Tricolorii revin după 12 ani pe Ghencea. Istoria naţionalei pe stadionul care a adus unele dintre cele mai memorabile momente

Echipa naţională de fotbal a Românei revine pe stadionul Steaua după 12 ani şi o lună, în partida cu Armenia, ultima partidă jucată în Ghencea fiind tot în preliminarii de Mondial, ediţia 2010, un 1-1 cu Austria. De-a lungul istoriei, tricolorii au jucat 66 de partide pe vechiul stadion din Ghencea.

Urmărește
823 afișări
Imaginea articolului Tricolorii revin după 12 ani pe Ghencea. Istoria naţionalei pe stadionul care a adus unele dintre cele mai memorabile momente

Tricolorii revin după 12 ani pe Ghencea. Istoria naţionalei pe stadionul care a adus unele dintre cele mai memorabile momente

Devenită o arenă modernă a fotbalului românesc şi chiar european, Steaua primeşte din nou echipa naţională. Este o revenire după mai bine de un deceniu în Ghencea, stadion de tradiţie legat de istoria primei reprezentative. Construcţia noii arene a început în 2019 în cadrul programului EURO 2020 iar inaugurare oficială printr-o partidă disputată a avut loc în iulie 2021. Vechiul stadion fusese inaugurat în 1974.

Într-un clasament all-time al arenelor româneşti care au găzduit echipa naţională, vechiul Steaua se află pe o poziţie fruntaşă, cu 66 de partide în care românii au susţinut din tribunele roş-albastre evoluţia tricolorilor.

Primul meci disputat vreodată în Ghencea de echipa naţională a României a avut loc la trei ani de la inaugurarea stadionului, în 1977, România-Turcia 4-0, în ultima ediţie a Cupei Balcanice, partidă în care naţionala lui Ştefan Covaci se impunea prin golurile lui Dudu Georgescu, Liţă Dumitru, Iosif Vigu şi Anghel Iordănescu.

Din cele 66 de partide jucate, frf.ro a realizat o selecţie cu ultimele 5 care marchează performanţe importante ale naţionalei noastre şi care se doresc a fi prilejul unor amintiri frumoase, din care tricolorii să găsească o motivaţie în plus pentru continuarea istoriei.

România – Spania 3-1 (1988) – preliminarii EURO 1988
Cu peste 30.000 de fani alături, România lui Ienei a condus cu 3-0 la pauză o echipă în care apăreau Butragueno, Camacho, Sanchis, Goikoetxea şi Zubizarreta. Golurile lui Piţurcă, Mateuţ şi Ungureanu au contribuit la o victorie de pus în ramă în istoria echipei noastre naţionale.

România – Danemarca 3-1 (1989) – preliminarii CM 1990
După 0-3 la Copenhaga, peste o lună doar, tricolorii aveau nevoie de victorie pentru calificarea la Mondialul italian. Şi au obţinut-o spectaculos, deşi conduşi din minutul 6. Revenirea s-a scris prin două goluri Balint şi unul Sabău în faţa nordicilor, cu fraţii Laudrup şi Peter Schmeichel în efectiv.

România – Ţara Galilor 5-1 (1993) – preliminarii CM 1994
O primă repriză fenomenală a tricolorilor, 5-0 la pauză cu o echipă redutabilă în care jucau Saunders, Rush, Southall, Giggs sau Hughes. Lupescu şi Hagi au avut fiecare câte două goluri marcate, Balint a completat lista, drumul spre World Cup se concretiza tot mai mult prin Ghencea.

România – Belgia 2-1 (1993) – preliminarii CM 1994
Cea mai mare asistenţă din istorie în Ghencea la un meci al tricolorilor, aproape 40.000 de oameni. Şi un succes esenţial pentru calificare, goluri Răducioiu şi Ilie Dumitrescu, împotriva unei trupe cu Preudhomme, Van der Elst, Scifo şi Wilmots. România lui Iordănescu promitea parcursul din SUA

România – Portugalia 1-1 (1999) – preliminarii EURO 2000
Remiza care a confinţit practic participarea noastră la EURO, în faţa unei echipe lusitane de vis, cu Figo, Couto, Rui Costa, Paulo Sousa, Sa Pinto şi Joao Pinto, plus Vitor Baia în poartă! Golul lui Hagi a adus României lui Piţurcă un punct de aur şi o calificare de reper în istoria tricolorilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici