- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (10.09.2023, 09:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
10 septembrie 2008 - Este efectuat primul experiment la acceleratorul de particule de la CERN
- LHC, cel mai puternic accelerator, a fost pornit în 2008.
- A fost descoperi bosonul Higgs, „particula lui Dumnezeu”.
- Deşi a fost un experiment istoric, s-a speculat că ar fi putut declanşa găuri negre ce puteau înghiţi Pământul.
Urmărește
5875 afișări
CERN, Facebook
LHC (Large Hadron Collider) este cel mai mare şi mai puternic accelerator de particule din lume, construit la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) în apropiere de Geneva, Elveţia.
LHC a fost pornit pentru prima dată la data de 10 septembrie 2008, marcând un moment cheie în tranziţia de la peste două decenii de pregătire la o nouă eră a descoperirilor ştiinţifice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Acceleratorul este format dintr-un inel subteran de 27 de kilometri, în care fascicule de particule subatomice sunt accelerate aproape de viteza luminii şi ciocnite între ele, recreând condiţiile existente imediat după Big Bang.
Scopul principal al LHC este de a crea şi descoperi bosonul Higgs, o particulă ipotetică asociată cu un câmp energetic care ar fi responsabil pentru generarea masei tuturor celorlalte particule.
Bosonul Higgs este supranumit „particula lui Dumnezeu”, deoarece ar putea explica originea şi evoluţia universului, precum şi natura materiei şi a energiei întunecate.
În 2012, CERN a anunţat că experimentele LHC au permis cercetătorilor să observe o particulă compatibilă cu bosonul Higgs. În 2013, Peter Higgs şi Francois Englert, cei care au propus teoria bosonului Higgs în 1964, au primit Premiul Nobel pentru Fizică.
Înainte de pornirea LHC, unii oameni au speculat că acceleratorul ar putea genera găuri negre microscopice care ar putea distruge lumea. Aceste afirmaţii au fost respinse de CERN, că orice gaură neagră s-ar evapora instantaneu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Se întorc britanicii. Acord: Marea Britanie se va alătura UE în "Horizon", cel mai mare program multilateral de cercetare din lume
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe