- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (03.11.2016, 08:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
10 Mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu
Miturile despre alimente sunt prezente la tot pasul şi niciodată nu vor conteni să zăbovească în mintea noastră.
Urmărește
2851 afișări
10 Mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu
Site-ul CSID notează dacă este în regulă să consumi alimente al căror termen de valabilitate este depăşit, dacă ouăle îşi păstrează prospeţimea atunci când le ţii pe uşa frigiderului sau dacă mâncarea poate fi consumată în siguranţă şi la 7 zile după ce a fost gătită.
1. Nu te îmbolnăveşti dacă mănânci un aliment după expirarea termenului de valabilitate – adevărat şi fals
De fapt, data de expirare arată că, după termenul trecut pe etichetă, produsul respectiv îşi pierde din valorile nutriţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Desigur, nu este recomandat să mănânci un iaurt sau mezeluri la jumătate de an după data expirării, mai ales că acestea sunt categorii de alimente uşor perisabile. În schimb, o conservă, de exemplu, poate fi consumată chiar şi la câteva luni sau câţiva ani mai târziu de la expirarea valabilităţii, deoarece este închisă ermetic şi nu există astfel mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.
2. Alimentele nu se decongelează la temperatura camerei – adevărat
Dacă decongelezi carnea la temperatura camerei, trebuie să ştii că numărul bacteriilor se poate dubla la fiecare 20 de minute. Cea mai sigură metodă de decongelare a alimentelor este ţinerea acestora în frigider. Chiar dacă procesul va dura mai mult, măcar eşti sigur că nu te vei îmbolnăvi.
3. Este periculos să mănânci direct din conservă – fals
Dacă acea conservă, fie ea de peşte, de legume ori de carne, nu este umflată sau ruginită, nu există niciun risc să mănânci direct din ea. Desigur, pentru a fi 100% sigur că nu vei păţi nimic, este indicat să o treci sub jet de apă rece, pentru a elimina particulele de praf sau orice alte microorganisme ce pot zace pe capac.
4. Alcoolul se evaporă în întregime în timpul gătitului – fals
După câteva minute de fierbere, în mâncare rămâne cel puţin 85% din cantitatea de alcool adăugată; după o oră, în mâncare rămâne circa 25% alcool, iar după 3 ore, doar 5%. Aşadar, dacă aromatizezi o bucată de friptură cu alcool fin, ţine cont că abia după 3 ore de gătit va dispărea aproape de tot acea cantitate, aşa că evită să urci la volan dacă nu o găteşti un timp îndelungat.
5. Mâncarea poate fi ţinută la frigider şi consumată în siguranţă cel puţin o săptămână – fals
Resturile de mâncare rămase de la cină pot fi consumate în termen de maximum 3 zile de la gătire, nu mai mult. Dacă nu intenţionezi să le consumi în acest interval, pune-le la congelator; astfel, îşi vor păstra mai mult timp gustul şi valoarea nutriţională.
6. Ouăle nu trebuie depozitate pe uşa frigiderului – adevărat
Pentru că deschizi şi închizi uşa frigididerului de fiecare dată când ai de luat ceva din el, nu este tocmai indicat să pui ouăle pe aceasta, pentru că temperatura este mai crescută şi există riscul ca acestea să se strice. Ouăle trebuie ţinute în ambalajul lor de carton, pe un raft din interiorul frigiderului, astfel încât să fie ţinute la o temperatură constantă şi potrivită.
7. Este în regulă să bei apă din sticle de plastic mai vechi – fals
Reutilizarea sticlelor de plastic, fără spălarea lor temeinică în prelabil, este o idee foarte proastă, pentru că bacteriile din cavitatea orală migrează pe gura sticlei şi, mai departe, în interiorul recipientului şi în apa de băut. Pentru a evita o astfel de situaţie, nu consuma apă din sticle vechi sau spală-le bine cu detergent de vase şi apă caldă.
8. Mâncarea trebuie să se răcească înainte să o bagi la frigider – adevărat
Dacă găteşti o ciorbă sau o tocăniţă, trebuie să aştepţi să se răcească înainte să o bagi la frigider, pentru că altfel rişti să creezi un dezechilibru termic şi să expui restul alimentelor din frigider la căldura degajată.
9. Tigăile cu teflon eliberează substanţe cancerigene – fals şi adevărat
Într-adevăr, teflonul poate elibera un gaz toxic dacă este expus la temperaturi mai mari de 370 de grade Celsius, dar, având în vedere că această temperatură este rareori atinsă, este puţin probabil să fii expusă acestui risc. Pentru orice eventualitate, găteşte la foc mic şi ventilează bine bucătăria. În plus, aruncă tigăile vechi, zgâriate, ruginite sau de pe care a sărit stratul de teflon.
10. Pui ulei în apa pentru paste, ca să nu se lipească între ele – fals
Uleiul nu face decât să îngreuneze procesul de fierbere. În plus, pastele nu se vor lipi, e drept, dar nici nu vor „absorbi” sosul delicios de roşii pe care l-ai preparat, pentru că va aluneca de pe spaghetele uleioase.
Citeşte şi: Elon Musk, şeful Tesla, a prezentat panourile solare invizibile, care par a fi un acoperiş normal: ”Arată mai bine şi durează mai mult" - VIDEO
Citeşte şi: Iaurtul poate reduce riscul apariţiei diabetului
Citeşte şi: 10 Sfaturi pentru a scăpa de „pofta” de ţigară
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Elon Musk, şeful Tesla, a prezentat panourile solare invizibile, care par a fi un acoperiş normal: ”Arată mai bine şi durează mai mult" - VIDEO
Citește și: Iaurtul poate reduce riscul apariţiei diabetului
Citește și: 10 Sfaturi pentru a scăpa de „pofta” de ţigară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe