- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (29.08.2023, 17:50)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU 120 ani? Ce spui de 20,000 ani? Oamenii de ştiinţă au aflat cât ar putea să trăiască oamenii dacă s-ar apela la inginerie genetică
- Longevitatea umană este limitată de factori genetici, dar şi de factori de mediu, cum ar fi dieta, stilul de viaţă, bolile şi poluarea.
- Oamenii de ştiinţă au încercat să găsească modalităţi de a prelungi durata de viaţă a oamenilor prin intervenţii asupra acestor factori, dar există o limită maximă peste care nu se poate trece cu metodele actuale.
- Unii cercetători au propus ideea de a folosi ingineria genetică pentru a modifica ADN-ul uman şi a îmbunătăţi rezistenţa la îmbătrânire şi la boli.
Urmărește
5814 afișări
Imagine generată cu Bing AI - DALL-E
V-aţi imaginat vreodată cum ar fi să trăiţi până la 1.000 de ani? Sau chiar până la 20.000 de ani? Ei bine, un expert în îmbătrânire crede că acest lucru ar putea fi posibil în viitor, cu ajutorul ingineriei genetice.
Potrivit Popular Mechanics, prin introducerea sau eliminarea unor gene specifice, ar fi posibil să se creeze oameni cu o capacitate regenerativă mai mare, cu un sistem imunitar mai puternic, cu un metabolism mai eficient şi cu o protecţie mai bună împotriva stresului oxidativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Astfel, ar putea fi posibil să se depăşească limita actuală de longevitate umană, care este estimată la aproximativ 120 de ani.
Dar João Pedro de Magalhães este profesor de biogerontologie moleculară la Institutul de Inflamaţie şi Îmbătrânire al Universităţii din Birmingham, Marea Britanie. El a vorbit cu revista Scientific American despre instrumentele necesare pentru a influenţa în mod radical procesul de îmbătrânire umană. Şi nu se gândeşte doar la câştigarea a câţiva ani în plus, ci la adăugarea a mii de ani la durata de viaţă a oamenilor.
Tot ce trebuie, spune el, este o tehnologie nouă - care încă nu a fost creată - care să poată elimina îmbătrânirea la nivel celular, să repare ADN-ul şi să reprogrameze celulele pentru un proces de îmbătrânire drastic diferit.
,,Ipoteza mea este că avem un set foarte complicat de programe asemănătoare unui computer în ADN-ul nostru, care ne transformă într-un om adult”, a declarat el pentru Scientific American. ,,Dar poate că unele dintre aceste programe, pe măsură ce continuă în viaţa ulterioară, devin dăunătoare”.
Magalhães spune că cheia nu este atât să găsim următorul medicament - deşi, cu siguranţă, medicina a îmbunătăţit semnificativ durata de viaţă şi a ajutat la eliminarea unora dintre principalele cauze de deces. El crede că intervenţia medicală necesară pentru aceste vieţi extrem de lungi va necesita găsirea unei modalităţi de a elimina îmbătrânirea la nivel celular prin reprogramearea celulelor şi genelor critice pentru procesul de îmbătrânire.
Cercetările sale s-au concentrat până acum pe animale care par să depăşească performanţele speciilor similare. Acestea includ animale precum Balena de Groenlanda - cu durata sa de viaţă de 200 de ani - şi şobolanul-toupee - care poate trăi 30 de ani, în timp ce rozatoarele similare trăiesc doar câţiva ani.
,,Animalele longevive diferite, cum ar fi oamenii, balenele şi elefanţii, trebuie să facă faţă aceloraşi probleme, cum ar fi cancerul, dar folosesc diferite trucuri moleculare pentru a-şi atinge longevitatea”, a spus Magalhães.
,,La balene, se pare că au o capacitate de regenerare mult mai bună a ADN-ului”. El citează gena P53 şi capacitatea sa de suprimare a cancerului ca fiind importante pentru această durată lungă de viaţă şi spune că ar putea exista şi alte gene pe care trebuie să le vizăm.
Deşi adăugarea unor medicamente noi - rapamicina a demonstrat că prelungeşte viaţa animalelor cu până la 15% - are un impact, obţinerea duratelor de viaţă sălbatice de 1.000 până la 20.000 de ani ar necesita celule care nu îmbătrânesc.
Pentru a afla cum să oprim procesul de îmbătrânire celular în loc, oamenii trebuie să fie puţin mai mult ca un şobolan-toupee.
,,În ceea ce priveşte rezistenţa la cancer şi probabil îmbătrânirea în general, este capacitatea lor de a răspunde şi de a repara deteriorarea ADN-ului”, a spus el, adăugând că el crede că îmbătrânirea este mai mult o problemă de software decât de hardware.
Magalhães crede, cel puţin în teorie, că oamenii pot avea intervenţii radicale care să rescrie software-ul genetic şi să reproiecteze biologia umană “pentru a întârzia sau chiar inversa îmbătrânirea. În practică, este dificil, dar în teorie, cred că există un potenţial uriaş”.
Prin uriaş, el înseamnă cam la fel de uriaş cum vă puteţi imagina.
,,De fapt, am făcut nişte calcule acum câţiva ani şi am constatat că dacă am putea vindeca îmbătrânirea umană, durata medie de viaţă a oamenilor ar fi de peste 1.000 de ani”, îi spune el revistei Scientific American.
,,Durata maximă de viaţă, fără accidente şi moarte violentă, ar putea fi de până la 20.000 de ani”.
Tot ce trebuie, recunoaşte Magalhães, este să reproiectăm biologia noastră pentru a elimina cancerul şi a evita acţiunile dăunătoare ale codului nostru genetic. El crede că vom ajunge acolo într-o zi. Rămâne să vedem dacă are dreptate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35