Ai buzele crăpate, ochii injectaţi sau mâncărimi ale pielii? Ce afecţiuni poţi depista privindu-te în oglindă

Studiile au arătat că schimbările care se produc pe faţa oamenilor pot avertiza asupra problemelor de sănătate pe care aceştia le au. Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Yale din Statele Unite au sugerat că ridurile faciale pot fi un semn de avertizare asupra osteoporozei.

Urmărește
9579 afișări
Imaginea articolului Ai buzele crăpate, ochii injectaţi sau mâncărimi ale pielii? Ce afecţiuni poţi depista privindu-te în oglindă

Ai buzele crăpate, ochii injectaţi sau mâncărimi ale pielii? Ce afecţiuni poţi depista privindu-te în oglindă (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Aceştia au examinat 114 femei aflate la menopauză, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani şi au concluzionat că persoanele cu cele mai grave riduri aveau cele mai slabe oase, scrie dailymail.co.uk.

"Oasele şi pielea au ca element comun colagenul, iar în timp ce îmbătrânim, schimbările în colagen contribuie la apariţia ridurilor şi la deteriorarea calităţii şi cantităţii osoase", a declarat cercetătorul Lubna Pal.

Experţii medicali au descoperit şi alte legături între schimbările care se produc pe chipul unei persoane şi bolile de care suferă.

OCHI

  • pleoape căzute - afecţiuni posibile: paralizie facială, atac cerebral, cancer pulmonar

Paralizia care apare pe o parte a feţei poate face dificilă închiderea ochilor şi poate cauza "căderea" gurii. Se crede că paralizia facială apare din cauza unui virus, de obicei herpetic, care provoacă inflamarea unui nerv, iar acest lucru intervine în semnalele pe care creierul le trimite muşchilor feţei. Pleoapele căzute sunt mai rar un semn al cancerului de plămâni, iar simptomele care mai apar sunt dureri de umeri, slăbire a puterii în mâini şi o senzaţie de gâdilare în palmă.

  • ochi injectaţi - afecţiuni posibile: alergie, inflamarea irisului, presiune arterială ridicată

Ochii roşii sunt asociaţi cel mai des cu alergia, deoarece sistemul imunitar al organismului reacţionează la o substanţă cum ar fi polenul, provocând o reacţie alergică.

  • zbaterea ochiului - afecţiune posibilă: stres, scleroză multiplă

Fenomenul apare atunci când muşchii din pleoapă au spasme la fiecare câteva secunde. Stresul poate fi cauza acestor ticuri, deoarece opreşte corpul din procedeul de absorbţie a vitaminelor B. Aceste spasme se pot petrece şi în alte zone ale corpului, cum ar fi stomacul.

"Zbaterea persistentă a ochiului, pe parcursul mai multor zile sau săptămâni, poate fi o cauză a afectării sistemului nervos, cum ar fi scleroza multiplă", spune medicul Stokes-Lampard. Printre simptomele sclerozei multiple se numără probleme cu echilibrul, amorţeală şi înceţoşare a vederii.

  • cercuri în interiorul ochilor - afecţiuni posibile: colesterol ridicat, boala Wilson

"Cercurile albe din jurul irisului, partea colorată a ochiului, sunt un semn binecunoscut al nivelurilor ridicate de colesterol din sânge", spune medicul Susan Blakeney. Colesterolul ridicat poate duce de asemenea la apariţia unor depozite gălbui de grăsime sub piele şi în jurul ochilor.

Cercurile maronii apărute în jurul irisului sunt un semn al bolii Wilson, care cauzează acumularea excesivă de cupru în organism. Mai întâi afectează ficatul, însă ulterior cuprul intră în fluxul sanguin şi ajunge la alte organe, inclusiv la ochi.

"Cuprul provoacă distrugerea ţesuturilor, iar simptomele sunt dificultăţi de deplasare, tremurat şi confuzie. De obicei boala apare la oameni sub 35 de ani", a declarat medicul Stokes-Lampard.

  • pleoape palide - afecţiune posibilă: anemia

Atunci când pleoapa inferioară este palidă în loc de roşiatică, persoana poate fi anemică. Acesta este rezultatul lipsei de fier, care este responsabil cu crearea celulelor de sânge roşiatice. Anemia poate face o persoană să se simtă slăbită, ameţită, iritabilă şi friguroasă. Poate fi confirmată cu un test de sânge.

NAS

  • nasul mărit - afecţiuni posibile: acnee rozacee, gigantism

Îngroşarea pielii din jurul nasului poate apărea în cazurile severe de acnee rozacee. Gigantismul (creşterea deformată) apare atunci când glanda pituitară produce prea mulţi hormoni de creştere, stimulând dezvoltarea muşchilor, cartilagiilor şi a oaselor.

PIELEA

  • înroşirea pielii - afecţiuni posibile: lupus, boli ale inimii, menopauză

Alături de dureri ale articulaţiilor şi oboseală, lupusul provoacă o iritaţie pe obraji şi nas. Acesta este un efect al faptului că organismul atacă propriile ţesuturi, inclusiv pielea, şi este agravat de razele soarelui. Efectul este mai evident pe faţă, deoarece pielea este mai subţire şi vasele de sânge sunt mai aproape unul de celălalt.

  • faţă umflată, pufoasă - afecţiuni posibile: hipotiroidie, oreion

Atunci când glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină (care controlează nivelul de energie pe care organismul o consumă) metabolismul este încetinit. Acest lucru duce la îngrăşare, inclusiv la nivelul feţei. Alte simptome sunt oboseala, depresia şi durerile musculare.

  • schimbarea culorii - afecţiuni posibile: bronşită, astm, icter

Bolile respiratorii precum bronşita şi emfizemul pot provoca colorarea pielii în galben sau gri, deoarece nu există suficient oxigen în organism. Colorarea în galben a pielii unui copil este un mod eficient de a identifica un atac de astm iminent.

  • mâncărimi - afecţiuni posibile: eczeme, sarcină, sensibilitate la antibiotice

Pielea uscată şi cu mâncărimi este un simptom cunoscut pentru eczeme. Acestea apar de obicei în zone cu pliuri ale pielii, cum ar fi în jurul ochilor şi în zona urechilor. Însă şi sarcina poate provoca mâncărimi ale pielii, mai ales în ultima perioadă. De asemenea, anumite medicamente pot provoca mâncărimi.

  • pete pe piele (la femei) - afecţiune posibilă: sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice poate duce la probleme în a rămâne însărcinată, creşterea excesivă a părului sau acnee.

BUZE

  • crăparea buzelor - afecţiuni posibile: anemie, diabet

Crăpăturile sau rănile la colţurile gurii pot fi semn de anemie, cauzată de deficienţa de fier. Producţia de celule roşii încetineşte, ceea ce înseamnă că rănile care apar se vor vindeca mai greu.

O altă boală posibilă este diabetul. Principalele simptome includ sete excesivă, nevoie frecventă la toaletă şi oboseală.

URECHI

  • ureche răsucită - afecţiuni posibile: cancer de piele

Tumorile pe urechea internă sau cea externă pot provoca schimbarea formei acesteia. Tumorile apar sub forma unor noduli albi sau de culoarea pielii. Urechea este un loc obişnuit pentru carcinomul celular, cea mai frecventă formă de cancer de piele.

  • pliuri pe lobul urechii - afecţiuni posibile: boli ale inimii

Un studiu publicat în Jurnalul Sănătăţii Inimii în 1989 arată că pliurile de pe lobul urechii pot fi legate de probleme cardiovasculare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici