Albinele, înfometate şi ameninţate cu dispariţia

Europarlamentarii solicită Comisiei Europene să acţioneze rapid pentru salvarea albinelor, înfometate din cauza monoculturilor şi ameninţate cu dispariţia din cauza agriculturii moderne, a schimbărilor climatice şi a câmpurilor magnetice provenite de la celulare.

Urmărește
307 afișări
Imaginea articolului Albinele, înfometate şi ameninţate cu dispariţia

Albinele, înfometate şi ameninţate cu dispariţia (Imagine: Mediafax Foto)

Europarlamentarul Neil Parish a redactat o rezoluţie privind situaţia din sectorul apicol, care a fost prezentată marţi în Parlamentul European, iar miercuri urmează să fie supusă votului. În prezentarea rezoluţiei, Parish l-a citat pe Albert Einstein, spunând că, "dacă într-o zi albinele ar dispărea, omul nu va mai avea decât câţiva ani de trăit".

Potrivit documentului prezentat de europarlamentarul Neil Parish, 76% din producţia de alimente pentru consum uman este dependentă de sectorul apicol, iar 84% din speciile de plante cultivate în Europa depind de polenizare.

Oamenii de ştiinţă nu au ajuns încă la un consens privind cauzele care determină dispariţia albinelor, însă, potrivit PE, principalii vinovaţi par a fi folosirea pesticidelor în agricultură, transportul albinelor pe distanţe mari, lipsa diversităţii genetice, schimbarea climatică şi câmpurile magnetice provenind de la telefoanele mobile.

"Trebuie să investim mai mult în cercetarea albinelor pentru a stabili cauzele dispariţiei acestora, astfel încât să putem lua măsuri urgente pentru protejarea acestora şi combaterea scăderii drastice a numărului de colonii de albine. Eşecul acţiunii noastre ar putea avea consecinţe catastrofice", a spus raportorul.

O altă problemă a albinelor o reprezintă înfometarea, a apreciat europarlamentarul. El susţine că practicarea monoculturilor pe scară largă în agricultură îngreunează efortul albinelor de a găsi nectar pentru hrană.

Pentru combaterea înfometării albinelor, deputaţii europeni propun, în contextul verificării stării de sănătate a politicii agricole comune, crearea unor zone ecologice în special în regiunile arabile majore. Aceste zone, în care ar creşte plante bogate în nectar, ar urma să fie create în părţile cel mai dificil de cultivat ale terenurilor.

Parlamentarii europeni vor cere, miercuri, Comisiei Europene să acţioneze pentru ameliorarea situaţiei din sectorul apicol. Deputaţii vor vota asupra rezoluţiei în plen, la Strasbourg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici