A fost descoperită o nouă specie de dinozaur

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Argentina, o ţară considerată un adevărat "paradis" pentru paleontologi, ajutându-i pe aceştia să descifreze originea erbivorelor uriaşe care au locuit pe Terra în urmă cu 170 de milioane de ani.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului A fost descoperită o nouă specie de dinozaur

A fost descoperită o nouă specie de dinozaur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Leonerasaurus Taquetransis" avea o lungime de circa trei metri. Este vorba de o "specie foarte primitivă, care trăia în urmă cu 180 de milioane de ani şi care ne ajută să înţelegem evoluţia dinozaurilor uriaşi care au apărut după aceea", a declarat Diego Pol, cosemnatarul unui articol anunţând această descoperire, publicat la sfârşitul lunii ianuarie în revista Plos One.

Ar putea fi vorba de "veriga lipsă" dintre prosauropode, care trăiau în triasicul superior şi jurasicul inferior, şi urmaşii lor, sauropodele.

"Această nouă specie (...) ne oferă date despre originea dinozaurilor din familia sauropodelor - erbivore cu coada şi gâtul alungite, considerate cele mai mari vieţuitoare care au trăit vreodată pe Terra", a adăugat acest specialist de la Muzeul de paleontologie Egidio Feruglio din Trelew (Patagonia, n.r.)

"Am descoperit o bună parte din scheletul lui Leonerasaurus. Lipsesc o parte din craniu şi coada, dar avem coloana vertebrală, bazinul, labele din faţă şi cele din spate", a precizat Diego Pol, coautor al acestei descoperiri, împreună cu alţi doi cercetători argentinieni - Alberto Garrido şi Ignacio A. Cerda.

Scheletul a fost descoperit într-un depozit datând din jurasic din munţii Taquetren din Patagonia, de la care şi-a primit de altfel şi denumirea latinească ("Leonerasaurus Taquetransis").

Argentina a fost denumită "Jurassic Park" după ce specialiştii au descoperit în ultimii ani în această ţară foarte multe fosile de dinozauri.

Cei mai cunoscuţi sunt Argentinosaurus Huinculensis - cel mai mare erbivor descoperit vreodată (avea o lungime de 40 de metri), care a trăit în urmă cu 98 de milioane de ani - şi Gigantosaurus Carolinii - cu o lungime de 13,5 metri, este considerat cel mai mare dinozaur carnivor din lume, fiind mai robust decât celebrul Tyranosaurus Rex.

În 1998, paleontologii au descoperit ceea ce a fost denumit "cel mai complex schelet de dinozaur din America de Sud", cel al unui erbivor ce cântărea 10 tone şi avea o lungime de 17 metri. Acest dinozaur a fost denumit Rebbachisaurus Tessonei şi era prada predilectă a dinozaurilor Gigantosaurus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici