- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (18.12.2022, 16:37)
- Rafael Hekman
Ziua Internaţională a Migranţilor – FIFA nu a acordat încă despăgubirile pentru muncitorii din Qatar
FIFA şi Qatar nu au oferit încă un fond de despăgubire pentru lucrătorii care au suferit abuzuri în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială de fotbal masculin, care se încheie duminică cu finala dintre Argentina şi Franţa, informează insidethegame.biz.
Urmărește
152 afișări
Înainte şi în timpul evenimentului au fost lansate apeluri pentru ca părţile să despăgubească muncitorii, precum şi familiile muncitorilor morţi şi răniţi, care au lucrat la infrastructură de când Qatar a fost desemnată gazda Cupei Mondiale în 2010.
Grupuri precum Human Rights Watch, Amnesty International, Equidem şi FairSquare au pledat din nou pentru ca Fondul FIFA Legacy să fie deschis pentru aceşti muncitori.
Planurile actuale prevăd ca aceşti bani să fie direcţionaţi către educaţia pentru femei şi fete, precum şi către un "hub de excelenţă în domeniul muncii", un program care va "împărtăşi cele mai bune practici în materie de muncă şi va sprijini aderarea la principiile directoare ale Naţiunilor Unite privind afacerile şi drepturile omului atunci când se organizează turnee FIFA".
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Cu toate acestea, având în vedere că finala va avea loc duminică, de Ziua Internaţională a Migranţilor, nu există încă niciun fond pentru a compensa lucrătorii.
Înainte de turneu, în cadrul unei audieri în Parlamentul European, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat că Fondul de sprijin şi asigurare a lucrătorilor din cadrul Ministerului Muncii din Qatar - care a fost înfiinţat în 2020 pentru a rambursa lucrătorii care nu au primit salarii de la angajatorii lor - îi va despăgubi pe lucrători în mod corespunzător.
Cu toate acestea, compensaţia este plafonată, poate dura ani de zile pentru ca persoanele să fie despăgubite şi nu acoperă niciun incident de dinainte de 2020.
De asemenea, anul trecut, Qatar a pus capăt sistemului kafala, care a fost comparat de critici cu sclavia modernă şi care, adesea, însemna că lucrătorii nu puteau schimba locul de muncă sau părăsi ţara fără permisiunea angajatorului lor.
Finala Cupei Mondiale are loc de Ziua Naţională a Qatarului, precum şi de Ziua Internaţională a Migranţilor.
"FIFA se laudă că aceasta este cea mai reuşită Cupă Mondială din toate timpurile, dar nu există un turneu de succes când atât de mulţi lucrători migranţi au murit în mod absolut evitabil - inclusiv doi lucrători care au murit chiar în timpul Cupei Mondiale", a declarat directorul pentru iniţiative globale al Human Rights Watch, Minky Worden.
"Singura modalitate de a asigura o moştenire mai bună ar fi să se vină în sfârşit cu o soluţie reală pentru abuzurile la care au fost supuşi muncitorii migranţi care au construit şi au livrat această Cupă Mondială."
Autorităţile qatareze au declarat de mult timp că au existat doar trei decese legate de munca la construcţia stadioanelor, dar militanţii au infirmat această cifră şi acuză Qatar că ascunde decesele a mii de migranţi, clasificându-le ca fiind survenite din "cauze naturale".
În timpul Cupei Mondiale, secretarul general al Comitetului suprem pentru desfăşurarea şi moştenirea Cupei Mondiale Qatar 2022, Hassan Al-Thawadi, a recunoscut că între 400 şi 500 de persoane au murit în cadrul proiectelor de la Cupa Mondială, deşi autorităţile au declarat ulterior că s-a exprimat greşit.
Cel puţin alţi doi lucrători migranţi au murit în timpul turneului - unul pe un stadion şi unul la baza de antrenament a Arabiei Saudite.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe