Alăptarea reduce riscul apariţiei cancerului mamar

Alăptarea este benefică atât pentru mamă, cât şi pentru copil, reducând considerabil riscul apariţiei cancerului mamar, informaţie confirmată de un nou studiu britanic publicat de dailymail.co.uk.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Alăptarea reduce riscul apariţiei cancerului mamar

Alăptarea reduce riscul apariţiei cancerului mamar

Un studiu al statisticilor cazurilor de cancer, efectuat de World Cancer Research Fund (WCRF), a demonstrat că femeile care alăptează timp de un an prezintă cu 4,8% mai puţine riscuri de cancer mamar. Perioada de alăptare nu trebuie să fie neapărat continuă, pentru că alăptarea a doi copii, timp de şase luni fiecare, are acelaşi efect.

Cercetătorii au spus că, deşi procentul de reducere a riscurilor pare să fie destul de mic, probabilităţile de îmbolnăvire se reduc invers proporţional cu perioada de alăptare.

Acest proces reduce nivelul anumitor hormoni canceroşi prezenţi în sângele mamei şi, la sfârşitul perioadei de alăptare, corpul mamei elimină singur celulele mamare deteriorate, care ar fi putut să se transforme în tumori în viitor.

În acelaşi timp, alăptarea poate să reducă şi riscul copilului de a se îmbolnăvi de cancer, mai târziu, prin reducerea riscului de obezitate. Se ştie că greutatea în exces sporeşte riscul de apariţie a numeroase forme de cancer, inclusiv cel intestinal şi diferite tipuri de cancer mamar.

În pofida avantajelor, doar una din patru femei este la curent cu protecţia naturală oferită de alăptare, a evidenţiat un sondaj al WCRF. În Europa, Marea Britanie înregistrează cel mai mic număr de mame care apelează la alăptare, comparativ cu Suedia, unde 98% dintre femei îşi hrănesc bebeluşii la sân.

"Vrem să promovăm informaţia referitoare la faptul că alăptarea reprezintă un lucru pozitiv, pe care femeile îl pot face pentru a reduce riscul de a se îmbolnăvi de cancer mamar", a declarat profesorul Rachel Thompson, directorul programului ştiinţific de caritate.

"Demonstrându-se deja faptul că alăptarea la sân reduce riscul de cancer mamar, recomandăm tuturor femeilor să-şi hrănească bebeluşii exclusiv la sân în primele şase luni, continuând ulterior şi cu hrană suplimentară. Scăderea riscului cu aproximativ 5% pare să nu fie una foarte importantă, dar cu cât perioada de alăptare este mai îndelungată, cu atât riscul de apariţie a cancerului se va reduce", a declarat Thompson.

În ceea ce le priveşte pe mame, alăptarea mai este benefică pentru prevenirea cancerului ovarian şi scăderea riscului de infarct miocardic, cu aproape 25%.

Totodată, laptele matern întăreşte sănătatea copilului, protejându-l împotriva paraziţilor intestinali, a astmului, a infecţiilor pulmonare şi a alergiilor.

Cancerul mamar este cea mai des întâlnită formă de cancer în rândul femeilor din Marea Britanie, afectând, anual, peste 45.000 de femei şi provocând mai mult de 1.000 de decese în fiecare lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici