Turneul de tenis de la Wimbledon renunţă la judecătorii de linie în favoarea sistemului electronic

Wimbledon va renunţa la tradiţie şi va înlocui judecătorii de linie cu sistemul electronic de apelare a liniei începând cuediţia de anul viitor, a confirmat miercuri All England Club, citat de Reuters.

Urmărește
64 afișări
Imaginea articolului Turneul de tenis de la Wimbledon renunţă la judecătorii de linie în favoarea sistemului electronic

Turneul de tenis de la Wimbledon renunţă la judecătorii de linie în favoarea sistemului electronic

Prezenţa judecătorilor de linie, îmbrăcaţi impecabil şi poziţionaţi la marginea şi în spatele terenurilor de iarbă, a fost o caracteristică a acestui Grand Slam timp de 147 de ani. Sistemul electronic de apel în linie a fost folosit pentru prima dată ca experiment la ATP Next Gen Finals de la Milano în 2017 şi a fost adoptat pe scară largă în timpul pandemiei COVID-19. Acesta va fi utilizat pe toate terenurile în cadrul evenimentelor ATP Tour începând din 2025.

Australian Open şi U.S. Open au înlocuit deja judecătorii de linie cu apeluri electronice, deşi French Open se bazează încă pe ochiul uman. Wimbledon a anunţat că tehnologia Hawk Eye Live Electronic Line Calling (Live ELC) va fi utilizată şi în cadrul turneului de calificare.

„După ce am analizat rezultatele testelor efectuate la Grand Slam-ul din acest an, considerăm că tehnologia este suficient de robustă şi că este momentul potrivit pentru a face acest pas important în căutarea unei precizii maxime în arbitrajul nostru”, a declarat directorul executiv al AELTC, Sally Bolton.

„Pentru jucători, aceasta le va oferi aceleaşi condiţii în care au jucat la o serie de alte evenimente din circuit.” Deşi populară în rândul jucătorilor, decizia îi va întrista pe tradiţionalişti şi va marca, probabil, sfârşitul certurilor legate de apelurile la linie, care au devenit parte din folclorul Wimbledonului, mai ales datorită năzbâtiilor fostului campion John McEnroe.

Aceasta va însemna, de asemenea, sfârşitul provocărilor Hawk Eye, prin care jucătorii puteau solicita o revizuire video a unui apel la limită - o caracteristică populară în rândul fanilor.

Arbitrii de scaun vor fi păstraţi. „Ne luăm foarte în serios responsabilitatea de a echilibra tradiţia şi inovaţia la Wimbledon”, a adăugat Bolton. „Arbitrii de linie au jucat un rol central în oficializarea noastră la Turneul Campioanelor timp de multe decenii şi le recunoaştem contribuţia valoroasă, mulţumindu-le pentru angajamentul şi serviciul lor.”

Sistemul electronic, care reacţionează la o zecime de secundă după aterizarea mingii, este considerat mai precis decât judecătorii de linie umani, care sunt adesea văzuţi cum se feresc pentru a evita să fie loviţi de un serviciu cu viteza de 200 km/h.

O altă schimbare pentru cea de-a 138-a ediţie a Wimbledonului face referire la finalele de simplu feminin şi masculin din a doua zi de sâmbătă şi duminică. Acestea vor începe la ora 16:00, ora locală, după finalele de dublu masculin şi feminin. „Jucătorii de dublu care participă la finale vor avea o mai mare siguranţă în ceea ce priveşte programul lor, iar fanii se vor bucura de fiecare zi de joc, pe măsură ce se apropie de finala de simplu feminin şi masculin, unde campionii noştri vor fi încoronaţi în faţa celei mai mari audienţe mondiale posibile”, a declarat Bolton.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici