Ştiinţă-Sănătate

De ce sunt bărbații mai puțin sănătoși și ce soluții există

Guvernul Angliei va lansa în această lună o consultare pentru strategia sa privind sănătatea bărbaților, o inițiativă considerată tardivă de către experți, în contextul în care bărbații sunt mult mai predispuși la decese premature comparativ cu femeile.

Inteligența artificială poate anticipa infarctul cu două săptămâni înainte

Un algoritm de inteligență artificială dezvoltat de cercetători de la Inserm, Universitatea Paris Cité și grupul spitalicesc AP-HP din Paris poate identifica pacienții cu risc de aritmie cardiacă severă cu până la două săptămâni înainte, cu o precizie de peste 70%.

40% dintre pacienții cu diabet renunță la tratament în primul an

Experții în diabet de la UVA Health atrag atenția că aproape 40% dintre persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 își pun sănătatea în pericol deoarece abandonează medicația în primul an de tratament.

Cine are auzul mai bun: Femeia sau bărbatul? Un studiu oferă răspunsul

Conform cercetătorilor britanici și francezi, impresia că femeile au adesea un auz mai ascuțit decât bărbații ar putea fi adevărată, întrucât există dovezi științifice care demonstrează că acest lucru este adevărat.

Bărbaţii care evită controalele pentru cancerul de prostată au un risc de deces cu 45% mai mare

Un studiu amplu bazat pe 20 de ani de date de la peste 160.000 de bărbaţi din şapte ţări europene arată că persoanele care nu participă la controalele regulate pentru cancerul de prostată prezintă un risc de deces cu 45% mai mare faţă de cei care se prezintă la aceste analize.

O dietă bogată în sare poate contribui la depresie, potrivit unui studiu pe şoareci

Un studiu recent publicat în The Journal of Immunology arată că şoarecii care au urmat o dietă bogată în sare au dezvoltat simptome de depresie. Cercetătorii au descoperit că acest efect este cel mai probabil legat de producerea unei citokine numite IL-17A.

Un medicament pentru tratamentul Alzheimer ar fi omorât șapte persoane în SUA

Un medicament folosit în tratamentul Alzheimer ar fi omorât șapte persoane în SUA, anunță BFMTV, care citează Bloomberg. Medicamentul nu este încă autorizat în Europa. În urmă cu doi ani, procedură de autorizare a fost respinsă de autoritățile europene.

O persoană obişnuită va fi cu 40% mai săracă dacă lumea se încălzeşte cu 4°C, arată o nouă cercetare

O nouă cercetare realizată de oameni de ştiinţă australieni avertizează că o creştere a temperaturii globale cu 4°C va duce la o scădere cu 40% a veniturilor medii pe cap de locuitor, transmite The Guardian.

Studiu. Un nou test de sânge detectează Alzheimerul și evaluează evoluția bolii

Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge pentru pacienții cu probleme de gândire și de memorie, pentru a verifica dacă aceștia suferă de Alzheimer și pentru a vedea cât de mult a progresat boala.

Virusolog: Rujeola poate cauza daune permanente sistemului imunitar și creierului

Un specialist în biologie explică pericolele unei infecții cu rujeolă: „Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli de pe planetă. O persoană infectată va transmite virusul la 9 din 10 persoane nevaccinate din apropiere".

Un medicament experimental reduce cu aproape 94% factorul de risc pentru boli cardiace

Un medicament experimental dezvoltat de compania farmaceutică Eli Lilly a dat rezultate impresionante într-un studiu clinic de fază intermediară. Acesta a redus semnificativ nivelurile unui factor de risc genetic pentru bolile cardiovasculare.

Câți pași ai nevoie pe zi să reduci riscul de cancer

Activitățile simple precum treburile casnice și plimbările scurte pot face diferența în prevenirea cancerului, conform unui nou studiu realizat de National Institutes of Health și Universitatea Oxford.

Știința confirmă ce femeile știau deja: bărbații chiar nu ascultă

Oamenii de știință confirmă că bărbații au un auz mai slab decât femeile. Studiul arată că factori precum altitudinea și viața urbană influențează auzul.

Un nou studiu demonstrează că terapia AI este la fel de eficientă ca terapia umană

Aplicația de terapie AI Therabot reduce simptomele depresiei cu 51%, egalând rezultatele terapeuților umani, oferind speranță în rezolvarea crizei de sănătate mentală din SUA.

O specie rară de dinozaur cu două gheare, descoperită în deşertul Gobi

O nouă specie rară de dinozaur cu două gheare a fost descoperită de oamenii de ştiinţă în deşertul Gobi din Mongolia, informează BBC.

Radiografiile toracice ajută la depistarea timpurie a cancerului pulmonar

Pacienții care frecventează cabinete medicale cu rate mai ridicate de utilizare a radiografiilor toracice au șanse mai mari să fie diagnosticați cu cancer pulmonar în stadii incipiente, mai tratabile.

Combinația simplă de medicamente care ar putea preveni 330.000 de decese anual din cauza infarctului

O combinație de două medicamente pentru scăderea colesterolului ar putea salva sute de mii de vieți în întreaga lume în fiecare an, potrivit unui studiu major publicat în revista Mayo Clinic Proceedings.

„Nu mai am dureri”. O terapie genetică revoluționară vindecă un tânăr de anemie falciformă

Un spital din New York anunță vindecarea lui Sebastien Beauzile, un tânăr de 21 de ani, de anemie falciformă, afecțiune genetică care afectează predominant persoanele de origine africană.

Noi studii OpenAI și MIT dezvăluie cum influențează ChatGPT singurătatea

Noi studii realizate de OpenAI și MIT Media Lab au constatat că, în general, cu cât utilizatorii petrec mai mult timp vorbind cu ChatGPT, cu atât se simt mai singuri, potrivit Engadget.

Oamenii de ştiinţă descoperă cea mai mică galaxie văzută vreodată

Astronomii au descoperit o colecţie de galaxii minuscule, situate la aproximativ 3 milioane de ani lumină distanţă de planeta noastră. Aceasta include cea mai mică galaxie văzută vreodată, potrivit Live Science.

Studiu: Cazurile de Parkinson s-ar putea dubla la nivel mondial până în 2050

Numărul persoanelor cu boala Parkinson s-ar putea dubla până în 2050, afectând 25 de milioane de persoane la nivel global, arată datele unui nou studiu publicat în The BMJ.

Descoperire: Lipidele din pielea bebelușilor pot prezice riscul de dezvoltare a eczemei

Anumite grăsimi naturale din pielea nou-născuților pot indica care bebeluși sunt predispuși să dezvolte eczemă în primul an de viață, au descoperit cercetătorii.

O nouă metodă de scanare cerebrală ar putea ajuta persoanele cu epilepsie rezistentă la medicamente

Cercetătorii au dezvoltat noi dispozitive de scanare cerebrală care ar putea permite intervenţii chirurgicale pentru epilepsia rezistentă la tratament, informează The Guardian.

Studiu. Scanările cerebrale confirmă că bebeluşii îşi formează amintiri

Un nou studiu publicat joi în revista Science pune la îndoială ipotezele actuale privind memoria infantilă. Acesta relevă că minţile bebeluşilor formează, de fapt, amintiri, în ciuda fenomenului de „amnezie infantilă”, care presupune că nu ne putem aminti experienţe specifice din acea perioadă.

Virus periculos descoperit la lilieci în Brazilia: rudă apropiată a MERS

Cercetătorii au găsit în Brazilia un nou coronavirus la lilieci, foarte asemănător cu virusul MERS - unul dintre cele mai letale coronavirusuri cunoscute, cu o rată de mortalitate de 35%.

Secretele femeii care a trăit 117 ani: ce arată analiza științifică

Maria Branyas din Catalonia, care a murit în august 2024 la 117 ani și 168 de zile, a fost oficial cea mai bătrână persoană din lume. Cercetătorii spanioli au descoperit motivele concrete pentru care a trăit atât de mult.

Doar 1 din 10 tratamente non-chirurgicale pentru durerea de spate sunt eficiente

Doar aproximativ 10% dintre tratamentele non-chirurgicale și non-invazive obișnuite pentru durerea lombară sunt cu adevărat eficiente, arată o analiză publicată în BMJ Evidence-Based Medicine.

Alăptatul și evitarea sucurilor pot proteja copiii de obezitate

Alăptarea adecvată și evitarea băuturilor dulci în primii ani de viață pot reduce riscul de obezitate la preadolescenți ai căror mame au avut diabet gestațional în timpul sarcinii.

Descoperire medicală. Transplantul de celule stem crește semnificativ rata de supraviețuire a pacienților cu scleroză

O nouă descoperire medicală oferă speranță pacienților diagnosticați cu scleroză sistemică, o boală autoimună rară, care afectează în special femeile tinere și care, până în prezent, dispunea de opțiuni limitate de tratament.

Impactul alimentelor procesate asupra creierului și obezității

Un studiu recent arată că alimentele ultra-procesate reduc sensibilitatea la insulină în creier, contribuind la obezitate chiar și pe termen scurt.

Oamenii de știință descoperă o nouă componentă a sistemului imunitar

Cercetătorii israelieni au identificat o funcție imunitară necunoscută anterior în celulele noastre.

Cum poate fi controlată anxietatea? Pune în aplicare acest pas simplu

Secretul pentru combaterea anxietății stă într-o schimbare simplă de abordare: cultivarea curiozității și creativității, susține Martha Beck, sociolog și autor de bestseller-uri.

Păsările ar putea ajuta doctorii să găsească mai devreme boli grave de creier la oameni

Cercetătorii de la Universitatea Arizona au studiat păsări cântătoare și au descoperit că atunci când acestea îmbătrânesc, genele care controlează cântecul lor se schimbă.

Dopamina poate reduce valoarea amintirilor asociate cu recompensele

Dopamina joacă un rol neașteptat în devalorizarea amintirilor, arată un studiu recent realizat la Universitatea Michigan.

Noi medicamente pentru tratarea Alzheimer pot adăuga ani de independenţă în viaţa pacienţilor

Lecanemab şi donanemab, medicamente recente aprobate pentru Alzheimer, pot prelungi viaţa independentă a pacienţilor, dar au nevoie de o evaluare atentă a riscurilor şi beneficiilor, scrie Science Alert.

Emisiile de gaze cu efect de seră ameninţă viitorul orbitei joase a Pământului

Un studiu arată că emisiile ridicate de gaze cu efect de seră pot prelungi durata de viaţă a deşeurilor spaţiale, reducând capacitatea sigură a orbitei joase a Pământului până în 2100.

Un test nou prezice efectul secundar periculos al imunoterapiei pentru cancer

Cercetătorii japonezi pot prezice acum cine va suferi complicații cerebrale severe după terapia CAR-T pentru cancer.

Studiu: Părinții au creiere mai bine conectate la vârste înaintate

O cercetare realizată pe peste 37.000 de adulți indică faptul că persoanele care au copii prezintă o conectivitate cerebrală mai ridicată la vârste înaintate, comparativ cu cele fără copii, scrie Science Alert, care citează un studiu publicat în PNAS.

Un nou mecanism de apărare împotriva infecțiilor bacteriene, descoperit

Cercetătorii israelieni au identificat o nouă funcție a sistemului imunitar, cu implicații majore în lupta împotriva infecțiilor bacteriene și a rezistenței la antibiotice, potrivit unui studiu publicat în revista Nature și preluat de BBC.

Robotul care hrănește persoanele cu dizabilități, testat cu succes în condiții reale

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au testat în afara laboratorului un robot care poate ajuta persoanele cu dizabilități motorii să se hrănească singure.