Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » 35 de ani de Hubble: Telescopul care a schimbat pentru totdeauna felul în care privim Universul

35 de ani de Hubble: Telescopul care a schimbat pentru totdeauna felul în care privim Universul

NASA și lumea întreagă au aniversat joi 35 de ani de la lansarea în spațiu a telescopului Hubble. Plasat în orbita joasă a Pământului, la aproximativ 547 kilometri deasupra suprafeței Terrei, Hubble „vede” neobstrucționat cosmosul, ceea ce ceea ce îi permite să capteze imagini extrem de clare și detaliate ale universului. „De la lansare, misiunea Hubble a rescris manualele de astronomie”, a comunicat NASA la celebrarea celor 35 de ani de viață în spațiu a uimitorului telescop.
35 de ani de Hubble: Telescopul care a schimbat pentru totdeauna felul în care privim Universul
Sursa foto: NASA

Lansat pe 24 aprilie 1990, telescopul spațial Hubble a oferit lumii imagini uluitoare ale Universului și a răspuns la unele dintre cele mai mari întrebări ale omenirii despre spațiu. Mai mult decât o simplă cameră foto, Hubble a transformat modul în care înțelegem cosmosul, ajutând oamenii de știință să măsoare vârsta universului, să descopere expansiunea sa accelerată și să exploreze lumi dincolo de sistemul nostru solar.

De 35 de ani continuă să ne uimească, fie că surprinde frumusețea uluitoare a galaxiilor sau ne arată găurile negre în acțiune. Hubble orbitează Pământul aproximativ de 16 ori pe zi și a realizat, până acum, mai mult de 1,6 milioane de imagini observații, care au contribuit la peste 21.000 de lucrări științifice.

Hubble privește la miliarde de ani lumină pentru omenire

Este primul observator al spațiului care a adus lumină asupra materiei și energiei întunecate. Privind la supernove îndepărtate, Hubble a arătat că galaxiile se îndepărtează unele de altele mai repede decât se așteptau. Informațiile au condus la descoperirea energiei întunecate, o forță „anti-gravitațională” care acționează invers gravitației cunoscute de noi, împingând obiectele să se îndepărteze în loc să le apropie. Fizicienii cred că energia întunecată reprezintă aproximativ 68% din Univers și este responsabilă pentru expansiunea accelerată a acestuia.

Printre isprăvile de neuitat ale lui Hubble, sunt și primele imagini cu obiecte astronomice în coliziune, fiind martor, în 1994, la impactul unei comete cu planeta Jupiter. Fragmentele cometei au produs explozii uriașe în momentul impactului, lăsând „cicatrici” vizibile pe suprafața lui Jupiter. Evenimentul le-a oferit oamenilor de știință oportunitatea unică de a studia atmosfera lui Jupiter și de a înțelege mai bine modul în care planetele reacționează la un impact masiv cu obiecte din spațiu.

„De la planetele din sistemul nostru solar până la galaxii aflate la miliarde de ani-lumină distanță, imaginile iconice ale lui Hubble rămân un bun științific și cultural pentru întreaga lume”, au declarat reprezentanții NASA, precizând că „Hubble continuă să funcționeze în condiții excelente datorită misiunilor de întreținere ale astronauților și echipelor de ingineri talentați de pe Pământ”.

NASA va sărbători cei 35 de ani ai lui Hubble până la finalul anului

Cu abilitatea sa unică de a observa în lumină ultravioletă, vizibilă și în infraroșu apropiat, Hubble este un coleg valoros și complementar al altor misiuni, precum Telescopul Spațial James Webb și viitorul Telescop Nancy Grace Roman, o misiune NASA de ultimă generație, care va fi lansat cel mai târziu în anul 2027 și va explora energia și materia întunecată și exoplanetele.

NASA a dezvăluit că va sărbători cei 35 de ani de spațiu ai lui Hubble în fiecare zi până la finele anului, o sărbătoare la care fiecare dintre noi este invitat, folosind un fel de cod de acces în numele lui Hubble: „În 2025, vom sărbători aniversarea de 35 de ani a lui Hubble cu imagini noi uimitoare, videoclipuri, materiale educaționale, aplicații web interactive și multe altele. Verificați periodic pe tot parcursul anului, folosind hashtag-ul #Hubble35, deoarece vom lansa constant datele evenimentelor și ale altor activități”.