- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (22.12.2022, 19:40)
- Alexandru Stan
ADN-ul denisovanilor ar fi putut modela sistemele imunitare ale oamenilor din Papua Noua Guinee
Mutaţiile genetice moştenite ar putea oferi un avantaj în combaterea bolilor.
Urmărește
686 afișări
Hepta/ maayanvisuals -Instagram
Conform unui studiu publicat de Smithsonian, oamenii care trăiesc astăzi în Papua Noua Guinee ar fi moştenit mutaţiile genetice de la un grup străvechi de hominizi numiţi Denisovani. Iar aceste mutaţii genetice le-ar fi îmbunătăţit sistemele lor imunitare.
Denisovanii şi specia lor soră, neanderthalienii, au dispărut în urmă cu zeci de mii de ani. Dar strămoşii oamenilor moderni s-au împerecheat cu ambele grupuri, făcând schimb de ADN.
"Împerecherile care au avut loc în urmă cu zeci de mii de ani încă influenţează biologia indivizilor contemporani", a declarat pentru Ann Gibbons de la Science Joshua Akey, un genetician al populaţiei de la Universitatea Princeton.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
Cercetări anterioare au dezvăluit că ADN-ul de Neanderthal moştenit de oamenii moderni poate influenţa riscul de a dezvolta diabet sau Covid-19 în formă severă. De asemenea, ar putea juca un rol în fumat şi consumul de alcool, precum şi în dezvoltarea bolii celiace.
Până la 5% din ADN-ul papuaşilor provine de la denisovani. În noul studiu, cercetătorii au analizat genomurile a 56 de papuaşi. Ei au descoperit că genomurile conţineau un număr ridicat de mutaţii moştenite de la denisovani, multe dintre acestea fiind localizate în apropierea unor gene care influenţează răspunsul imunitar al oamenilor.
Apoi, cercetătorii au cultivat în laborator celule cu unele având aceleaşi mutaţii. Două dintre aceste mutaţii au influenţat activitatea genelor imunitare.
Gallego Romero spune pentru Inverse că ADN-ul provenit de la denisovani ar fi putut permite strămoşilor oamenilor moderni să lupte mai bine împotriva agenţilor patogeni în noile medii.
"Când te gândeşti la oamenii care se plimbau prin această parte a lumii în urmă cu 60.000 de ani, una dintre cele mai mari provocări era să întâlneşti noi agenţi patogeni care te puteau nimici", spune ea pentru Freda Kreier de la Scientific American.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare. „Puterea” reunește membri ai armatei şi ai Gărzilor Revoluţionare islamice
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: STUDIU: Delfinii se pot îmbolnăvi de Alzheimer
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe