- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (09.04.2013, 12:43)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adevărul despre chipsuri: O pungă pe zi, echivalentul a cinci litri de ulei pe an
Cartofii prăjiţi la pungă sau chipsurile, gustarea cu numeroşi fani mai ales printre copii şi tineri, sunt atât de nesănătoşi încât consumul lor zilnic nu numai că este echivalentul a cinci litri de ulei de gătit, ci are legătură cu problemele de dezvoltare la copiii nenăscuţi, hiperactivitatea la copii şi potenţial cancer la adulţi.
Urmărește
19929 afișări
Adevărul despre chipsuri: O pungă pe zi, echivalentul a cinci litri de ulei pe an (Imagine: Shutterstock)
În Marea Britanie, potrivit publicaţiei Daily Mail, care citează rezultatele unui sondaj al Guvernului, o treime din copii consumă chipsuri în fiecare zi, celelalte două treimi mâncând de câteva ori pe săptămână.
Mai mult, britanicii cumpără în fiecare an aproximativ şase miliarde de pungi, echivalentul unei tone de cartofi prăjiţi la fiecare trei minute sau a 100 de pungi de persoană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Ronţăirea unei pungi de chipsuri pe zi este echivalentul consumului de cinci litri de ulei de gătit pe an. Deşi chiar şi în lipsa unor cifre exacte nu este greu de ghicit că astfel de produse sunt dăunătoare, consumul lor se menţine la un nivel ridicat, iar unul dintre motive este ambalajul atractiv care ne activează papilele gustative din clipa în care îl vedem pe raft, potrivit lui Michael Moss, autorul noii cărţi "Sare, zahăr, grăsime: Cum ne-au prins giganţii alimentari" (Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us).
Investigaţiile scriitorului au arătat cum decenii de cercetări ale producătorilor giganţi de mâncare au transformat chipsurile din gustările uşoare ale anilor '70 în produse concepute să activeze centrii de râvnire ai creierului printr-o chimie precisă.
Când iei un cartof, explică el, gustul sării te loveşte imediat. E un efect pe care industria sării îl numeşte "explozia de aromă".
Sarea şi grăsimea sunt percepute de un nerv numit trigeminal, situat în partea din spate-sus a gurii, care trimite informaţiile tactile spre creier. Cu cât mai bună e "explozia", cu atât o vom dori mai mult.
Alături de sare şi grăsime apare zahărul, şi el inclus în cartof, toate formând trioul pe care creierele noastre îl doresc din instinct, mai explică Moss.
În plus, cu cât un cartof face mai mult zgomot atunci când îl mâncăm, cu atât ne va plăcea mai mult.
Consumate în exces, aceste produse reprezintă un pericol grav pentru sănătate din mai multe puncte de vedere, cercetările poziţionându-le în legătură directă cu riscul de obezitate, hipertensiune, diabet de tipul 2 şi afecţiuni coronariene.
În Statele Unite, chipsurile constituie factorul cu cea mai mare influenţă în epidemia de obezitate, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine de către Dr Dariush Mozaffarian, cardiologist şi cercetător în alimentaţie.
Dintre toate mâncărurile, cartofii, în special chips-urile, se evidenţiază ca generând cel mai mare câştig în kilograme, "nu numai pentru că chipsurile sunt disponibile şi îngraşă foarte mult", spune Mozaffarian, "ci te şi fac să râvneşti la ele".
Consumul consistent de chips-uri poate răni atât echilibrul organismului copiilor şi adulţilor, cât şi bebeluşii nenăscuţi. Astfel, potrivit cecetărilor făcute de britanici, femeile însărcinate care consumă mari cantităţi de chipsuri le pot face rău copiilor la fel de mult ca şi când ar fuma în timpul sarcinii.
Acest lucru este cauzat de prezenţa unei chimicale toxice numite acrilamidă, fără miros, fără gust, invizibilă şi potenţial dăunătoate ADN-ului.
Un studiu al Institutului Bradford pentru Cercetare în Sănătate, care a a avut ca subiect dietele a 186 de femei însărcinate, a găsit o legătură între nivelurile mari de expunere la acrilamidă şi greutatea şi circumferinţa capului scăzute la bebeluşi la naştere. Copiii femeilor din Bradford aveau cel mai înalt nivel de acrilamidă dintre toate cele cinci ţări europene participante, aproape dublu faţă de nivelul Danemarcei.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că cea mai frecventă sursă de acrilamidă comună dietelor tuturor mămicilor a fost reprezentată de chipsuri.
Substanţele din chipsuri sunt legate direct şi de probleme de sănătate precum dezvoltarea întârziată a creierului şi a sistemului nervos, diabetul de tipul 2 şi bolile cardiologice.
"Când adaugi contaminarea cu acrilamidă la cantitatea de grăsime, zahăr şi sare din chipsuri, acestea ajung la nivelurile similare de toxicitate prezente la femeile însărcinate care fumează", a precizat Dr John Wright, epidemiolog şi consultant în medicina sănătăţii publice: "Din cauza acestei daune asupra nou-născuţilor, necesitatea ca pungile de chipsuri să fie însoţite de avertizări de sănătate ar putea fi îndreptăţită."
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: STUDIU: Şapte beneficii ale gălbenuşurilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe