7 lucruri pe care le-ar putea transmite saliva despre starea ta de sănătate

Saliva are un rol important în menţinerea sănătăţii noastre. Dacă saliva ta este prea abundentă sau vâscoasă din cale-afară, ar fi cazul să îţi pui câteva semne de întrebare, scrie CSID.

Urmărește
15383 afișări
Imaginea articolului 7 lucruri pe care le-ar putea transmite saliva despre starea ta de sănătate

7 lucruri pe care le-ar putea transmite saliva despre starea ta de sănătate

Ştiai că organismul nostru produce zilnic peste 1,5 litri de salivă? Pare scârbos, dar saliva joacă un rol vital petnru sănătatea noastră.

În primul rând, este un dezinfectant natural pentru cavitatea orală, ajutând astfel la menţinerea sănătăţii gingiilor şi prevenind apariţia cariilor. Apoi, saliva are rolul de a „spăla” resturile de mâncare, asigurându-ne o respiraţie cât mai proaspătă.

Dacă saliva ta este prea abundentă sau vâscoasă din cale-afară, ar fi cazul să îţi pui câteva semne de întrebare.

Iată ce ţi-ar putea transmite saliva despre starea de sănătate!

Dacă e prea puţină

Atunci când gura ta este mai mereu uscată şi simţi că nu mai ai salivă, e foarte posibil ca de vină să fie anumite medicamente pe care le iei.

„Antihistaminicele pot avea acest efect neplăcut”, spune Kimberly Harms, reprezentant al Asociaţiei Americane de Stomatologie.

De asemenea, producţia de salivă are tendinţa să se reducă pe măsură ce îmbătrânim, mai ales pentru că bolile apărute presupun şi administrarea de tot felul de medicamente.

Saliva e albicioasă şi vâscoasă

Astfel de semne pot indica o infecţie cu Candida la nivelul cavităţii orale. Este mai frecventă în rândul persoanelor care suferă de diabet, deoarece nivelul zahărului este aproape tot timpul la limita superioară. De asemenea, simptomele pot fi date şi de deshidratare.

Testele de salivă, o alternativă la cele de sânge

Aşa cum ochii pot devălui multe despre starea noastră de sănătate, şi saliva poate indica diverse boli de care suferim, de la diabet până la cancer. Totodată, un test de salivă poate depista nivelul de hormoni din organism, în special pe cel de melatonină. Astfel, medicii pot depista diverse dereglări ale ritmului circadian, pentru care pot face recomandări specifice, în scopul ameliorării tulburărilor de somn sau a obiceiurilor alimentare.

CITEŞTE CONTINUAREA PE CSID

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici