- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (20.07.2023, 20:00)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un expert elveţian susţine că Roxadustat-ul reprezintă o provocare pentru autorităţile antidoping
Roxadustat-ul, substanţa cu care este acuzată Simona Halep că s-a dopat, este un medicament împotriva anemiei care îngreunează mult lupta împotriva dopajului, a declarat joi un expert elveţian de top, citat de Reuters.
Urmărește
617 afișări
Raphael Faiss, manager la Centrul de cercetare şi expertiză în ştiinţele antidoping de la Universitatea din Lausanne, a declarat că medicamentul interzis Roxadustat reprezintă o provocare dificilă pentru autorităţile antidoping.
"(Roxadustat) nu este nou, există de la începutul anilor 2010, dar este disponibil pe piaţă doar în Asia”, a declarat Faiss pentru Reuters.
"Îţi stimulează organismul aşa cum este la altitudine şi stimulează creşterea în amonte a celulelor roşii din sânge, promovând eritropoietina endogenă (EPO)".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Roxadustat, care poate fi detectat din 2017, are un timp de înjumătăţire prin eliminare de 10-16 ore, ceea ce face dificilă prinderea potenţialilor trişori de către controlorii antidoping.
Fosta campioană la Wimbledon şi la Roland Garros, Simona Halep, a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open anul trecut. Halep a negat ferm că a luat cu bună ştiinţă substanţa interzisă.
Faiss a declarat că sportivii care se antrenează în mod repetat în tabere de altitudine pentru doar câteva zile au trezit suspiciuni, deoarece sunt greu de testat.
În conformitate cu regulile de localizare ale Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), sportivii trebuie să comunice un interval de timp de 60 de minute pentru fiecare zi în care vor fi disponibili şi accesibili pentru a fi testaţi şi sunt răspunzători pentru eventualele "teste ratate".
De asemenea, aceştia trebuie să furnizeze autorităţilor antidoping adresa de domiciliu, precum şi locul şi ora la care îşi desfăşoară activităţile de antrenament.
"Este greu să testezi sportivii atunci când se antrenează la altitudine, deoarece este posibil ca acestea să fie accesibile doar cu telecabinele - care pot să nu funcţioneze noaptea", a declarat Faiss.
Agenţia Internaţională de Testare (ITA), care efectuează testele antidoping în ciclism din 2021, are 60 de testeri dedicaţi acestui sport care lucrează tot timpul anului pe un lot de aproximativ 1.000 de ciclişti.
Aceştia au lucrat non-stop în Turul Franţei, unde liderul clasamentului general, Jonas Vingegaard, s-a confruntat cu suspiciuni, într-un sport care a fost marcat de scandaluri de dopaj în trecut, în urma unor performanţe neverosimile.
Vingegaard a declarat că salută scrutinul şi că nu a luat niciodată substanţe interzise.
Olivier Banuls, şeful Unităţii de Ciclism din cadrul ITA, a declarat joi pentru Reuters că performanţa se numără printre criteriile de selectare a sportivilor pentru testare.
"Folosim o varietate de criterii. Performanţa este unul dintre criterii şi, evident, performanţa lui Vingegaard este unul dintre ele pentru noi, aşa că este evident că este vizat în mod special", a declarat Banuls.
"Există, de asemenea, şi alte criterii pentru ciclişti, cum ar fi paşapoartele biologice sau informaţiile pe care le primim de la unitatea noastră de informaţii şi investigaţii".
Banuls a adăugat că Vingegaard, care a început joi etapa a 18-a a Turului cu un avans considerabil de 7:35 minute faţă de Tadej Pogacar - cea mai mare diferenţă între primul şi al doilea la această etapă a cursei din 1981 încoace, a fost testat de 18 ori în Tur.
Paisprezece dintre aceste teste nu au fost aleatorii, deoarece deţinătorul tricoului galben este testat o dată pe zi.
De asemenea, el a fost testat de opt ori în luna iunie, în concurs şi în afara acestuia.
"Reuşim să testăm 95-96% dintre cicliştii pe care am programat să-i controlăm", a declarat Banuls.
În cazul în care un sportiv nu este disponibil - în afara intervalului de timp de 60 de minute care i-a fost acordat - nu va fi raportat automat pentru "neprezentare", dar va fi semnalat departamentului juridic al Uniunii Cicliste Internaţionale, a precizat Banuls.
"Primim o notificare şi îi oferim sportivului posibilitatea de a da o explicaţie şi de a furniza dovezi despre locul în care a fost - o chitanţă de restaurant, de exemplu", a declarat Simon Geinoz, consilier juridic la UCI, pentru Reuters.
"Dacă nu suntem mulţumiţi de explicaţie, aceasta va fi înregistrată ca un "eşec de localizare"."
Trei eşecuri de localizare într-o perioadă de 12 luni duc la o încălcare a reglementărilor antidoping şi la o potenţială suspendare de doi ani.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe