Aditivii alimentari fosfataţi favorizează apariţia cancerului pulmonar

Aditivii alimentari fosfataţi, utilizaţi frecvent în prepararea industrială a alimentelor, accelerează creşterea tumorilor canceroase în plămânii şoarecilor, potrivit unui studiu publicat, luni, în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Aditivii alimentari fosfataţi favorizează apariţia cancerului pulmonar

Aditivii alimentari fosfataţi favorizează apariţia cancerului pulmonar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest studiu afirmă că aditivii fosfataţi, care sporesc capacitatea de reţinere a apei şi îmbunătăţesc textura diverselor alimente, favorizează totodată şi dezvoltarea cancerului pulmonar la pacienţii care prezintă o anumită predispoziţie pentru această maladie.

Deşi cercetătorii nu ştiu deocamdată care este impactul real al fosfataţilor asupra dezvoltării cancerului la oameni, autorii studiului preconizează limitarea consumului acestui aditiv alimentar. "Credem că o mai bună regularizare a nivelului fosfataţilor anorganici în regimul alimentart (al oamenilor) ar putea fi crucială, atât ca o metodă de tratare cât şi de prevenire a cancerului pulmonar", a declarat Myong-Haing Cho de la Universitatea Naţională din Seul (Coreea de Sud), principalul autor al studiului.

Echipa de cercetători a injectat celule canceroase în plămânii şoarecilor, împărţiţi în prealabil în două grupuri, iar numărul tumorilor s-a dovedit în final a fi mult mai mare în cadrul grupului care a primit un regim alimentar bogat în fosfataţi.

Fosfataţii sunt nutrimente care joacă un rol primordial în metabolismul celular şi în mecanismele care asigură transferul energetic la nivelul celulelor, dar ei pot să activeze în acelaşi timp anumite semnale genetice, care stimulează dezvoltarea celulelor canceroase pulmonare, potrivit acestui studiu.

Aditivii fosfataţi au fost utilizaţi tot mai mult în ultimii ani în alimentaţia publică şi se găsesc în carne, brânzeturi, băuturi şi în multe alte preparate şi semipreparate obţinute pe cale industrială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici