- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PERTH, (10.03.2010, 15:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ADN-ul unor păsări din specii dispărute, extras din cojile ouălor fosilizate
Oamenii de ştiinţă australieni au anunţat, miercuri, că au extras cu succes secvenţe de ADN din cojile ouălelor fosilizate ale unor specii de păsări dispărute, inclusiv Dinornis (Moa gigant) şi Pasărea-elefant.
Urmărește
766 afișări
ADN-ul unor păsări din specii dispărute, extras din cojile ouălor fosile (Imagine: Wikipedia)
"Am demonstrat, în premieră, că aceste coji de ouă fosilizate reprezintă o sursă de ADN străvechi ce a fost până acum necunoscută", a declarat Michael Bunce, de la Murdoch University din oraşul australian Perth, coordonatorul studiului.
Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină în premieră secvenţele de ADN ale celei mai grele păsări care a existat pe Terra, Pasărea-elefant (Aepyornis), dispărută din Madagascar în jurul anului 1700, din cauza colonizării europene, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în revista ştiinţifică britanică Proceedings of the Royal Society B.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Ouăle fosilizate au fost folosite deja de cercetători, în trecut, pentru a determina condiţiile de trai, alimentaţia şi evoluţia speciilor dispărute, însă abia recent ei au putut să extragă din acestea secvenţe de ADN.
Pentru a examina în ce măsură ADN-ul s-a păstrat în ouăle fosilizate, specialiştii coordonaţi de Michael Bunce au analizat 18 fragmente de ouă fosilizate provenind din 13 situri din Australia, Madagascar şi Noua Zeelandă.
"Datele noastre au arătat că acizii nucleici sunt într-o stare de conservare excelentă", compuşii ADN-ului provenind, în cazul mai multor eşantioane, atât din ADN-ul mitocondrial (organite care furnizează energia celulară), cât şi din ADN-ul principal din nucleul celulelor, au explicat cercetătorii australieni.
Materialul genetic extras din cojile de ouă de Moa gigant (Dinornis), un văr al struţului, care avea o înălţime de patru metri, s-au dovedit a avea o calitate mai bună decât cel provenind din oase. "Cojile de ouă de Moa conţin de aproape 125 de ori mai puţine bacterii" decât oasele, făcând din ele un material foarte bine adaptat pentru analizele genetice, au explicat oamenii de ştiinţă.
Pasărea Moa gigant (Dinorsis), vânată de populaţia Maori din Noua Zeelandă, a dispărut la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Pentru oamenii de ştiinţă nu se pune probleme unei "reînvieri" a speciilor dispărute, precum Moa gigant şi Pasărea-elefant.
"Putem să reasamblăm genomul, pentru a avea o idee despre cum arăta o specie dispărută. Însă ("reînvierea", n.r.) ei rămâne de domeniul ştiinţifico-fantasticului", a declarat Michael Bunce. "Consider că nu ar fi etic să readucem la viaţă o specie dispărută", a adăugat cercetătoarea Charlotte Oskam, unul dintre autorii studiului.
Cercetătorii, care încercau doar să valideze tehnica utilizată, nu au extras, de altfel, decât o parte infimă (mai puţin de 1%) din ADN-ul păsării Moa gigant, Păsării-elefant şi dintr-un exemplar de struţ (Dromaius novaehollandiae) care a trăit în urmă cu 19.000 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe