- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (10.09.2023, 09:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
10 septembrie 2008 - Este efectuat primul experiment la acceleratorul de particule de la CERN
- LHC, cel mai puternic accelerator, a fost pornit în 2008.
- A fost descoperi bosonul Higgs, „particula lui Dumnezeu”.
- Deşi a fost un experiment istoric, s-a speculat că ar fi putut declanşa găuri negre ce puteau înghiţi Pământul.
Urmărește
5894 afișări
CERN, Facebook
LHC (Large Hadron Collider) este cel mai mare şi mai puternic accelerator de particule din lume, construit la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) în apropiere de Geneva, Elveţia.
LHC a fost pornit pentru prima dată la data de 10 septembrie 2008, marcând un moment cheie în tranziţia de la peste două decenii de pregătire la o nouă eră a descoperirilor ştiinţifice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Acceleratorul este format dintr-un inel subteran de 27 de kilometri, în care fascicule de particule subatomice sunt accelerate aproape de viteza luminii şi ciocnite între ele, recreând condiţiile existente imediat după Big Bang.
Scopul principal al LHC este de a crea şi descoperi bosonul Higgs, o particulă ipotetică asociată cu un câmp energetic care ar fi responsabil pentru generarea masei tuturor celorlalte particule.
Bosonul Higgs este supranumit „particula lui Dumnezeu”, deoarece ar putea explica originea şi evoluţia universului, precum şi natura materiei şi a energiei întunecate.
În 2012, CERN a anunţat că experimentele LHC au permis cercetătorilor să observe o particulă compatibilă cu bosonul Higgs. În 2013, Peter Higgs şi Francois Englert, cei care au propus teoria bosonului Higgs în 1964, au primit Premiul Nobel pentru Fizică.
Înainte de pornirea LHC, unii oameni au speculat că acceleratorul ar putea genera găuri negre microscopice care ar putea distruge lumea. Aceste afirmaţii au fost respinse de CERN, că orice gaură neagră s-ar evapora instantaneu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Se întorc britanicii. Acord: Marea Britanie se va alătura UE în "Horizon", cel mai mare program multilateral de cercetare din lume
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe