţi ceilalţi. Nu eram pregătit, eram gata să-i sparg capul", a mai spus Ţiriac.

Un exemplu de normalitate în opinia lui Ţiriac este un eveniment petrecut la finala Cupei Mondiale din 2006, când era împreună cu fiul său cel mic, iar acesta susţinea Franţa, deşi era înconjurat de 500 de italieni. "La finala Cupei Mondiale din 2006, eram cu feciorul meu, ăla mic, care e francez de la a la z şi eram exact în mijlocul italienilor. Ăsta se scula de fiecare dată şi striga «Franţa, Franţa». Eram 500 de oameni acolo şi nu m-a bătut nimeni. Îmi spunea unul «Ion, Ion», îi ziceam că e fiul meu şi că nu am ce face. Mă întreba eu cu cine sunt, şi i-am spus «Pentru pace»", a explicat Ţiriac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici