- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (19.04.2024, 15:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A fost descoperită o genă care protejează împotriva bolii Alzheimer
Oamenii de ştiinţă vin cu o veste importantă în lupta împotriva bolii Alzheimer. Au descoperit o genă care acţionează ca o barieră, protejând creierul de această afecţiune neurodegenerativă.
Urmărește
589 afișări
A fost descoperită o genă care protejează împotriva bolii Alzheimer
Gena identificată produce fibronectină, o componentă esenţială a barierei hematoencefalice. Această barieră are rolul de a filtra substanţele care intră şi ies din creier, protejându-l de toxine şi agenţi patogeni.
Fibronectina este de obicei prezentă în bariera hematoencefalică în cantităţi foarte limitate, dar este crescută la persoanele care suferp de Alzheimer. Iar varianta identificată în gena fibronectinei pare să protejeze împotriva bolii prin prevenirea acumulării excesive de fibronectină la bariera hematoencefalică, notează La Repubblica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Informaţia vine în sprijinul dovezilor tot mai numeroase conform cărora vasele de sânge ale creierului joacă un rol important în boala Alzheimer.
„Am putea dezvolta noi tipuri de terapii care să imite efectul protector al genei pentru a preveni sau trata boala”, explică Caghan Kizil, co-lider al studiului făcut de un grup de cercetători de la Universitatea Columbia, publicat în revista Acta Neuropathologica, care a implicat un total de 11.000 de persoane.
Deşi gena în sine nu poate fi modificată, cercetătorii speră că această descoperire va duce la dezvoltarea unor noi terapii care să imite efectul protector al genei.
Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demenţă şi una dintre principalele cauze ale dizabilităţii şi ale lipsei de autonomie la persoanele în vârstă. Între 50 şi 70% dintre pacienţii cu demenţă suferă de Alzheimer, un proces degenerativ care distruge lent şi progresiv celulele creierului. Este o boală care afectează memoria şi funcţiile mentale precum gândirea şi vorbirea, dar care poate provoca şi alte probleme, cum ar fi confuzia, schimbările de dispoziţie şi dezorientarea în spaţiu şi timp.
La început, simptomele, adică dificultăţi de memorare şi pierderea capacităţii intelectuale, pot fi atât de uşoare încât să treacă neobservate, atât de persoana în cauză, cât şi de familie şi prieteni. Dar, pe măsură ce boala progresează, acestea devin din ce în ce mai vizibile şi încep să interfereze cu activităţile zilnice şi cu relaţiile sociale. Dificultăţile practice în cele mai comune activităţi zilnice, cum ar fi îmbrăcatul, spălatul sau mersul la toaletă, devin treptat atât de grave încât, în timp, duc la o dependenţă totală de ceilalţi.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36