A fost descoperită o NOUĂ PARTE a corpului uman, în interiorul ochiului: "Manualele vor fi rescrise" - FOTO

Un strat până acum necunoscut al ochiului uman a fost descoperit în interiorul corneei, experţii fiind de părere că această noutate în materie ştiinţifică ar putea rescrie manualele de oftalmologie.

Urmărește
17995 afișări
Imaginea articolului A fost descoperită o NOUĂ PARTE a corpului uman, în interiorul ochiului: "Manualele vor fi rescrise" - FOTO

A fost descoperită o NOUĂ PARTE a corpului uman, în interiorul ochiului: "Manualele vor fi rescrise" (Imagine: Shutterstock)

Descoperit de cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, stratul are o grosime de doar 0,001 milimetri şi se află în interiorul corneei, membrana transparentă care acoperă ochiul.

Stratul lui Dua, denumit după profesorul Harminder Dua, care a făcut descoperirea, ar putea ajuta chirurgii să îmbunătăţească în mod impresionant rezultatele intervenţiilor de grefă şi transplant de cornee, scrie Daily Mail. De asemenea, potrivit experţilor, vor putea fi explicate multe afecţiuni ale ochilor care până acum aveau origini ambigue.

"Aceasta este o descoperire majoră care înseamnă că va trebui ca manualele de oftalmologie să fie practic rescrise", a spus profesorul Harminder Dua. Din perspectivă clinică, există multe boli care afectează spatele corneei şi pe care medici din întreaga lume încep deja să le relaţioneze cu prezenţa, absenţa sau fisurarea acestui strat."

Oamenii de ştinţă considerau iniţial corneea ca fiind compusă din cinci straturi, din faţă în spate: epiteliul cornean, stratul lui Bowman, stroma, membrana lui Descemet şi endoteliul cornean. Noul strat este dispus în spatele corneei între stroma corneană şi membrana lui Descemet.

Deşi cu o grosime de doar 15 microni - corneea are o grosime totală de 550 de microni sau 0,5 milimetri -, stratul lui Dua este impresionant de rezistent şi destul de puternic încât să facă faţă unei presiuni de 1,5 - 2 bari.

Existenţa acestui strat a fost demonstrată de cercetători prin simularea transplantului şi a grefei de cornee pe baza unor globuri oculare umane donate pentru cercetare.

Experimentele au constat, mai exact, în injectarea de mici bule de aer în cornee pentru separarea în straturi diferite. Oamenii de ştiinţă au analizat aceste straturi la microscopul electronic, ceea ce le-a permis să le studieze la dimensiuni de mii de ori mai mari faţă de cele naturale. Astfel au ajuns la stratul lui Dua.

Descoperirea va avea ca impact progresul în înţelegerea unor afecţiuni ale corneei. De exemplu, oamenii de ştiinţă consideră acum că hidropizia corneei, o inflamare cauzată de acumularea de lichid, care apare la pacienţii cu keratocon (o deformare conică a corneei), este cauzată de o fisură a stratului lui Dua, prin care apa pătrunde din interiorul ochiului.

Ce înseamnă descoperirea stratului lui Dua:

  • Intervenţii medicale precum grefa sau transplantul de cornee vor avea rezultate îmbunătăţite

  • În timpul operaţiei, bule mici de aer sunt injectate în stroma corneană prin "tehnica bulelor"

  • Dacă bula se sparge, dăunează ochiului.

  • Dacă bula este injectată dedesubtul sau deasupra stratului lui Dua, rezistenţa stratului reduce riscul de a se rupe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici