- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UEFA susţine că FRF a încălcat în mod grav obligaţiile privind licenţierea cluburilor
Federaţia Română de Fotbal a încălcat în mod grav obligaţiile sale privind licenţierea cluburilor provocând o situaţie care ar fi putut afecta competiţiile UEFA, susţine inspectorul disciplinar al UEFA, Kemal Kapulluoglu, în raportul său publicat, miercuri, pe site-ul oficial al FRF.
UEFA susţine că FRF a încălcat în mod grav obligaţiile privind licenţierea cluburilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Kapulluoglu a trimis raportul Comisiei de Disciplină a UEFA căreia i-a solicitat amendarea Federaţiei Române de Fotbal cu suma de 200.000 de euro deoarece a acordat licenţa cluburilor CFR Cluj, FC Dinamo, FC Timişoara, FC Rapid, FC Steaua şi AFC Unirea Urziceni, deşi acestea nu îndeplineau toate cerinţele pentru participarea în competiţiile intercluburi europene.
"Având în vedere gravitatea contravenţiei, lipsa gravă de control din partea federaţiei care a acordat licenţa unor cluburi care nu au îndeplinit criteriile financiare minime impuse de UEFA şi faptul că respectivele cluburi primesc sume de bani (programul Hat Trick) pentru ca acestea să poată beneficia de un sistem de licenţiere credibil sub jurisdicţia română, subsemnatul solicită organismului disciplinar şi de control să amendeze FRF cu 200.000 EUR, pentru a sublinia importanţa garantării, de către sistemul UEFA de licenţiere a cluburilor, a transparenţei, credibilităţii, protecţiei creditorilor, în special pentru a proteja desfăşurarea în condiţii optime a competiţiilor UEFA", scrie Kapulluoglu în adresa către Comisia de Disciplină a UEFA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Departamentul UEFA de Licenţiere a Cluburilor a întocmit un audit de conformitate în data de 11 martie 2009, prin care a concluzionat că FRF nu a implementat Regulamentul UEFA de licenţiere a cluburilor (RULC) în ceea ce priveşte criteriile financiare, cu subdiviziunile: situaţii financiare, lipsa angajamentelor financiare neachitate, declaraţii scrise şi bugete pentru cluburile susmenţionate.
Prezentăm fragmente din raportul inspectorului disciplinar al UEFA, Kemal Kapulluoglu, prezentat pe site-ul FRF:
"Criteriile financiare reprezintă o chestiune sensibilă deoarece neîndeplinirea acestora poate afecta desfăşurarea în bune condiţiuni a competiţiilor UEFA, în cazul în care survine falimentul unuia dintre cluburile participante.
Mai precis, FRF a încălcat dispoziţiile art. 5 din RULC, care specifică:
1. Licenţiatorul este asociaţie membră care răspunde de sistemul de licenţiere a cluburilor.
2. În anumite condiţii asociaţia membră poate delega responsabilităţile aferente sistemului de licenţiere a cluburilor ligii afiliate. Cu toate acestea, în relaţia cu UEFA asociaţia membră este cea care răspunde integral de implementarea corectă a sistemului de licenţiere a cluburilor, indiferent dacă responsabilităţile aferente au fost sau nu delegate.
3. Licenţiatorul răspunde de integrarea prevederilor prezentului regulament în regulamentele naţionale referitoare la licenţierea cluburilor, de traducerea acestora într-una dintre limbile oficiale UEFA şi de înaintarea acestora administraţiei UEFA în vederea revizuirii.
4. Licenţiatorul are următoarele obligaţii:
a) înfiinţarea unei administraţii de licenţiere corespunzătoare, conform prevederilor articolului 6;
b) înfiinţarea a cel puţin două organisme de decizie, conform prevederilor articolului 7;
c) întocmirea unei liste de sancţiuni, conform prevederilor articolului 8;
d) definirea procesului de bază, conform prevederilor articolului 9;
e) evaluarea documentaţiei înaintate de cluburi pentru a stabili dacă aceasta este corespunzătoare şi dacă au fost îndeplinite toate criteriile, respectiv pentru a stabili dacă mai sunt necesare alte informaţii, conform prevederilor articolului 10;
f) asigurarea unui tratament egal pentru toate cluburile care solicită licenţa şi garantarea deplinei confidenţialităţi în ceea ce priveşte informaţiile furnizate de cluburi pe parcursul procesului de licenţiere, conform prevederilor articolului 11;
g) acordarea sau nu a licenţei.
În cazul în care ar fi existat îndoieli cu privire la competenţa federaţiei în acest domeniu, ar fi putut angaja o persoană competentă (sau externaliza auditul) pentru ca aceasta să se ocupe de evaluarea financiară, având în vedere că UEFA a pus la dispoziţia membrilor săi o anumită sumă pentru a asigura implementarea corespunzătoare a sistemului de licenţiere a cluburilor de către asociaţiile membre (cf. art. 1 şi 2 ale Regulamentului UEFA Hat Trick şi a deciziei luate de Comitetul Executiv al UEFA în decembrie 2008 privind mărirea sumei alocate punerii în aplicare a sistemului UEFA de licenţiere a cluburilor). Pentru sezonul competiţional 2008/09, cuantumul maxim acordat membrilor UEFA pentru implementarea sistemului de licenţiere a cluburilor a fost de 250.000 EUR".
În concluzie, oficialul UEFA susţine că Federaţia Română de Fotbal trebuie sancţionată în mod corespunzător (art. 56 din RULC), având în vedere că prin acţiunile sale a provocat crearea unei situaţii care ar fi putut afecta competiţiile corespunzătoare UEFA. "În contextul crizei financiare internaţionale, care afectează şi cluburile de fotbal, autorităţile din lumea fotbalului trebuie să fie vigilente, aceasta fiind ocazia potrivită pentru a transmite un semnal puternic familiei fotbalului pentru acordarea atenţiei necesare situaţiilor financiare ale cluburilor", se arată în raport.
Pe de altă parte, autorul raportului a precizat că obiectul principal al investigaţiei sale l-a constituit activitatea exercitată de FRF, şi nu cluburile, astfel că nu este de competenţa sa să impună sancţiuni în ceea ce priveşte cele şase grupări auditate. "Conform art. 5 alineatul 2 din RULC, Organismul Disciplinar şi de Control deţine, de asemenea, competenţa de a sancţiona cluburile care au încălcat Regulamentul UEFA de licenţiere a cluburilor (art. 56 din RULC). Trebuie subliniat însă faptul că, deoarece cluburile implicate nu au constituit obiectul investigaţiei efectuate de UEFA, în acest caz singura entitate investigată a fost FRF. În aceste condiţii, cluburile susmenţionate nu fac obiectul prezentelor măsuri disciplinare", se menţionează în raporul citat.
Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, marţi, într-o emisiune televizată, că membrii comisiilor de licenţiere au greşit, precizând că vor fi fi probleme pentru echipele româneşti în sezonul viitor al cupelor europene.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO