- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (28.05.2009, 19:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
10% dintre români suferă de sindromul intestinului iritabil
Aproape 11% din populaţia lumii şi 10% dintre români suferă de sindromul intestinului iritabil (SII), afecţiune digestivă episodică şi funcţională caracterizată prin dureri abdominale, balonare sau tulburări ale tranzitului digestiv, a spus joi, directorul Institutului de Gastroenterologie.
Urmărește
91 afișări
10% dintre români suferă de sindromul intestinului iritabil (Imagine: Mediafax Foto)
Sindromul Intestinului Iritabil (SII) este definit ca o afecţiune digestivă episodică şi funcţională caracterizată prin dureri abdominale, balonare sau tulburări ale tranzitului digestiv (constipaţie şi/sau diaree). Factorii care favorizează apariţia SII sunt alimentaţia dezechilibrată, stresul cotidian, călătoriile, stilul de viaţă nesănătos, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool sau activitatea fizică redusă, a spus directorul Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni, profesor doctor Mircea Diculescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Pe lângă afectarea calităţii vieţii, SII are impact asupra sistemului sanitar în ceea ce priveşte costurile medicale şi în utilizarea resurselor, 25% dintre pacienţii care se prezintă la specialiştii gastroenterologi, fiind pacienţi cu sindromul intestinului iritabil. Investigaţiile pentru excluderea suspiciunii altor boli organice sunt costisitoare, iar tratamentul este de lungă durată.
În ultimii 50 de ani, frecvenţa SII a crescut, mai ales în ţările în care dieta zilnică se bazează pe mâncăruri procesate. SII se întâlneşte de două-trei ori ori mai des la femei decât la bărbaţi şi se manifestă predominant la vârste cuprinse între 20 şi 40 ani.
În 2009, World Gastroenterology Organization a creat un ghid de evaluare şi tratament, o sinteză a tuturor studiilor clinice efectuate privind SII şi un chestionar pentru a ajuta medicii în diagnosticarea acestui sindrom. SII este dificil de diagnosticat, deoarece nu există cauze organice clare.
În contextul general al disconfortului digestiv (deoarece SII reprezintă un disconfort digestiv sever apărut periodic şi cu o anumită durată), compania Danone a coordonat un studiu care a evaluat frecvenţa şi intensitatea tulburărilor digestive şi a obiceiurilor alimentare în 15 ţări, pe un eşantion format din 9.700 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, majoritatea femei. Ancheta ilustrează frecvenţa mare a disconfortului digestiv în multe ţări şi faptul că acesta afectează 50% dintre persoanele chestionate şi, totodată, a arătat că există sute de milioane de oameni care suferă, fără a merge la doctor şi fără a fi conştienţi că aceste tulburări pot fi tratate.
În România, dintre persoanele chestionate, 71,1% se plâng de balonare, 37,9% de constipaţie, iar 22,3% de flatulenţă. Cauzele apariţiei balonării, una dintre manifestările curente ale disconfortului digestiv, sunt: obiceiuri alimentare nesănătoase 36,8%, ingerarea prea rapidă a mâncării 49,3 % şi stresul 34%.
Ancheta a cercetat şi situaţiile în care apar aceste simptome: 87,5% dintre respondenţi au declarat că simptomele apar în general după masă, în cazul a 26,7% dintre ei ori de câte ori sunt stresaţi, iar 29,5% dintre aceştia au declarat că simptomele apar după weekend, ca rezultat al meselor copioase.
S-a dovedit faptul că, pe termen lung, disconfortul digestiv influenţează negativ calitatea vieţii. Astfel, 67,7% dintre cei chestionaţi au declarat că se simt inconfortabil, 23,3% sunt într-o stare de nervozitate, iar 16,3% nu se simt bine în propriile haine. 27,1% dintre respondenţi se simt obosiţi, iar 23,3% se simt graşi.
World Gastroenterology Organization (WGO) - Organizaţia Mondială de Gastroenterologie creată în 1958, este o federaţie de societăţi naţionale şi asociaţii regionale de gastroenterologie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe