Aerul poluat a ucis 7 milioane de oameni în 2012. AVERTIZAREA Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Poluarea atmosferică a ucis şapte milioane de persoane în 2012, în întreaga lume, Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS) avertizând, marţi, că trebuie luate măsuri urgente pentru reducerea emisiilor toxice, care provoacă boli mortale.

Urmărește
659 afișări
Imaginea articolului Aerul poluat a ucis 7 milioane de oameni în 2012. AVERTIZAREA Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Aerul poluat a ucis 7 milioane de oameni în 2012. AVERTIZAREA Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poluarea aerului a devenit fără nicio îndoială principalul risc pentru sănătate, legat de mediul înconjurător, din lume", a declarat Maria Neira, directoarea departamentului de sănătate publică a OMS, în timpul unei conferinţe de presă organizată luni, la Geneva.

Cele şapte milioane de decese din 2012 reprezintă 12,5% din totalul deceselor din toată lumea, adică o persoană din opt.

Rezultatele studiului din 2012, publicat marţi, arată că "riscurile cauzate de poluarea aerului sunt mai importante decât se credea, mai ales în ceea ce priveşte cardiopatiile şi accidentele vasculare cerebrale", a adăugat Maria Neira.

Cel mai recent studiu al OMS pe acest subiect datează din 2008, dar nu a avut în vedere decât regiunile urbane, în timp ce studiul din 2012 cuprinde şi regiunile rurale.

În 2008, OMS a arătat că 1,3 milioane de persoane au murit în urma poluării aerului exterior (2,6 milioane în 2012) şi 1,9 milioane din cauza poluării din spaţiile interioare (3,3 milioane în 2012).

Cifrele din 2012 "sunt extrem de neliniştitoare", a spus Maria Neira, care a precizat că "milioane de vieţi ar putea fi salvate prin măsuri luate împotriva poluării aerului".

În 2012, 3,7 milioane de persoane au decedat din cauza efectelor poluării exterioare şi 4,3 milioane din cauza poluării aerului din gospodării, adică fumul şi emisiile asociate cu aparatele de gătit, cu lemne sau cărbuni, sau din cauza mijloacelor de încălzire.

De asemenea, OMS a arătat, marţi, că regiunile cele mai afectate de mortalitatea asociată cu poluarea atmosferică sunt Asia şi zona Pacificului, cu 5,1 milioane de morţi.

Bolile cele mai frecvente cauzate de poluarea aerului sunt bolile pulmonare, cardiovasculare şi cancerul.

Studiul din 2012 arată, de asemenea, că există o legătură mai puternică decât s-a crezut între poluarea aerului şi bolile cardiovasculare, precum şi între cancerul pulmonar şi poluarea aerului.

OMS va completa acest studiu înainte de sfârşitul anului, odată cu publicarea unui tabel cu 1.600 de oraşe din toată lumea, clasate în funcţie de nivelul de poluare atmosferică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici