- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (16.09.2011, 18:28)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Află de ce are formă de spirală cu braţe galaxia noastră! Cum se va transforma în continuare?
Forma de spirală a Căii Lactee, ce conţine circa 200 de miliarde de stele, printre care şi Soarele, ar fi putut să rezulte din coliziunea cu o galaxie pitică, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista ştiinţifică britanică Nature.
Urmărește
1795 afișări
Află de ce are formă de spirală cu braţe galaxia noastră! Cum se va transforma în continuare? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Braţele spiralate ale Căii Lactee ar fi putut să se formeze în urma a două ciocniri cu micuţa galaxie a Săgetătorului, ce ar fi avut loc în decursul ultimelor 2 miliarde de ani, potrivit simulărilor realizate de cercetătorii de la Universitatea California, coordonaţi de Chris Purcell.
O nouă coliziune este prevăzută să aibă loc peste aproximativ 10 milioane de ani.
Când două galaxii intră în coliziune, forţa impactului "smulge" din amândouă galaxiile anumite stele, care formează dâre lungi. Ele au fost întinse progresiv în urma rotaţiilor Căii Lactee şi au format braţele actuale ale galaxiei şi braţul din centrul ei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Soarele se află pe unul dintre cele două braţe spiralate, la o distanţă de circa 27.000 de ani lumină (un an lumină echivalează cu 9.460 de miliarde de kilometri) de centrul Căii Lactee.
Galaxia pitică a Săgetătorului (SagDEG) este greu de observat, pentru că se află aproape de planul discului Căii Lactee, pe partea diametral opusă de partea în care se află Soarele, în raport cu centrul galaxiei noastre.
În următorii 10 miliarde de ani, SagDEG, recunoscută în calitate de galaxie abia în 1994, va traversa din nou discul Căii Lactee. Precedentele două coliziuni au subţiat-o deja considerabil.
Puternicul impact avut de această galaxie pitică asupra galaxiei noastre s-a datorat mai ales masei "materiei negre", invizibilă şi de natură necunoscută, conţinută de SagDEG, afirmă autorii studiului.
"Când toată materia neagră a intrat pentru prima dată în contact cu Calea Lactee, între 80% şi 90% din totalul acestei materii negre a fost smuls", a declarat Chris Purcell. "Primul impact a creat instabilităţi care au fost amplificate şi care au format rapid braţele spiralate", a adăugat specialistul american.
Forţele gravitaţionale care se manifestă în centrul galaxiilor şi acceleraţia vitezelor lor cosmice (viteze de eliberare), asociată cu expansiunea universului, i-au făcut pe specialişti să presupună existenţa unei materii negre exotice şi a unei ipotetice energii întunecate, de natură necunoscută, care formează până la 96% din conţinutul universului.
Materia cunoscută - stele, planete, Terra şi regnul viu cunoscut - reprezintă doar 4% din totalul universului, potrivit modelelor cosmologice concepute de specialişti în ultimele decenii.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe