- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (15.07.2016, 07:00)
- Cătălin Azinicăi
5 mituri din genetică de care ar trebui să uităm
Genetica medicală este un domeniu care a născut şi va naşte multe controverse. Este firesc, cunoaştem deocamdată prea puţine despre ea, ne sperie pentru că ne gândim la afecţiuni grave, iar în România abia începe să câştige cu adevărat teren.
Urmărește
3453 afișări
5 mituri din genetică de care ar trebui să uităm (Imagine: Shutterstock)
De multe ori, la primele discuţii cu pacienţii, geneticienii se văd nevoiţi nu doar să explice anumite noţiuni de genetică precum „ADN”, „mutaţie”, „gene dominante sau recesive”, ci şi să anuleze câteva prejudecăţi, informează CSID.ro.
Iată care sunt unele dintre ele, des întâlnite de experţi:
1. Dacă mama, bunica sau sora a avut cancer de sân sigur mă voi îmbolnăvi şi eu. Cancerul se moşteneşte 100%
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Elon Musk, apariţie surpriză la un miting al AfD: „Să depăşim vinovăţia trecutului”
-
Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conţinutul colecţiilor
Fals! Studiile au arătat că persoanele care au avut cazuri de cancer în familie pot avea o predispoziţie genetică, fără ca aceasta să însemne că vor dezvolta şi ele cu certitudine tipul de cancer respectiv. Doar între 5 şi 10 % dintre cazurile de cancer apărute sunt moştenite.
2. Dacă nu există antecedente în familie, cu siguranţă nu mă voi îmbolnăvi nici eu.
Fals! Sunt cunoscute cazurile când, spre exemplu, fără a avea antecedente în familie, din părinţi sănătoşi s-au născut copii cu fibroză chistică. Acest lucru a fost posibil pentru că, fără ca ei să ştie, atât mama, cât şi tatăl erau purtători ai genei respective. Gena a rămas recesivă (adică fără a declanşa boala), până când, întâlnindu-se şi la mamă şi la tată, gena a devenit dominantă. Aşa se explică de ce, în familiile regale, acolo unde erau încurajate căsătoriile între rude de sânge, se perpetuau boli genetice, precum hemofilia.
3. Mutaţiile genetice sunt întotdeauna periculoase
Fals! Deşi este adevărat că mutaţiile generate de viruşi sau infecţii sunt periculoase pentru organism, există şi mutaţii genetice care au consecinţe pozitive. Aceasta este explicaţia pentru care există categorii de oameni ce par a fi rezistenţi la anumite boli sau au imunitate la diverşi agenţi patogeni. Astfel de persoane norocoase ajung să fie de un real folos medicilor în efortul lor de a descoperi vaccinuri pentru diverse afecţiuni.
4. Dacă unul dintre părinţi are o boală genetică, automat o transmite şi bebeluşului
Fals! “Frica apariţiei unor copii cu malformaţii fizice în urma diagnosticării unuia din parteneri cu o boală genetică este una din cele mai frecvente prejudecăţi. În realitate, multe boli genetice sau predispoziţiile la anumite boli nu se manifestă la urmaşi, aceştia fiind doar purtători. Consultul genetic joacă un rol crucial – în funcţie de tipul bolii şi de modul ei de transmitere, geneticianul poate spune clar dacă există vreun risc pentru bebeluş”, explică dr. Flavia Zant, specialista Genetic Center în infertilitate.
5. Unele mutaţii genetice – cum sunt cele în genele BRCA – afectează doar un anumit sex
Fals! O planetă întreagă a ajuns să cunoască mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2 odată cu drama actriţei Angelina Jolie care a le-a moştenit pe linie maternă şi a înlăturat orice risc de apariţie a cancerului mamar şi ovarian prin operaţii drastice. Dar experţii în genetică spun aceste mutaţii nu sunt periculoase doar pentru femei - şi bărbaţii care le au riscă să sufere de cancer de prostată sau chiar mamar.
Citeşte şi: După 500 de studii, oamenii de ştiinţă au ajuns la o singură concluzie despre consumul de cafea. Care este aceasta
Citeşte şi: Cum te îmbolnăveşte internetul. Vezi ce se intamplă în corpul tău când stai la calculator
Citeşte şi: Cele patru adevăruri despre carnea roşie
Citeşte şi: Foametea mondială ar putea deveni istorie
Citeşte şi: De ce vorbesc oamenii în somn
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce erau atât de valoroase obiectele dacice furate de la muzeul din Olanda. Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe