Un luptător iranian şi-a primit medalia olimpică de aur după 10 ani de aşteptare

Luptătorul iranian Komeil Ghasemi a primit medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, un deceniu mai târziu, după ce primi doi sportivi clasaţi iniţial au fost descalificaţi pentru dopaj.

Urmărește
4119 afișări
Imaginea articolului Un luptător iranian şi-a primit medalia olimpică de aur după 10 ani de aşteptare

Ghasemi şi rusul Bilyal Makhov au terminat iniţial pe treapta a treia a podiumului la categoria masculină sub 120 de kilograme, la stilul liber.

Cu toate acestea, ei au primit medaliile de aur după ce Artur Taymazov din Uzbekistan şi Davit Modzmanashvili din Georgia au fost descalificaţi şi deposedaţi de medalii.

În 2019, analiza retrospectivă a probelor lui Taymazov a ieşit pozitivă pentru turinabol, un steroid interzis, şi ca urmare a fost descalificat.

Modzmanashvili, vicecampionul iniţial, a fost nevoit să renunţe la medalia de argint în urma unui al doilea test pozitiv, în 2019 pentru dehidroclormetiltestosteron, care este un steroid anabolic-androgenic.

De asemenea, el a fost interzis pentru şase ani.

Comitetul Naţional Olimpic al Republicii Islamice Iran a organizat o ceremonie la Sala de lupte Shahid Sadrzadeh din Teheran pentru a-i înmâna lui Ghasemi medalia de aur.

La ceremonie au participat preşedintele organizaţiei, Mahmoud Khosravi Vafa, membri ai Comitetului Executiv, preşedintele Federaţiei de Lupte din Republica Islamică Iran, Alireza Dabir, şi luptători din echipa naţională.

Ghasemi, care s-a retras în 2019, are în palmares şi o medalie olimpică de argint, după ce s-a clasat pe locul al doilea în competiţia masculină sub 125 kg la Rio 2016.

În plus faţă de retragerea medaliei de la Londra 2012, Taymazov şi-a pierdut şi medalia de aur de la Beijing 2008, dar deţine încă titlul de la Atena 2004 la categoria sub 120 kg, precum şi o medalie de argint la Sydney 2000 în proba de sub 130 kg.

Makhov a fost suspendatşi el pentru patru ani, în septembrie anul trecut, după ce a fost depistat pozitiv la substanţe interzise.

Suspendarea a fost calculată retroactiv, de la data primului test eşuat, în ianuarie 2020, potrivit Agenţiei antidoping din Rusia, şi nu are impact asupra rezultatelor de la Londra 2012.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici