- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (27.03.2015, 13:38)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agenţia Spaţială Europeană va relua programul de lansare a sateliţilor din sistemul Galileo
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) va încerca să plaseze pe orbita terestră doi sateliţi de navigaţie, vineri, cu ajutorul unei rachete ruseşti, marcând astfel reluarea programului Galileo, după o lansare aproape ratată, în august 2014, care a necesitat câteva milioane de euro pentru a fi remediată.
Urmărește
168 afișări
Agenţia Spaţială Europeană va relua programul de lansare a sateliţilor din sistemul Galileo (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Proiectul Galileo a fost conceput de UE ca o alternativă la sistemul GPS (Global Positioning System) american. UE este obligată să folosească un sistem de lansare rusesc până când compania Arianespace va finaliza racheta Ariane 5 - spre sfârşitul acestui an -, în ciuda relaţiilor tensionate cu Moscova, din cauza conflictului armat din Ucraina, informează Reuters.
Eroarea comisă cu cei mai recenţi doi sateliţi din sistemul Galileo, care au fost plasaţi pe orbite incorecte după lansarea lor de la Centrul spaţial european din Guyana franceză, a fost pusă pe seama unei defecţiuni care s-a produs la unul dintre etajele lansatorului rusesc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Un oficial de la Comisia Europeană, organismul care supervizează acest program, spune că liderii din UE vor să emită poliţe de asigurare pentru viitorii sateliţi europeni şi chiar au alcătuit proiectul unei viitoare scheme de asigurare a lansărilor.
Până în prezent, sateliţii şi lansările nu au fost asigurate, pentru a reduce costurile acestui proiect spaţial, grav afectat de amânări, probleme financiare şi întrebări care vizau nevoia Europei de a avea o alternativă proprie la GPS-ul american.
China şi Rusia lucrează deja la propriile sisteme de poziţionare prin satelit.
Lansarea va avea loc vineri seară, de la Centrul spaţial Kourou din Guyana franceză. Dacă va avea succes, lansarea de vineri va ridica la opt numărul sateliţilor Galileo plasaţi pe orbită, dintr-o viitoare constelaţie care va avea 30. Cei doi sateliţi lansaţi în august 2014 au fost repoziţionaţi în cele din urmă pe orbite viabile şi pot fi de acum înainte utilizaţi, a precizat un purtător de cuvânt al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
Acea repoziţionare a costat câteva milioane de euro şi Comisia Europeană va decide în aprilie dacă va folosi într-adevăr cei doi sateliţi - o decizie care va necesita cheltuieli suplimentare, pentru a adapta echipamentele de la sol cu noile orbite ale sateliţilor.
Alte două lansări de sateliţi sunt programate pentru acest an, în urma cărora sistemul Galileo va putea să intre într-o etapă de "funcţionare parţială" în 2016. Sistemul Galileo va fi pe deplin operaţional în anul 2020.
Citeşte şi:
Galileo va fi reluat: Următoarea lansare cu ajutorul capsulelor Soyuz va avea loc în martie
Citeşte şi:
Posibilul motiv pentru eşecul sateliţilor Galileo: carburantul ar fi îngheţat din cauza unor defecţiuni ale conductelor
Citeşte şi:
GPS-ul european: 12 noi sateliţi vor fi lansaţi cu scopul de a accelera dezvoltarea reţelei Galileo
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Galileo va fi reluat: Următoarea lansare cu ajutorul capsulelor Soyuz va avea loc în martie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe