2022 - Anul trei de pandemie. Scăpăm de COVID în 2023?

  • În multe ţări, viaţa a căpătat o normalitate aparentă pre-COVID în 2022, pe măsură ce guvernele au renunţat la restricţii pentru controlarea extinderii infecţiilor.
  • Guvernele au pus capăt blocajelor, au redeschis şcoli şi au redus sau au abandonat mandatele de purtare a măştilor. Călătoriile internaţionale au fost reluate.
  • Dar scenele dure din China arată că pandemia este departe de a se termina.
Urmărește
690 afișări
Imaginea articolului 2022 - Anul trei de pandemie. Scăpăm de COVID în 2023?

Hepta

S-a terminat pandemia cu adevărat? 

În ianuarie 2022, premierul danez Mette Frederiksen a declarat că SARS-CoV-2 nu mai reprezintă o ameninţare pentru societate.

În septembrie, preşedintele american Joe Biden a remarcat în timpul unui interviu că pandemia s-a încheiat.

Chiar şi Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), şi-a exprimat speranţa că desemnarea COVID-19 ca urgenţă globală se va încheia în 2023.

Acest lucru contrazice devastările pe care boala continuă să o provoace.

Cel mai grav exemplu este în China, una dintre ultimele ţări care a uşurat măsurile de control al pandemiei în faţa variantei Omicron, care se răspândeşte rapid. Scenele care ies acum din spitalele chineze amintesc de ravagiile pe care Omicron l-a produs în Hong Kong în urmă cu aproape un an. China ar fi putut observa o transmisie pe scară largă, indiferent dacă preşedintele Xi Jinping a renunţat la politica zero-COVID în decembrie. Dar modelele sugerează că ţara se confruntă cu perspectiva a până la un milion de decese în următorul an , ca să nu mai vorbim de absenţe pe scară largă la locul de muncă şi perturbări ale economiei chineze şi globale.

Majoritatea oamenilor din China sunt nepregătiţi din punct de vedere imunologic pentru Omicron, tulpina dominantă acum în circulaţie. Ei nu au fost expuşi la nicio variantă SARS-CoV-2 şi dacă au fost vaccinaţi, au primit vaccinuri numai împotriva tulpinii iniţiale a virusului. Este posibil ca China să descopere ceea ce alte ţări cu expunere anterioară limitată la virus au descoperit în ultimul an: că nu va exista un singur val de „ieşire” care să marcheze ridicarea restricţiilor pandemice. Este posibil să urmeze şi alte valuri de infecţie şi deces, fie din noile variante care apar în populaţie, fie din variante importate pe măsură ce ţara îşi deschide graniţele pentru vizitatori.

Sunt necesare răspunsuri reînnoite!, transmite Nature

Pe măsură ce atenţia se îndreaptă către pregătirile pentru „boala X” – agentul patogen încă necunoscut care ar putea provoca următoarea pandemie – COVID încă zguduie societatea la nivel global, chiar dacă cazurile nu mai sunt la fel de mediatizate cum erau înainte de începerea războiului ruso-ucrainean. 

Şeful OMS vede că situaţiile de urgenţă de sănătate globală vor înceta în 2023

 
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut o evaluare sumbră a numeroaselor provocări şi ameninţări pentru sănătate cu care se confruntă oamenii din întreaga lume în acest an.

În fruntea listei a fost pandemia de COVID-19, care a îmbolnăvit şi a ucis peste şase milioane de oameni în ultimii trei ani El a remarcat un focar global de variolă a maimuţelor, cunoscut acum sub numele de mpox, un focar de Ebola în Uganda şi focarele de holeră în mai multe ţări. 

El a spus că aceste urgenţe au fost agravate de războaiele din Etiopia şi Ucraina, precum şi de dezastrele climatice, inclusiv de secetă şi inundaţii în Cornul Africii şi Sahel şi inundaţiile din Pakistan.

Şi totuşi, pe măsură ce 2022 se apropie de sfârşit, el a spus că există multe motive pentru speranţă.

„Pandemia de COVID-19 a scăzut semnificativ în acest an, focarul global de variolă a maimuţei este în scădere şi nu au existat cazuri de Ebola în Uganda de mai bine de trei săptămâni”, a spus el. „Sperăm că toate aceste urgenţe va fi declarate încheiate anul viitor”.

Deşi pandemia nu s-a încheiat, Tedros a spus că s-au făcut progrese mari în limitarea răspândirii acesteia. El a menţionat că în urmă cu un an, COVID-19 ucidea 50.000 de oameni pe săptămână. Acum, aceasta a scăzut la mai puţin de 10.000 de decese pe săptămână.

În ciuda declinului semnificativ, el a avertizat că virusul este aici pentru a rămâne şi oamenii trebuie să înveţe cum să gestioneze boala. El a cerut vigilenţă, mască, distanţare socială şi, mai presus de toate, vaccinare.

Privind spre anul viitor, el a spus că OMS se va concentra pe promovarea sănătăţii şi prevenirea bolilor.

 

Va deveni pandemia endemică în 2023? 


În timp ce varianta BF.7 a virusului Omicron este un motiv de îngrijorare în China şi India, subvarianta Omicron XBB reprezintă 18,3% din cazurile de Covid-19 din Statele Unite, conform Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA. 

Odată cu creşterea din nou a infecţiilor cu Covid în mai multe ţări, în special în China, care a înregistrat peste 250 de milioane de cazuri în doar 20 de zile, temerile proaspete ale valului de Covid persistă în întreaga lume, inclusiv în India.

Numărul total de cazuri confirmate de Covid în SUA a depăşit 100 de milioane, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins, de când pandemia a izbucnit în urmă cu aproape trei ani, cu un total de peste 1 milion de decese.

Japonia se confruntă cu un al optulea val al pandemiei, iar ţara a înregistrat 206.943 de cazuri noi.

Noile cazuri de Covid din Coreea de Sud au rămas sub 70.000 pentru a doua zi consecutivă, în timp ce noile decese legate de coronavirus au atins un maxim de trei luni.

Kirti Sabnis, specialist în boli infecţioase la Spitalul Fortis din Kalyan, Mumbai, a declarat pentru IANS că atunci când o pandemie devine endemică, înseamnă că boala este prezentă într-o anumită comunitate sau la nivel global şi că există suficientă imunitate în rândul populaţiei pentru a controla focarele.

„De asemenea, infecţiile pot continua să afecteze membrii vulnerabili ai comunităţii. În timp ce o endemie nu poate provoca focare mari, înseamnă, de asemenea, că nu va fi complet eradicată”, a spus ea.

Experţii în sănătate au spus că este mai greu de prezis dacă Covid-19 va deveni endemic în 2023, deoarece este un virus respirator care tinde să sufere mutaţii, similar altor virusuri gripale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici