„Trebuie să facem mai multe pentru a educa toate persoanele vizate în privinţa efectelor negative potenţiale cu care se confruntă sportivii când continuă să joace după ce suferă astfel de simptome”, a declarat medicul Brian Benson, principalul autor al acestui studiu publicat în revista Canadian Medical Association Journal, conform AFP.
El reproşează hocheiştilor că omit să semnaleze simptomele personalului medical, care nu poate astfel recunoaşte sau evalua o posibilă comoţie.
Numărul comoţiilor cerebrale în hocheiul profesionist este în scădere, dar cel al zilelor de indisponibilitate este în creştere, sugerând astfel probabil o mărire a gravităţii fiecărei accidentări, confom studiului privind meciurile din Liga Naţională de Hochei (NHL), în perioada 1997 – 2004.
Realizat de o echipă de experţi în medicină sportivă de la Universitatea din Calgary, studiul arată mai multe semne şi simptome care anunţă că hocheiştii vor fi ţinuţi departe de patinoar pentru mai mult timp.
Dureri de cap (71%), leşinuri (34%), greţuri (24%), dureri la ceafă (23%), lipsă de energie sau oboseală (22%), probleme cu vederea (22%), pierderi de memorie (21%) şi pierderea cunoştinţei(18%) sunt simptomele cel mai des semnalate.
Comoţiile cerebrale sunt cauzate de un şoc traumatic. Chiar dacă simptomele dispar cu timpul, după ce accidentările au fost identificate şi tratate corect, ele pot pune capăt unei cariere. Numărul lor în SUA este situat între 1,6 şi 3,8 milioane de cazuri legate de sport şi petrecerea timpului liber, conform estimărilor.
Cercetătorii din Calgary au examinat 559 de cazuri ale jucătorilor care au suferit comoţii cerebrale între sezoanele 1997 – 2004.