10 septembrie 2008 - Este efectuat primul experiment la acceleratorul de particule de la CERN

  • LHC, cel mai puternic accelerator, a fost pornit în 2008.
  • A fost descoperi bosonul Higgs, „particula lui Dumnezeu”.
  • Deşi a fost un experiment istoric, s-a speculat că ar fi putut declanşa găuri negre ce puteau înghiţi Pământul.
Urmărește
5894 afișări
Imaginea articolului 10 septembrie 2008 - Este efectuat primul experiment la acceleratorul de particule de la CERN

CERN, Facebook

LHC (Large Hadron Collider) este cel mai mare şi mai puternic accelerator de particule din lume, construit la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) în apropiere de Geneva, Elveţia. 

LHC a fost pornit pentru prima dată la data de 10 septembrie 2008, marcând un moment cheie în tranziţia de la peste două decenii de pregătire la o nouă eră a descoperirilor ştiinţifice.

Acceleratorul este format dintr-un inel subteran de 27 de kilometri, în care fascicule de particule subatomice sunt accelerate aproape de viteza luminii şi ciocnite între ele, recreând condiţiile existente imediat după Big Bang.

Scopul principal al LHC este de a crea şi descoperi bosonul Higgs, o particulă ipotetică asociată cu un câmp energetic care ar fi responsabil pentru generarea masei tuturor celorlalte particule.

Bosonul Higgs este supranumit „particula lui Dumnezeu”, deoarece ar putea explica originea şi evoluţia universului, precum şi natura materiei şi a energiei întunecate.

În 2012, CERN a anunţat că experimentele LHC au permis cercetătorilor să observe o particulă compatibilă cu bosonul Higgs. În 2013, Peter Higgs şi Francois Englert, cei care au propus teoria bosonului Higgs în 1964, au primit Premiul Nobel pentru Fizică.

Înainte de pornirea LHC, unii oameni au speculat că acceleratorul ar putea genera găuri negre microscopice care ar putea distruge lumea. Aceste afirmaţii au fost respinse de CERN, că orice gaură neagră s-ar evapora instantaneu. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici