WADA a lansat criteriile actualizate pentru testarea substanţelor interzise în sport

  • Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) a publicat o nouă versiune a documentului care stabileşte criteriile de testare a substanţelor interzise în diferite sporturi.
  • Această versiune, numită 10.0 a Documentului Tehnic pentru Analiza Specifică Sportului (TDSSA), va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025.
Urmărește
51 afișări
Imaginea articolului WADA a lansat criteriile actualizate pentru testarea substanţelor interzise în sport

WADA a lansat criteriile actualizate pentru testarea substanţelor interzise în sport

Ea trebuie adoptată de toate organizaţiile antidoping (ADO) care respectă Codul Mondial Anti-Doping.

TDSSA asigură că substanţele şi metodele interzise sunt analizate într-un mod uniform în toate sporturile, menţinând un nivel minim de analiză (MLA). Pentru a se asigura că TDSSA rămâne relevant, Grupul Consultativ de Experţi în Teste Strategice (STEAG) al WADA efectuează o revizuire anuală a documentului.

Noua versiune extinde MLA pentru sporturi care nu fac parte din mişcarea olimpică şi paralimpică, dar care colaborează cu Codul Mondial Anti-Doping, cum ar fi majoretele, esporturile, kurash şi sporturile cu prăjini. De asemenea, MLA pentru Aikido a fost redus de la 5% la 0%, reflectând natura demonstrativă a acestui sport.

În plus, nivelul minim de analiză pentru substanţele care afectează receptorii de eritropoietină (ERA) a fost crescut de la 15% la 30% pentru sporturi precum atletism, canoe, caiac, orientare şi para-atletism. Aceste modificări au fost aprobate în 2023, dar implementarea lor a fost amânată pentru a oferi Organizaţiilor Anti-Doping suficient timp să se pregătească şi să le integreze în planurile lor de testare pentru 2025.

Începând cu luna ianuarie, Organizaţiile Anti-Doping vor trebui să utilizeze un nou modul hematologic pentru sportivii dintr-un grup de testare înregistrat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici