- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (11.10.2010, 16:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A existat viaţă pe Marte? Atmosfera planetei roşii era în trecut caldă, umedă şi bogată în dioxid de carbon
Ideea că a existat viaţă pe Marte a fost mult timp apanajul science-fiction-ului. Totuşi, potrivit noilor cercetări, demult, atmosfera planetei roşii era foarte bogată în dioxid de carbon, acest lucru sporind şansele ca Marte să fi adăpostit viaţa cândva, informează Daily Mail.
Urmărește
545 afișări
A existat viaţă pe Marte? Atmosfera planetei roşii era în trecut caldă, umedă şi bogată în dioxid de carbon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Depozite uriaşe de roci carbonate sunt îngropate la câţiva kilometri sub suprafaţă, potrivit oamenilor de ştiinţă. Cantităţi mici din acest mineral au fost detectate şi înainte pe suprafaţa planetei Marte.
Dar, dacă aceste minerale sunt atât de abundente, înseamnă că gazele cu efect de seră ar fi putut face ca atmosfera planetei roşii să fie mult mai umedă şi mai caldă cu milioane de ani în urmă.
Oamenii de ştiinţă au analizat datele geologice primite prin satelit dintr-o regiune cunsocută sub numele de Craterul Leighton, aflată în apropierea unui uriaş vulcan numit Syrtis Major.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Depozitele de minereu de pe o suprafaţă de aproape patru mile au fost aduse la suprafaţă în urma unui masiv impact cu un meteorit, potrivit concluziilor publicate în Nature Geoscience.
Echipa de cercetători consideră că aceste depozite reprezintă sedimente vechi care au fost îngropate de materialul vulcanic scos în timpul erupţiilor lui Syrtis Major.
Mineralele sunt probabil rezultatul interacţiunii apei bogate în carbonat cu rocile, acest lucru ducând la concluzia că, la început, planeta Marte a fost mult mai caldă decât se credea anterior.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, având în vedere că suprafaţa planetei este acum rece, uscată, acidă şi inospitalieră la viaţă, singurul loc în care se pot căuta medii locuibile este în subteran.
Un indiciu al condiţiilor care susţin viaţa la adâncime este prezenţa de gaz metan, care se poate să se fi format în scoarţă prin procese hidrotermale, în prezenţa dioxidului de carbon, au spus cercetătorii.
O atmosferă bogată în dioxid de carbon ar fi însemnat un fel de efect de seră pe Marte. Atmosfera de acum este subţire, astfel încât gazele ori s-au pierdut în spaţiu, ori au interacţionat cu apa şi sunt prezente în roci.
Carbonatul este, de asemenea, o dovadă că apa era neutră din punct de vedere chimic, acest lucru permiţând dezvoltarea vieţii pe Marte în trecut.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe