Acupunctura, noul remediu contra bufeurilor

Acupunctura este un remediu eficient pentru persoanele care suferă din cauza bufeurilor, considerate un simptom comun al menopauzei, potrivit unui studiu publicat recent în revista Acupuncture in Medicine, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului Acupunctura, noul remediu contra bufeurilor

Acupunctura, noul remediu contra bufeurilor (Imagine: Shutterstock)

Acupunctura reuşeşte să diminueze intensitatea bufeurilor şi ameliorează, totodată, starea de dispoziţie a pacientelor care apelează cu regularitate la această terapie din medicina chinezească tradiţională.

Bufeurile produc adeseori o senzaţie neplăcută de fierbinţeală, iar atunci când ele se produc în timpul nopţii afectează calitatea somnului.

Simptomele sunt cauzate de dilatarea vaselor de sânge de la nivelul pielii şi sunt asociate cu un dezechilibru hormonal, deşi fenomenul care duce la apariţia lor nu este deocamdată pe deplin înţeles de oamenii de ştiinţă.

Printre tratamentele utilizate în zilele noastre pentru a combate cu succes bufeurile se numără Terapia de Substituţie Hormonală (Hormone Replacement Therapy/ HRT) şi administrarea unor antidepresive - ambele soluţii par să conducă la o relaxare a sistemului vascular al organismului.

Acest studiu a fost realizat de cercetătorii din Turcia pe un eşantion de 53 de femei aflate la menopauză. 27 dintre ele au participat la şedinţe de acupunctură de două ori pe săptămână, timp de 10 săptămâni. Şedinţele constau în implantarea unor ace fine în anumite zone ale corpului cu scopul de a stimula fluxul energetic al organismului şi de a elibera endorfinele, considerate "sedativele" naturale ale corpului. Celelalte 26 de voluntare au participat la sesiuni "false" de acupunctură, realizate cu ace boante.

La sfârşitul studiului, voluntarele din primul grup au beneficiat de o reducere evidentă a intensităţii bufeurilor, iar starea lor de dispoziţie s-a ameliorat considerabil pe perioada tratamentului, comparativ cu femeile din cel de-al doilea grup.

Cercetătorii din Turcia consideră că acţiunea endorfinelor diminuează frecvenţa şi intensitatea bufeurilor prin stabilizarea factorilor care contribuie la controlarea temperaturii corporale, însă nu au putut să precizeze cât timp vor dura aceste efecte benefice după încheierea tratamentului.

Deşi recunosc că studiul lor a fost efectuat pe un eşantion relativ mic de persoane, oamenii de ştiinţă turci sunt de părere că această terapie complementară ar putea fi considerată pe viitor ca o alternativă demnă de luat în considerare pentru femeile aflate la menopauză care nu pot sau nu vor să apeleze la HRT.

Într-un alt studiu, realizat în Norvegia, oamenii de ştiinţă au constatat că voluntarele care au participat la aceste teste au beneficiat de o reducere a frecvenţei şi a intensităţii bufeurilor, atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii, după ce au făcut şedinţe de acupunctură timp de 12 săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici