Violatorul olandez condamnat, huiduit la debutul său în proba de volei pe plajă la Jocurile Olimpice

Cu huiduieli şi sentimente controversate din partea spectatorilor a fost primit duminică jucătorul olandez de volei pe plajă Steven van de Velde.

Urmărește
1409 afișări
Imaginea articolului Violatorul olandez condamnat, huiduit la debutul său în proba de volei pe plajă la Jocurile Olimpice

Violatorul olandez condamnat, huiduit la debutul său în proba de volei pe plajă la Jocurile Olimpice

În ciuda oprobiului public, echipa sa nu şi-a cerut scuze pentru participarea lui van de Velde la Jocurile Olimpice, afirmând că „trecutul este în trecut" şi că subiectul nu ar trebui să fie adus în discuţie la Jocuri.

Van de Velde a fost condamnat la patru ani de închisoare în Marea Britanie în 2016, în urma violării unei fete de 12 ani cu doi ani mai devreme, când avea 19 ani.

El a petrecut 13 luni în închisoare - un an în Marea Britanie şi o lună în Ţările de Jos - înainte de a fi eliberat după ce ceea ce a făcut a fost reclasificat în legislaţia olandeză ca o infracţiune mai puţin gravă de „comitere de acte indecente", iar pedeapsa i-a fost redusă.

Van de Velde concurează din nou la volei pe plajă din 2017.

El a fost huiduit de mai multe ori în timpul meciului de duminică, deşi au existat şi aplauze din partea altor membri ai publicului.

Printre spectatori, Melissa Gautier, un lucrător medical în vârstă de 23 de ani, a declarat, citată de Reuters, că consideră că van de Velde nu ar trebui să fie acolo.

„Faptul că eşti atlet nu ar trebui să-ţi dea o trecere liberă", a spus ea.

Andrea Syslos, o avocată în vârstă de 47 de ani din Italia, nu ştia despre acest caz, dar când i s-a spus despre el a spus: „Nu este un lucru bun. Justiţia sportivă ar trebui să fie mai dură decât justiţia civilă. Poate că nu ar trebui să fie încă în închisoare, dar nu este normal ca el să joace la Jocurile Olimpice, unde ar trebui să fie un exemplu pentru ceilalţi oameni", a spus el.

Coechipierul lui van de Velde, Matthew Immers, a respins însă criticile privind participarea la Jocurile Olimpice a sportivului acum în vârstă de 29 de ani. „Ce este în trecut este în trecut. Şi-a primit pedeapsa, iar acum este foarte bun. Pentru mine este un exemplu că (el) a crescut şi a învăţat multe din asta", a declarat Immers reporterilor. „Îmi face plăcere să joc cu el", a mai spus el.

John van Vliet, un ofiţer de presă al echipei Olandei, a declarat: „Este ceva care nu ar trebui să fie adus în discuţie prin sport într-un turneu pentru care s-a calificat. Problema generală a condamnărilor sexuale sau a infracţiunilor legate de sex este o problemă mult mai mare decât sportul, dar în cazul său avem o persoană care a fost condamnată, care şi-a ispăşit pedeapsa şi a făcut tot ce putea face după aceea pentru a concura din nou."

Van de Velde şi Immers au pierdut cu 22-20, 19-21, 15-13 în faţa italienilor Alex Ranghieri şi Adrian Ignacio Carambula Raurich, în meciul din Grupa B.

Comitetul Internaţional Olimpic a declarat sâmbătă că este mulţumit de explicaţiile date de echipa olimpică a Olandei cu privire la participarea lui van de Velde.
Purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a declarat că comitetul nu se simte complet confortabil cu situaţia, dar că „o infracţiune a avut loc în urmă cu 10 ani, a avut loc o reabilitare şi sunt în vigoare măsuri de protecţie puternice".

Echipa Olandei a luat măsuri pentru a atenua impactul participării lui van de Velde, mutându-l la o cazare alternativă în Paris şi nu în satul sportivilor şi cerându-i să nu vorbească cu presa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici