ADN-ul, elementul care a readus culorile în istoria civilizaţiei umane

O tehnică nouă care determină cu o precizie bună culoarea părului şi a ochilor unui individ, pornind de la probe de ADN, poate fi folosită cu succes şi pe rămăşiţe umane foarte vechi, readucând astfel culorile în istoria civilizaţiei umane, afirmă autorii unui studiu publicat luni.

Urmărește
684 afișări
Imaginea articolului ADN-ul, elementul care a readus culorile în istoria civilizaţiei umane

ADN-ul, elementul care a readus culorile în istoria civilizaţiei umane (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii polonezi şi olandezi care au inventat tehnica HIrisPlex pentru analizele medico-legale au arătat că acest sistem este suficient de performant pentru a putea fi folosit cu succes şi pe eşantioane vechi şi degradate, precum dinţi şi oase datând din urmă cu până la 800 de ani.

Acest procedeu identifică 24 de variaţii genetice, care pot fi folosite pentru a deduce culoarea părului şi a ochilor.

"Sistemul poate fi utilizat pentru a rezolva controverse istorice despre diverse personalităţi care nu apar în fotografii, în desene în culori sau în documente", a explicat medicul Wojciech Branicki, de la departamentul de medicină legală din cadrul Universităţii Jagellonica din Cracovia, autor al studiului, alături de profesorul Manfred Kayser, de la Universitatea Erasmus din Rotterdam.

HIrisPlex a putut astfel să confirme că Wladyslaw Sikorski, premierul guvernului polonez din exil, decedat într-un accident de avion în 1943, avea ochii albaştri şi părul blond, aşa cum arată portretele pictate la câţiva ani după moartea acestuia. Nu există fotografii color ale generalului.

Acelaşi sistem a relevat faptul că femeia necunoscută care a fost îngropată într-o criptă a mănăstirii benedictine Tyniec, din apropiere de Cracovia, între secolul al XII-lea şi secolul al XIV-lea, avea ochi căprui şi părul blond închis spre şaten.

Pentru eşantioane mai vechi şi mai degradate, sistemul permite doar identificarea culorii ochilor.

Studiul a fost publicat în revista Investigative Genetics.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici