Un antrenor australian de înot pune la îndoială legitimitatea recordului lui Pan Zhanle

Brett Hawke, fost olimpic australian devenit antrenor de înot, a pus la îndoială legitimitatea recordului stabilit joi de Pan Zhanle la 100 m liber, în timp ce conaţionalul său, medaliatul cu argint Kyle Chalmers, a afirmat că starul chinez şi-a meritat victoria.

Urmărește
1385 afișări
Imaginea articolului Un antrenor australian de înot pune la îndoială legitimitatea recordului lui Pan Zhanle

Un antrenor australian de înot pune la îndoială legitimitatea recordului lui Pan Zhanle

Înotătorul chinez Pan Zhanle şi-a asigurat miercuri aurul olimpic cu un timp uimitor de 46,40 secunde, spulberându-şi propriul record mondial de 46,80 stabilit în februarie şi terminând cu o lungime de corp înaintea adversarilor. Cu o zi înainte, Pan abia ajunsese în semifinale cu un timp de 48,40, cu două secunde mai lent.

Hawke, fost înotător olimpic de sprint în probele de liber, care l-a antrenat mai târziu pe brazilianul Cesar Cielo, primul om care a reuşit să doboare 47 de secunde, şi-a exprimat scepticismul cu privire la recordul mondial al lui Pan, numindu-l „imposibil din punct de vedere uman".

„Ascultă, voi fi sincer. Sunt supărat pe acel înot, sunt supărat din mai multe motive", a spus el într-un videoclip pe Instagram. „Prietenii mei sunt cei mai rapizi înotători din istorie - de la Rowdy Gaines la Alex Popov la Gary Hall Jr, Anthony Irvin, până la King Kyle Chalmers. Îi cunosc îndeaproape pe aceşti oameni, i-am studiat timp de 30 de ani. Am studiat acest sport. Am studiat viteza. Îl înţeleg. Sunt expert în el, asta fac, bine?", a adăugat Hawke, acum cetăţean american.

„Asta nu e real, nu-i poţi învinge pe Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy, nu-i poţi învinge pe tipii ăştia cu o lungime întreagă de corp la 100 liber. Nu este omeneşte posibil, bine?".

Victoria lui Pan vine pe fondul unei controverse legate de dopaj în jurul echipei chineze de înot, care a determinat autorităţile americane să acuze organismul de conducere antidoping WADA de muşamalizare.

New York Times a raportat în aprilie că 23 de înotători chinezi au fost testaţi pozitiv pentru substanţa interzisă trimetazidină (TMZ) la o competiţie internă la sfârşitul anului 2020 şi începutul anului 2021 înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Pan nu a fost printre cei 23 de înotători menţionaţi în raport. Autorităţile chineze au susţinut că testele pozitive au fost cauzate de contaminarea alimentelor, o explicaţie acceptată de WADA.

Înotătorii chinezi au fost testaţi intensiv înainte de Jocurile Olimpice. „Anul trecut am făcut 29 de teste şi nu a fost niciodată pozitiv", a declarat Pan după victoria sa, pe care a descris-o drept „o performanţă perfectă". „Am fost testat după cursă şi vom vedea rezultatul".

Veteranul australian Chalmers, care a câştigat aurul la 100 m la Rio şi argintul la Tokyo, a acceptat performanţa lui Pan fără nicio îndoială. Când a fost întrebat de presa australiană dacă el crede că recordul a fost curat, el a răspuns: „Da".

"Fac tot ce pot pentru a câştiga cursa şi am încredere că toată lumea face la fel ca mine şi rămâne fidelă integrităţii sportului. Am încredere în el, am încredere că a făcut tot posibilul să fie acolo şi că merită medalia de aur.

"Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a lupta pentru medalia de aur şi pentru a fi pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Eu sunt medaliat cu argint şi sunt la fel de fericit cu asta."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
zhanle,
record,
nataţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici