- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (16.04.2011, 13:43)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Africa - Turnul Babel al omenirii? Se pare că toate limbile lumii descind dintr-un limbaj născut pe continentul negru
Toate limbile din lume - de la engleză la mandarină - au evoluat dintr-o limbă-mamă preistorică, vorbită prima oară în Africa acum zeci de mii de ani, potrivit unui nou studiu.
Urmărește
470 afișări
Africa - Turnul Babel al omenirii? Se pare că toate limbile lumii descind dintr-un limbaj născut pe continentul negru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După ce a analizat mai mult de 500 de limbi, Dr. Quentin Atkinson, de la Universitatea Auckland, a găsit dovezi convingătoare că acestea ar putea să descindă dintr-un dialect de mult uitat, vorbit de strămoşii noştri din epoca de piatră, informează Daily Mail.
Studiul dovedeşte nu numai că locul de origine al limbajului este continentul african, ci, de asemenea, că vorbitul a evoluat cu cel puţin 100.000 de ani în urmă, cu mult mai devreme decât s-a crezut până acum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Oamenii de ştiinţă evoluţionişti britanici au fost încântaţi de studiu, spunând că acesta face lumină asupra celui mai important moment din evoluţia umanităţii.
Acum există dovezi convingătoare că primul om modern a evoluat în Africa acum aproximativ 200.000-150.000 de ani. În urmă cu circa 70.000 de ani, aceşti oameni preistorici au migrat de pe continent, răspândindu-se în toată lumea.
De altfel, majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt de acord cu teoria originii africane, însă nu sunt siguri când au început să comunice cu ajutorul sunetelor strămoşii noştri.
Unii consideră că limbajul a evoluat independent, în diferite părţi ale lumii, alţii susţin că acesta a evoluat într-un singur loc şi că toate limbile descind dintr-o singură limbă-mamă iniţială.
Dr. Atkinson vine acum cu fascinanta dovadă despre o singură origine africană a tuturor limbilor.
Într-un articol publicat recent, cercetătorul a numărat sunetele distincte (foneme), utilizate în 504 limbi de pe tot globul, şi le-a clasificat pe hartă.
Numărul sunetelor variază imens de la o limbă la alta. Engleza, de exemplu, are în jur de 46 de sunete, unele limbi din America de Sud au mai puţin de 15, în timp ce boşimanii din Africa de Sud folosesc un număr uimitor de 200 de sunete.
Dr. Atkinson a descoperit în acest fel că numărul de sunete distincte folosite în limbaje tinde să crească odată cu apropierea de Africa sub-sahariană.
El susţine că aceste diferenţe reflectă modul în care au migrat strămoşii noştri după ce au părăsit Africa, în urmă cu 70.000 de ani.
Limbile se schimbă odată cu transmiterea lor din generaţie în generaţie.
Într-o populaţie numeroasă, limbajul are o relativă stabilitate, asta pentru că există mai mulţi indivizi care să-şi amintească limba vorbită de generaţiile anterioare, spune Atkinson. Însă într-o comunitate cu un număr redus de indivizi, cum ar fi un grup desprins pentru a-şi găsi un alt cămin, sunt mai multe şanse ca limbajul folosit să se schimbe mult mai repede, din cauza sunetelor pierdute de-a lungul generaţiilor.
Profesorul Mark Pagel, biolog evoluţionist la Universitatea Reading, spune că acelaşi efect poate fi văzut în evoluţia ADN-ul.
Populaţia africană din zilele noastre are o diversitate genetică mult mai mare decât cea a oamenilor albi din Europa, care sunt descendenţii unui grup relativ mic, despărţit de strămoşii lor africani acum 70.000 de ani.
Profesorul Robin Dunbar, antropolog la Universitatea Oxford, spune că acum originea limbajului vorbit ar putea fi împinsă mult înapoi, în urmă cu 100.000-200.000 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe